Kutittaako jauhopeukaloa? Tekisikö mieli saada viikonlopun aamiaiselle tuoretta leipää ja sille kyytipojaksi makuun sopiva levite? Pitäisikö jauhojen pöllytyksen ja tahnan surauttamisen sujua mahdollisimman helposti ja nopeasti? Jos vastasit kaikkiin kysymyksiin kyllä, ryhdy leivontapuuhiin näillä Sopan superhelpoilla ja -herkullisilla leipä- ja leviteohjeilla!

Kaikille sopivat voileipäkeksit

Rapeiksi paistetut voileipäkeksit sopivat niin gluteenitonta, maitonta kuin munatontakin ruokavaliota noudattaville. Maidoton versio syntyy korvaamalla maito vedellä ja voi maidottomalla margariinilla tai öljyllä. Fenkolin- ja seesaminsiemenet nostavat keksit luksusluokkaan, mutta voit vaihdella mausteita ja siemeniä oman makusi mukaan. Kokeile esimerkiksi yrtinlehtiä ja sormisuolaa keksien päälle!

Tarjoa keksien kera aimo astiallinen syksyistä punajuuri-pähkinälevitettä, johon voi halutessaan murustaa myös fetajuustoa! Tätä tahnaa voi kokeilla myös pastakastikkeena.

Ohjeen gluteenittomiin fenkolivoileipäkekseihin saat täältä.

Kaikkien pikaleipien äiti

Rieskat ovat maailman helpoten valmistuvia leipiä ja pelastavat tilanteen, kun leipälaatikko ammottaa tyhjyttään. Ohrarieska on perunarieskan ohella ikisuosikki, jonka valmistamiseen tarvitset vain neljä raaka-ainetta! Nopea sekoitus, muotoilu ja paisto: uunituore leipä on valmista 25 minuutissa!

Ohrarieskat ovat parhaimmillaan vastapaistettuina voinokareen kera, mutta toimivat erittäin hyvin mausteisemmankin levitteen kanssa. Mitä jos kokeilisit tällä kertaa pirteän keltaista inkivääristä porkkanatahnaa?

Ohjeen ohrarieskoihin löydät täältä.

Innovatiivisen leipurin suklaa-tomaattileipä

Oletko koskaan rouhinut suklaata leivän joukkoon? Ylläty positiivisesti tästä mielenkiintoisesta makuyhdistelmästä. Muuta erikoista tai vaikeaa tässä ohjeessa ei sitten olekaan. Leivän perusohje pohjautuu teeleipien reseptiin, joka on monille tuttu peruskoulun kotitaloustunneilta. Huomaa, että tämä helppo leipä kannattaa nauttia samantien, sillä se kuivahtaa helposti säilytyksessä.

Täsmälevite suklaa-tomaattileivälle syntyy pehmeästä vuohenjuustosta, lorauksesta hunajaa ja pähkinärouheesta. Sekoita kaikki tahnan aineet yhteen ja sipaise reilu kerros jäähtyneelle leivälle.

Ohjeen suklaa-tomaattileipään löydät täältä.

Pellin täydeltä isommallekin porukalle

Peltileipä on varsinainen talkooleipä, josta saa nopeasti syötävää isolle porukalle. Taikinaan uppoavat hyvin hiutaleet, leseet, rouheet ja siemenet, joilla saat kuitua ja ruokaisuutta leipään. Peltileivän hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että se kypsyy paksuja limppuja ja isoja vuokaleipiä nopeammin. Vaivata ja alustaa ei tarvitse nimeksikään ja silti leivästä tulee pehmeää ja kuohkeaa.

Peltileivälle sopii mainiosti rahkapohjainen raikas levite. Sekoita desiin maitorahkaa saman verran voita tai margariinia, puristettua valkosipulia, hienonnettuja  yrttejä, ripaus suolaa ja mustapippuria.

Ohjeen pehmeään peltileipään löydät täältä.

Leipä ilman uunia

Tiesitkö, että pikaleivän voi valmistaa myös pannulla? Esimerkiksi marokkolaistyyppinen litteä leipä paistetaan ohuina kiekkoina kuumalla valurautapannulla. Ole tarkkana, että pannu ei käy liian kuumana, jolloin leivän pinta palaa herkästi ja sisus jää raa'aksi. Tämä on hyvä idea leivän paistoon esimerkiksi mökillä tai muissa olosuhteissa, joissa ei ole mahdollisuutta uunin käyttöön.

Pannuleipää voi dipata hummuksessa tai valmistaa sen seuraksi esimerkiksi paahdetusta paprikasta syntyvän herkullisen mahammara-tahnan!

Täältä löydät pohjoisafrikkalaisten pannuleipien ohjeen

Kuvat: Sami Repo, Arto Vuohelainen, Riikka Kaila

Lämpimät voileivät eivät ole pelkkää retrofiilistelyä. Näillä ohjeilla ne muuttuvat myös illanistujaisten keskipisteeksi tai superherkulliseksi, moderniksi aamupalaksi.

1. Kappelileivät lohella

Muistatko kappelileivän, suomalaisten suosikin 1970-luvulta? Tätä lohikappelia mehevöittää valkokastike. Dijoninsinappi tuo muhkeaan leipään miellyttävää särmää.

Lohileipien ohjeen löydät täältä.

2. Nyhtöleipä pestolla ja juustolla

Kolme raaka-ainetta ja 20 minuuttia aikaa – ja yhtäkkiä edessäsi on upea herkku, minkä tahansa illanistujaisten keskipiste. Tästä vieraat saavat nyhtää itselleen juuri niin monta palaa kuin haluavat. Samalla nautitaan upeasti venyvästä juustosta!

Nyhtöleivän ohjeen löydät täältä.

3. Lämpimät tomaattileivät

Nämä nopeat uunileivät maistuvat hieman pizza margheritalta.

Tomaattileipien ohjeen löydät täältä.

4. Tuna melt -toast

Savujuustolla ja avokadolla tuunatut tonnikalatoastit ovat nopeaa arkiruokaa tai tuhtia syötävää viikonloppubrunssille.

Tuna melt -leipien ohjeen löydät täältä.

5. Lämmin voileipäkakku

Eivätkö yksittäiset leivät riitä? Tee kokonainen kakku! Lämmin voileipäkakku on maukas tarjottava erilaisiin juhliin.

Lämpimän voileipäkakun ohjeen löydät täältä.

Juotava aamiainen, kätevä välipala tai illan herkku. Kokosimme Sopan suosituimmat smoothie-ohjeet. Niitä yhdistävät terveellisyys ja mahtava maku.

1. Pinaattismoothie

Sivustomme suosituin smoothie on todellinen terveyspommi! Viherpirtelöön surahtaa pinaatin lisäksi avokadoa, limeä ja kurkkua. Tällä juomalla flunssa pysyy loitolla.

Pinaattismoothien ohjeen löydät tästä.

2. Sitruunasmoothie

Kirpeiden makujen ystävien lempijuoma. Päivä lähtee pirteästi käyntiin tällä sitruunaa, hunajaa ja kurkumaa sisältävällä pirtelöllä.

Sitruunasmoothien ohjeen löydät tästä.

3. Sporttaajan puolukkasmoothie

Ihanan pehmeä pirtelö, joka maistuu vispipuurolta. Herkullisesta mausta huolimatta puolukkasmoothie auttaa jaksamaan, sillä juomaan lisätään muun muassa rahkaa ja vehnäleseitä. Puolukka on jo itsessään kotimaista superfoodia. Viimeinen silaus tehdään kardemummalla, joka tekee mausta melkein jouluisen.

Puolukkasmoothien ohjeen löydät tästä.

Etkö löytänyt omaa suosikkiasi? Katso lisää smoothieohjeita täältä.