Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 357 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Fenkoli antaa porkkanakeitolle herkullisen maun. Mukaan soseutetut pavut lisäävät soppaan proteiinia, jolloin se pitää nälän loitolla tavallista sosekeittolounasta pidempään.

Sosekeitto on mahtava arkiruoka, koska sitä voi varioida niin monin tavoin ja samalla hyödyntää oman jääkaapin sisältöä. Kattilaan voi pilkkoa jääkaapin juureslaarista yhtä hyvin niin porkkanat, sellerit kuin palsternakat. Maun voi pyöristää tuorejuustolla, kermalla tai vaikka turkkilaisella jugurtilla.

Monen mielestä sosekeitto ei kuitenkaan pidä nälkää riittävän hyvin. Tähän on kuitenkin olemassa ratkaisu. Keiton joukkoon voi nimittäin helposti soseuttaa purkillisen kypsiä papuja, jolloin sen proteiinipitoisuus kasvaa kuin huomaamatta. Parhaita papuja ovat isot valkopavut, jotka jauhoisina sakeuttavat keiton samettisen pehmeäksi värjäämättä vaaleaa keittoa.

Pinnalle lisättävät ripotteet, kuten raejuusto tai pähkinät, lisäävät myös sopan ruokaisuutta.

Kun teet ison kattilallisen sosekeittoa, tulet hyvässä tapauksessa samalla ratkaisseeksi seuraavan päivän ruokapulman. Keiton voi hyvin myös pakata lounaaksi mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-fenkolikeitto

Ainekset

1
kg
porkkanoita
1
sipuli
2
(à 200 g)
fenkolia
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
1
prk (380/230 g)
kypsiä valkopapuja
150
g
tuorejuustoa (maustamatonta tai esim. ruohosipulilla maustettua)
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Pinnalle
2
dl
siemensekoitusta
kevätsipulia silputtuna

Työvaiheet

  1. Kuori ja pilko porkkanat ja sipuli. Huuhdo ja paloittele fenkolit. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi, lisää liemikuutiot ja kasvikset. Keitä keskilämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia. Lisää keittämisen aikana valutetut ja siivilässä huuhdotut pavut.
  2. Lisää lopuksi joukkoon tuorejuusto, suola ja mustapippuri.
  3. Soseuta keitto. Tarkista maku.
  4. Tarjoa lisäksi kevyesti pannulla paahdettua siemensekoitusta ja hienonnettua kevätsipulia.

Kommentit (1)

Saskalli

Todella onnistunut resepti, ehkä parhaimpia porkkanakeittoja, joita olen tehnyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2963 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tomaattiliemessä tiivistyy upeasti kesän parhaiden tomaattien maku. Kylmänä tarjottava annos saa ruokaisuutta pienistä mozzarellapalloista ja raikkaan makeista meloneista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + yön yli valuttaminen
Vaikeustaso
Helppo

Tuoretomaattiliemi ja sattumat

Ainekset

3
isoa kypsää pihvitomaattia
1
pieni valkosipulinkynsi
2
rkl
valkoviinietikkaa
2
tl
suolaa
5
isoa basilikan lehteä
LISÄKSI
400
g:n pala
vesimelonia
1
pieni cantaloupemeloni
125
g
mozzarellapalloja
syötäviä kukkia ja basilikan lehtiä
(jääpaloja)

Työvaiheet

  1. Laita siivilä kulhon päälle ja aseta siihen juustoliina tai musliinikangas. Liinan reunat saavat roikkua siivilän ulkopuolella.

  2. Pilko tomaatit ja valkosipulinkynsi monitoimikoneen kulhoon. Lisää etikka ja suola. Soseuta karkeaksi seokseksi.

  3. Kaada seos liinan päälle siivilään. Revi joukkoon basilikat.

  4. Pyöräytä liina tiukaksi nyytiksi. Sido liinan päät puukauhaan ja nosta nyytti kauhassa jääkaappiin roikkumaan. Laita alle kulho, johon tomaattiliemi valuu. Vältä puristelemasta nyyttiä, jotta saisit liemestä kirkasta. Anna valua mielellään yön yli.

  5. Ota palloraudalla meloneista palloja. Voit myös kuutioida melonit. Jaa melonit ja mozzarellapallot kulhoihin ja lisää kylmä tomaattiliemi. Koristele syötävillä kukilla ja basilikalehdillä. Voit lisätä kulhoihin myös muutaman jääpalan.

Vinkki Hyödynnä yli jäänyt tomaattiseos pastakastikkeisiin.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1486 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Puolivalmisteita ja säilykkeitä hyödyntämällä syntyy aasialaisia makuja sisältävä kalasoppa alle puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aasialainen kalakeitto

Ainekset

1
rkl
raastettua tuoretta inkivääriä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
8
dl
vettä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
kalakastiketta
1
iso tlk (noin 275 g/180 g)
tai 2 pientä tölkkiä kalasäilykettä tomaattikastikkeessa, esim. Järki Särki
1
pkt (250 g)
valmiita suikaloituja Aasia-vihanneksia (esim. Apetit Tuorekset)
2
rkl
limetin mehua
LISÄKSI
thaibasilikaa ja/tai korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynnet.

  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota inkivääriä ja valkosipulia muutaman minuutin ajan.

  3. Lisää vesi, kookosmaito, kalakastike ja soijakastike ja keitä 5 minuuttia.

  4. Laita kala (liemineen) ja kasvikset keittoon ja keitä 2 minuuttia. Lisää lopuksi limetin mehu.

  5. Hienonna halutessasi yrttejä pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2963 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Ninna Lindström

Perinteisessä kesäkeitossa hennon makuinen liemi antaa tuoreiden kasvisten loistaa. Ole tarkkana kasvisten keittojärjetyksessä, jotta kaikki pysyvät napakoina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen kesäkeitto

Ainekset

500
g
varhaisperunoita
8
naattiporkkanaa
1
kukkakaali
3–4
dl
herneenpalkoja (n. 1 dl herneitä)
3
kesäsipulia
1
rkl
voita
1
l
kasvislientä
2
dl
kuohukermaa
1
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria rouhittuna
1
ruukku tilliä
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Pese ja puolita perunat. Varhaisperunoita ei tarvitse kuoria, peseminen juuresharjalla riittää. Pese myös porkkanat ja leikkaa ne 4–6 osaan. Voit halutessasi kuoria porkkanat.

  2. Irrottele kukkakaali kukinnoiksi ja paloitele varsi. Riivi herneet.

  3. Suikaloi sipulit varsineen.

  4. Kuumenna kattila ja sulata voi siinä. Kuullota suikaloitua sipulia voissa pari minuuttia.

  5. Lisää kasvisliemi ja kuumenna se kiehuvan kuumaksi. Lisää perunat ja keitä noin 10 minuuttia tai kunnes perunat ovat puolikypsiä.

  6. Lisää porkkanat ja kukkakaalit ja keitä 5–10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.

  7. Lisää kerma, herneet, suola ja pippuri. Kuumenna keitto vielä kiehuvaksi. Hienonna yrtit ja lisää ne keiton pinnalle. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2963 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Ninna Lindström

Thaimaalaisittain vihreällä currylla maustettu keitto maistuu niillekin, jotka yleensä ohittavat kesäkeiton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreäcurry-kesäkeitto

Ainekset

500
g
varhaisperunoita
8
naattiporkkanaa
1
kukkakaali
3
kesäsipulia
3–4
dl
herneenpalkoja (n. 1 dl herneitä)
1
rkl
kookosöljyä
1
rkl
vihreää currytahnaa
6
dl
vettä
1
prk (400 ml)
kookosmaitoa
2
limetin mehu
1
tl
suolaa
1
ruukku korianteria
1
ruukku thaibasilikaa

Työvaiheet

  1. Pese ja puolita perunat. Pese myös porkkanat , kuori ne halutessasi ja leikkaa 4–6 osaan. Irrottele kukkakaali kukinnoiksi ja paloittele varsi. Leikkaa sipulit varsineen viipaleiksi. Riivi herneet.

  2. Kuumenna kookosöljy kattilassa. Kuullota sipuleita ja currytahnaa öljyssä muutama minuutti.

  3. Lisää vesi ja kookosmaito ja kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää perunat ja keitä ne puolikypsiksi, noin 10 minuuttia. Lisää porkkanat ja kukkakaali ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä. Lisää lopuksi herneet.

  4. Purista limeteistä mehu ja lisää se keittoon. Mausta suolalla. Hienonna yrtit ja lisää ne keiton pinnalle. Tarjoa heti.

Kommentit (1)

Vierailija

Lisäisin kesäsipulin varret vasta lopuksi esim herneiden kanssa. Itse jouduin lisään jonkin verran enemmän nestettä, jotta kaikki kasvikset peittyivät. Hyvää tuli!