Fenkoli antaa porkkanakeitolle herkullisen maun. Mukaan soseutetut pavut lisäävät soppaan proteiinia, jolloin se pitää nälän loitolla tavallista sosekeittolounasta pidempään.
Sosekeitto on mahtava arkiruoka, koska sitä voi varioida niin monin tavoin ja samalla hyödyntää oman jääkaapin sisältöä. Kattilaan voi pilkkoa jääkaapin juureslaarista yhtä hyvin niin porkkanat, sellerit kuin palsternakat. Maun voi pyöristää tuorejuustolla, kermalla tai vaikka turkkilaisella jugurtilla.
Monen mielestä sosekeitto ei kuitenkaan pidä nälkää riittävän hyvin. Tähän on kuitenkin olemassa ratkaisu. Keiton joukkoon voi nimittäin helposti soseuttaa purkillisen kypsiä papuja, jolloin sen proteiinipitoisuus kasvaa kuin huomaamatta. Parhaita papuja ovat isot valkopavut, jotka jauhoisina sakeuttavat keiton samettisen pehmeäksi värjäämättä vaaleaa keittoa.
Pinnalle lisättävät ripotteet, kuten raejuusto tai pähkinät, lisäävät myös sopan ruokaisuutta.
Kun teet ison kattilallisen sosekeittoa, tulet hyvässä tapauksessa samalla ratkaisseeksi seuraavan päivän ruokapulman. Keiton voi hyvin myös pakata lounaaksi mukaan.
Porkkana-fenkolikeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja pilko porkkanat ja sipuli. Huuhdo ja paloittele fenkolit. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi, lisää liemikuutiot ja kasvikset. Keitä keskilämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia. Lisää keittämisen aikana valutetut ja siivilässä huuhdotut pavut.
- Lisää lopuksi joukkoon tuorejuusto, suola ja mustapippuri.
- Soseuta keitto. Tarkista maku.
- Tarjoa lisäksi kevyesti pannulla paahdettua siemensekoitusta ja hienonnettua kevätsipulia.
Todella onnistunut resepti, ehkä parhaimpia porkkanakeittoja, joita olen tehnyt.