Kuvat
Panu Pälviä
Veljekset kuin ilvekset! Nämä ihanat sopat eroavat kuitenkin maultaan.
Veljekset kuin ilvekset! Nämä ihanat sopat eroavat kuitenkin maultaan.

Nämä neljä lämmittävää, kullankeltaista keittoa ovat kuin saman perheen sisarukset. Älä anna ulkomuodon hämätä! Kaikki ovat nimittäin luonteeltaan aivan erilaisia.

Lempeä maissikeitto

Amerikkalaisilla on kanakeittonsa – japanilaisten turvaruokaa taas on pehmeä, kanaliemeen keitetty maissikeitto. Jotain suosiosta kertoo, että Japanissa sitä voi ostaa jopa tölkeissä. 

Maissikeittoa on kuitenkin helppo valmistaa itse. Tarvitaan vain sipulia, jauhoisia perunoita ja pakastemaissia, joista soppa saa ruokaisan ja sakean koostumuksensa. Ruokalusikallinen miriniä eli makeaa japanilaista riisiviiniä taittaa sopivasti keiton makua. 

Ennen kuin kaupasta löytyy mitään uuden sadon kasviksia, maissikeitto tuo pöytään ajatuksen keväästä. Kohta se on täällä!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paahteinen palsternakkakeitto

Paahtaminen on tuttu ja yksinkertainen tapa tuoda makua kasvissosekeittoon. Se sopii erityisesti tärkkelyspitoisille kasviksille kuten palsternakoille, joiden pähkinäisyyden saa paahtamalla esiin.

Kasvikset pilkotaan ronskeiksi paloiksi, ladotaan leivinpaperin päälle pellille, sipaistaan tarvittaessa öljyllä ja annetaan paahtua uunissa vartista puoleen tuntiin. Kypsennystä voi jatkaa kattilassa liemen kanssa tarpeen mukaan.

Paahdetuista palsternakoista valmistettavan keiton saa sävytettyä kauniin lämpimäksi ripauksella kurkumaa. Lisukkeeksi sopivat paistetut siitakesienet. Muista tämä keitto paitsi arkena, myös silloin, kun etsit aterialle hyvää ja helppoa alkuruokaa. Silloin samasta satsista riittää isommalle porukalle.

Pehmeä valkosipulikeitto

30 kynttä! Uskomaton määrä ei tunnu missään, kun valkosipulin paahtaa uunissa. Silloin ärhäkän maustajan maineessa olevan kasviksen maku talttuu miedoksi ja miellyttäväksi.

Tämä keitto valmistuu paahdetuista valkosipuleista, kermasta ja jauhoisista perunoista, jotka sakeuttavat sopan. Valkosipulikeitosta saa lämmittävän lounaan tai mainion alkuruoan viikonloppuaterialle.

Paahtamista varten valkosipuleilta leikataan ”hattu” pois, sivellään öljyllä ja kääritään folioon. Uuni paahtaa valkosipulit niin pehmeiksi, että kynnet on helppo vetäistä irti kuoristaan. Paitsi keittoon, paahdetut kynnet sopivat myös sellaisenaan lisukkeeksi.

Ison porukan porkkanasosekeitto

Iso kattilallinen sosekeittoa ratkaisee parhaimmillaan parin päivän ruokapulman. Yli jäävän keiton voi myös halutessaan pakata evääksi.

Monen mielestä sosekeitto ei kuitenkaan pidä nälkää riittävän hyvin. Tähän on olemassa ratkaisu. Keiton joukkoon voi nimittäin soseuttaa purkillisen kypsiä papuja, jolloin sen proteiinipitoisuus kasvaa huomaamatta. Parhaita sosekeittopapuja ovat isot valkopavut, jotka jauhoisina sakeuttavat keiton värjäämättä sitä.

Tässä porkkanasosekeitossa on paitsi valkopapuja, myös keväältä maistuvaa fenkolia. Maku pyöristetään tuorejuustolla, mutta yhtä hyvin voit käyttää kermaa tai turkkilaista jugurttia.

Reseptit: Christina Aaltio, Riikka Väliahde, Krista Kupariharju ja Emilia Kolari

Sisältö jatkuu mainoksen alla