Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 326 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Fenkoli antaa porkkanakeitolle herkullisen maun. Mukaan soseutetut pavut lisäävät soppaan proteiinia, jolloin se pitää nälän loitolla tavallista sosekeittolounasta pidempään.

Sosekeitto on mahtava arkiruoka, koska sitä voi varioida niin monin tavoin ja samalla hyödyntää oman jääkaapin sisältöä. Kattilaan voi pilkkoa jääkaapin juureslaarista yhtä hyvin niin porkkanat, sellerit kuin palsternakat. Maun voi pyöristää tuorejuustolla, kermalla tai vaikka turkkilaisella jugurtilla.

Monen mielestä sosekeitto ei kuitenkaan pidä nälkää riittävän hyvin. Tähän on kuitenkin olemassa ratkaisu. Keiton joukkoon voi nimittäin helposti soseuttaa purkillisen kypsiä papuja, jolloin sen proteiinipitoisuus kasvaa kuin huomaamatta. Parhaita papuja ovat isot valkopavut, jotka jauhoisina sakeuttavat keiton samettisen pehmeäksi värjäämättä vaaleaa keittoa.

Pinnalle lisättävät ripotteet, kuten raejuusto tai pähkinät, lisäävät myös sopan ruokaisuutta.

Kun teet ison kattilallisen sosekeittoa, tulet hyvässä tapauksessa samalla ratkaisseeksi seuraavan päivän ruokapulman. Keiton voi hyvin myös pakata lounaaksi mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-fenkolikeitto

Ainekset

1
kg
porkkanoita
1
sipuli
2
(à 200 g)
fenkolia
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
1
prk (380/230 g)
kypsiä valkopapuja
150
g
tuorejuustoa (maustamatonta tai esim. ruohosipulilla maustettua)
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Pinnalle
2
dl
siemensekoitusta
kevätsipulia silputtuna

Työvaiheet

  1. Kuori ja pilko porkkanat ja sipuli. Huuhdo ja paloittele fenkolit. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi, lisää liemikuutiot ja kasvikset. Keitä keskilämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia. Lisää keittämisen aikana valutetut ja siivilässä huuhdotut pavut.
  2. Lisää lopuksi joukkoon tuorejuusto, suola ja mustapippuri.
  3. Soseuta keitto. Tarkista maku.
  4. Tarjoa lisäksi kevyesti pannulla paahdettua siemensekoitusta ja hienonnettua kevätsipulia.

Kommentit (1)

Saskalli

Todella onnistunut resepti, ehkä parhaimpia porkkanakeittoja, joita olen tehnyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Kylmä kiivi-kurkkukeitto on ihanan raikas aloitus aterialle. Voit valmistaa sen hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kylmä kiivi-kurkkukeitto

Ainekset

Keitto
2
kurkkua
2
vihreää kiiviä
1
valkosipulinkynsi
½
sitruuna
1
dl
pakasteherneitä
4
dl
kylmää kasvislientä tai vettä
1
rkl
smetanaa
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
Lisäksi
1
dl
auringonkukansiemeniä
1
dl
smetanaa
auringonkukan- tai herneenversoja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kurkut, leikkaa kannat pois ja paloittele kurkut. Kuori ja paloittele kiivit. Kuori valkosipulinkynsi. Pese ja raasta sitruunankuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Laita kaikki keiton aineet tehosekoittimeen ja soseuta noin 3 minuuttia.

  2. Siivilöi keitto halutessasi sileäksi. Säilytä keitto jääkaapissa tarjoiluun saakka.

  3. Paahda auringonkukansiemeniä kuivassa kuumassa pannussa noin minuutti sekoitellen, kunnes ne ovat kullanruskeita. Kaada siemenet pannusta kulhoon, etteivät ne pala.

  4. Muotoile smetanasta kahden ruokalusikan avulla iso nokare kuhunkin annoskulhoon. Kaada kylmä keitto varovasti smetananokareen vierelle. Koristele annokset paahdetuilla siemenillä ja versoilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Vuokko Hovatta ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tässä parsakaalikeitossa on kunnolla ytyä, kiitos valkosipulin ja chilin! Rahka ja sitruuna tuovat makuun raikasta hapokkuutta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Hämeentien parsakaalikeitto

Ainekset

600
g
parsakaalia
1
iso sipuli
5
valkosipulinkynttä
1
punainen chili
2
rkl
oliiviöljyä
8–9
dl
vettä
2
rkl
kasvisliemifondia
1
dl
maitorahkaa
½
sitruuna
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa parsakaalin kukinnot ja varret kulhoon.

  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna myös chili. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipulit ja chili. Lisää parsakaali muutaman kerran käännellen.

  3. Lisää kiehuvaa vettä sen verran, että parsakaalit lähes peittyvät. Mitä vähemmän vettä, sitä tuhdimpi lopputulos.

  4. Lisää kasvisfondi ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia, niin että kaali on vielä napakkaa.

  5. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää rahka lopuksi.

  6. Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ja rouhi ripaus mustapippuria keittoon.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1305 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Parsakeitto saa samettisen makunsa savuporosulatejuustosta. Helppo ja tyylikäs keitto sopii pääruoaksi kahdelle tai alkuruoaksi neljälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-savuporokeitto

Ainekset

300
g
valkoista parsaa
200
g + 50 g
vihreää parsaa
1
sipuli
1
rkl
voita
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
4
dl
vettä
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
2
dl
kuohukermaa
125
g
savuporo-sulatejuustoa
Päälle
2
poron kylmäsavupaistiviipaletta

Työvaiheet

  1. Katkaise parsoista kovat päät. Kuori valkoiset parsat ja tarvittaessa myös paksuja vihreitä. Siirrä 50 g vihreitä parsanuppuja sivuun koristelua varten. Paloittele parsat. Kuori ja hienonna sipuli.

  2. Kuumenna voi ja öljy kattilassa ja paista parsapaloja ja sipulisilppua keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää viini ja keitä kokoon toiset 5 minuuttia. Lisää vesi ja mausteet ja anna kiehua noin 15 minuuttia, kunnes parsa on pehmeää. Soseuta keitto (tehosekoittimessa) ja kaada takaisin kattilaan.

  3. Lisää kerma ja sulatejuusto ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes juusto sulaa.

  4. Keitä jäljellä olevia vihreitä parsanuppuja noin minuutti kiehuvassa vedessä. Hienonna kylmäsavuporoviipaleet. Koristele keitto parsalla ja porolla.

Kommentit (2)

Vierailija

Sipulisilppu varmaankin paistetaan yhdessä parsan kanssa? Sitä ei tekstissä enää mainita.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos hyvästä huomiosta, näin tehdään! Lisään tiedon tekstiin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Saksankirve­lin maku on samoilla linjoilla anismaisen fenkolin kanssa. Siksi se sopii hienosti lohikeittoon.

Saksankirvelin tie on kulkenut puutarhakarkulaisesta komeaksi villiyrtiksi. Etsi sitä puistolehtojen, vanhojen pihojen ja puutarhojen liepeiltä ja laitumilta.

Helpoin tapa tunnistaa korkeaksi ja tuuheaksi kasvava saksankirveli on ensin tuoksu, sitten maku. Aniksen vivahteet havaitsee heti...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Saksankirveli-lohikeitto

Ainekset

½
l
saksankirveliä
4
perunaa
2
porkkanaa
½
purjo
2
tomaattia
50
g
voita
1
l
vettä
1
kalaliemikuutio
400
g
nahatonta lohta
½–1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja hienonna saksankirvelit. Kuori ja kuutioi perunat ja porkkanat. Suikaloi purjo ja huuhtele siivilässä. Kuutioi tomaatit.
  2. Sulata voi kattilassa ja kuullota perunaa, porkkanaa ja purjoa 3–5 minuuttia. Lisää tomaatit, vesi ja liemikuutio. Laita puolet saksankirvelistä keittoon, kuumenna ja keitä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä.
  3. Leikkaa kala suupaloiksi, lisää keittoon ja kypsennä noin 5 minuuttia.
  4. Lisää loput saksankirvelit ja mausta keitto suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)