Kutittaako jauhopeukaloa? Tekisikö mieli saada viikonlopun aamiaiselle tuoretta leipää ja sille kyytipojaksi makuun sopiva levite? Pitäisikö jauhojen pöllytyksen ja tahnan surauttamisen sujua mahdollisimman helposti ja nopeasti? Jos vastasit kaikkiin kysymyksiin kyllä, ryhdy leivontapuuhiin näillä Sopan superhelpoilla ja -herkullisilla leipä- ja leviteohjeilla!

Kaikille sopivat voileipäkeksit

Rapeiksi paistetut voileipäkeksit sopivat niin gluteenitonta, maitonta kuin munatontakin ruokavaliota noudattaville. Maidoton versio syntyy korvaamalla maito vedellä ja voi maidottomalla margariinilla tai öljyllä. Fenkolin- ja seesaminsiemenet nostavat keksit luksusluokkaan, mutta voit vaihdella mausteita ja siemeniä oman makusi mukaan. Kokeile esimerkiksi yrtinlehtiä ja sormisuolaa keksien päälle!

Tarjoa keksien kera aimo astiallinen syksyistä punajuuri-pähkinälevitettä, johon voi halutessaan murustaa myös fetajuustoa! Tätä tahnaa voi kokeilla myös pastakastikkeena.

Ohjeen gluteenittomiin fenkolivoileipäkekseihin saat täältä.

Kaikkien pikaleipien äiti

Rieskat ovat maailman helpoten valmistuvia leipiä ja pelastavat tilanteen, kun leipälaatikko ammottaa tyhjyttään. Ohrarieska on perunarieskan ohella ikisuosikki, jonka valmistamiseen tarvitset vain neljä raaka-ainetta! Nopea sekoitus, muotoilu ja paisto: uunituore leipä on valmista 25 minuutissa!

Ohrarieskat ovat parhaimmillaan vastapaistettuina voinokareen kera, mutta toimivat erittäin hyvin mausteisemmankin levitteen kanssa. Mitä jos kokeilisit tällä kertaa pirteän keltaista inkivääristä porkkanatahnaa?

Ohjeen ohrarieskoihin löydät täältä.

Innovatiivisen leipurin suklaa-tomaattileipä

Oletko koskaan rouhinut suklaata leivän joukkoon? Ylläty positiivisesti tästä mielenkiintoisesta makuyhdistelmästä. Muuta erikoista tai vaikeaa tässä ohjeessa ei sitten olekaan. Leivän perusohje pohjautuu teeleipien reseptiin, joka on monille tuttu peruskoulun kotitaloustunneilta. Huomaa, että tämä helppo leipä kannattaa nauttia samantien, sillä se kuivahtaa helposti säilytyksessä.

Täsmälevite suklaa-tomaattileivälle syntyy pehmeästä vuohenjuustosta, lorauksesta hunajaa ja pähkinärouheesta. Sekoita kaikki tahnan aineet yhteen ja sipaise reilu kerros jäähtyneelle leivälle.

Ohjeen suklaa-tomaattileipään löydät täältä.

Pellin täydeltä isommallekin porukalle

Peltileipä on varsinainen talkooleipä, josta saa nopeasti syötävää isolle porukalle. Taikinaan uppoavat hyvin hiutaleet, leseet, rouheet ja siemenet, joilla saat kuitua ja ruokaisuutta leipään. Peltileivän hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että se kypsyy paksuja limppuja ja isoja vuokaleipiä nopeammin. Vaivata ja alustaa ei tarvitse nimeksikään ja silti leivästä tulee pehmeää ja kuohkeaa.

Peltileivälle sopii mainiosti rahkapohjainen raikas levite. Sekoita desiin maitorahkaa saman verran voita tai margariinia, puristettua valkosipulia, hienonnettuja  yrttejä, ripaus suolaa ja mustapippuria.

Ohjeen pehmeään peltileipään löydät täältä.

Leipä ilman uunia

Tiesitkö, että pikaleivän voi valmistaa myös pannulla? Esimerkiksi marokkolaistyyppinen litteä leipä paistetaan ohuina kiekkoina kuumalla valurautapannulla. Ole tarkkana, että pannu ei käy liian kuumana, jolloin leivän pinta palaa herkästi ja sisus jää raa'aksi. Tämä on hyvä idea leivän paistoon esimerkiksi mökillä tai muissa olosuhteissa, joissa ei ole mahdollisuutta uunin käyttöön.

Pannuleipää voi dipata hummuksessa tai valmistaa sen seuraksi esimerkiksi paahdetusta paprikasta syntyvän herkullisen mahammara-tahnan!

Täältä löydät pohjoisafrikkalaisten pannuleipien ohjeen

Kuvat: Sami Repo, Arto Vuohelainen, Riikka Kaila

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin

Lehtikaali on monikäyttöinen vihreä voimavihannes, joka on kuin kotonaan niin sopassa, pastassa kuin salaatissakin. Kokkaa omat suosikkisi!

1. Keitä soppa

Ravinteikas, tummanvihreä lehtikaali tuo arkikeittoihin ytyä. Kokeile lehtikaalia vaikka vegaaniseen papukeittoon tai yhdistä se myskikurpitsan kanssa. Kevyen kasviskeiton saa lisäämällä samaan kattilaan muitakin kaaleja. Lehtikaali antaa hauskaa rakennetta ja väriä myös minestroneen.

2. Sekoita salaattiin

Kun lehtikaalia käyttää salaattiin, on entistä tärkeämpää riipiä lehdet kunnolla irti paksuista ruodeista ja silputa ne hienoksi. Hieromalla lehtiä öljytyin sormin ja lisäämällä sitruunaa tai viinietikkaa saa rakennetta hieman pehmenemään. Helpoimmin lehtikaali leppyy salaattikelpoiseksi, kun se saa käväistä kuumalla pannulla. Kokeile lehtikaalia vihreään salaattiin yhdessä lehtipinaatin kanssa tai paista lehtikaali ruokaisan vuohenjuustosalaatin pohjaksi.

3. Paahda sipseiksi

Klassikko jo syntyessään! Uunissa rapeiksi paahdetut lehtikaalit ovat herkullisia sellaisenaan. Lehtikaalisipsit sopivat myös pehmeän pastan ja risoton päälle, ja ne antavat hauskaa rapsuvaa rakennetta salaatteihin. 

4. Lisää piirakkaan ja pizzaan

Silputtuna ja paistettuna lehtikaali sopii erilaisiin kasvispiirakoihin. Jos haluaa lehtien rapeutuvan uunissa sipsien tapaan, kannattaa lehdet lisätä täytteen sijaan pinnalle juuston kanssa. Ohuet lehdet kärähtävät kuitenkin helposti, joten tarkkaile paistumista ja peitä piirakka tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen aikana. Lehtikaalista valmistuu vegaaninen lehtikaaligalette, herkullinen lehtikaalipiirakka ja ihana valkoinen lehtikaalipizza.  

6. Tee pasta

Lehtikaali sopii paistettuna tai paahdettuna myös pastaan. Kaalit voi myös paistamisen jälkeen kiehauttaa nopeasti pannulla tilkassa vettä. Yhdistä lehtikaali pekonin kanssa tai surauta se nopeasti pestomaiseksi kastikkeeksi pastalle.

Kuvat: Sami Repo, Reetta Pasanen ja Panu Pälviä.