Kutittaako jauhopeukaloa? Tekisikö mieli saada viikonlopun aamiaiselle tuoretta leipää ja sille kyytipojaksi makuun sopiva levite? Pitäisikö jauhojen pöllytyksen ja tahnan surauttamisen sujua mahdollisimman helposti ja nopeasti? Jos vastasit kaikkiin kysymyksiin kyllä, ryhdy leivontapuuhiin näillä Sopan superhelpoilla ja -herkullisilla leipä- ja leviteohjeilla!

Kaikille sopivat voileipäkeksit

Rapeiksi paistetut voileipäkeksit sopivat niin gluteenitonta, maitonta kuin munatontakin ruokavaliota noudattaville. Maidoton versio syntyy korvaamalla maito vedellä ja voi maidottomalla margariinilla tai öljyllä. Fenkolin- ja seesaminsiemenet nostavat keksit luksusluokkaan, mutta voit vaihdella mausteita ja siemeniä oman makusi mukaan. Kokeile esimerkiksi yrtinlehtiä ja sormisuolaa keksien päälle!

Tarjoa keksien kera aimo astiallinen syksyistä punajuuri-pähkinälevitettä, johon voi halutessaan murustaa myös fetajuustoa! Tätä tahnaa voi kokeilla myös pastakastikkeena.

Ohjeen gluteenittomiin fenkolivoileipäkekseihin saat täältä.

Kaikkien pikaleipien äiti

Rieskat ovat maailman helpoten valmistuvia leipiä ja pelastavat tilanteen, kun leipälaatikko ammottaa tyhjyttään. Ohrarieska on perunarieskan ohella ikisuosikki, jonka valmistamiseen tarvitset vain neljä raaka-ainetta! Nopea sekoitus, muotoilu ja paisto: uunituore leipä on valmista 25 minuutissa!

Ohrarieskat ovat parhaimmillaan vastapaistettuina voinokareen kera, mutta toimivat erittäin hyvin mausteisemmankin levitteen kanssa. Mitä jos kokeilisit tällä kertaa pirteän keltaista inkivääristä porkkanatahnaa?

Ohjeen ohrarieskoihin löydät täältä.

Innovatiivisen leipurin suklaa-tomaattileipä

Oletko koskaan rouhinut suklaata leivän joukkoon? Ylläty positiivisesti tästä mielenkiintoisesta makuyhdistelmästä. Muuta erikoista tai vaikeaa tässä ohjeessa ei sitten olekaan. Leivän perusohje pohjautuu teeleipien reseptiin, joka on monille tuttu peruskoulun kotitaloustunneilta. Huomaa, että tämä helppo leipä kannattaa nauttia samantien, sillä se kuivahtaa helposti säilytyksessä.

Täsmälevite suklaa-tomaattileivälle syntyy pehmeästä vuohenjuustosta, lorauksesta hunajaa ja pähkinärouheesta. Sekoita kaikki tahnan aineet yhteen ja sipaise reilu kerros jäähtyneelle leivälle.

Ohjeen suklaa-tomaattileipään löydät täältä.

Pellin täydeltä isommallekin porukalle

Peltileipä on varsinainen talkooleipä, josta saa nopeasti syötävää isolle porukalle. Taikinaan uppoavat hyvin hiutaleet, leseet, rouheet ja siemenet, joilla saat kuitua ja ruokaisuutta leipään. Peltileivän hyviin ominaisuuksiin kuuluu myös se, että se kypsyy paksuja limppuja ja isoja vuokaleipiä nopeammin. Vaivata ja alustaa ei tarvitse nimeksikään ja silti leivästä tulee pehmeää ja kuohkeaa.

Peltileivälle sopii mainiosti rahkapohjainen raikas levite. Sekoita desiin maitorahkaa saman verran voita tai margariinia, puristettua valkosipulia, hienonnettuja  yrttejä, ripaus suolaa ja mustapippuria.

Ohjeen pehmeään peltileipään löydät täältä.

Leipä ilman uunia

Tiesitkö, että pikaleivän voi valmistaa myös pannulla? Esimerkiksi marokkolaistyyppinen litteä leipä paistetaan ohuina kiekkoina kuumalla valurautapannulla. Ole tarkkana, että pannu ei käy liian kuumana, jolloin leivän pinta palaa herkästi ja sisus jää raa'aksi. Tämä on hyvä idea leivän paistoon esimerkiksi mökillä tai muissa olosuhteissa, joissa ei ole mahdollisuutta uunin käyttöön.

Pannuleipää voi dipata hummuksessa tai valmistaa sen seuraksi esimerkiksi paahdetusta paprikasta syntyvän herkullisen mahammara-tahnan!

Täältä löydät pohjoisafrikkalaisten pannuleipien ohjeen

Kuvat: Sami Repo, Arto Vuohelainen, Riikka Kaila

Italialainen keittiö on monien ikisuosikki, eikä ihme! Kokosimme parhaat ruokaohjeet saapasmaasta. Pastat jätettiin tällä kertaa väliin, sillä Italiaan mahtuu paljon muutakin.

1. Italialainen appelsiinikana

Balsamico ja rosmariini tuovat 25 minuutissa valmistuvaan kanapataan särmää, ja appelsiini ihanaa makeutta ja väriä. Herkullisin lopputulos syntyy tuorepuristetulla appelsiinimehulla, mutta myös kaupan mehu sopii tähän ruokaan.

Katso ohje tästä.

2. Gnocchit sorrentolaiseen tapaan

Siinä missä torstai on Suomessa hernekeittopäivä, Italiassa silloin syödään usein gnoccheja. Tähän ruokaan käyvät kaupan valmisgnocchit, sillä sorrentolaiseen tapaan ne viimeistellään uunissa.

Katso ohje tästä.

3. Tomaattinen lihamureke

Italialaiseen lihamurekkeeseen on piilotettu tomaattikastike mukaan! Yrttiseen murekkeen seuraksi keitetään spagettia, jonka pyöräyttää hyvässä oliiviöljyssä.

Katso ohje tästä.

4. Italialainen papu-pastasalaatti

Tässä salaatissa maistuvat kevät ja Italia: siitä huolehtivat valkopapu, parmesaani ja fenkoli.

Katso ohje tästä.

5. Samppanjagranita

Kun tarjolla on pitkä tai tuhti illallinen, italialainen jäädyke eli granita toimii keventävänä väliruokana. Italiassa granita valmistetaan hedelmämehusta. Tässä ohjeessa jäädykkeen pohjana on juhlavasti samppanja ja mausteena sitruunankuori. Granitan voi tehdä pakastimeen valmiiksi vaikka pari päivää ennen h-hetkeä. Lopuksi se rouhitaan haarukalla hileiseksi. Granita sopii myös vegaaneille.

Katso ohje tästä.

6. Caprin sitruunakakku

Ikisuosikki, joka ei koskaan mene pois muodista. Glorian ruoka & viini -lehdessä aikanaan esitelty kahvikakku on ihanan sitruunainen. Ihan kuin kotona Italiassa.

Katso ohje tästä.

Mistä tietää, että ruoka on terveellistä? Helppoa: väristä! Valmistamalla värikkäitä aterioita saat maksimoitua syömisen terveysvaikutukset, sillä erivärisissä raaka-aineissa on eri vitamiineja ja hivenaineita. Kokosimme maukkaan ja terveellisen ruuan värisuoran!

1. Pinkki: ohra-punajuurivuoka kananmunien kanssa

Hitaasti hautunut ohra-punajuurivuoka saa viimeistelyn lehtikaalilla ja kananmunilla. Ateria on aikamoinen terveyspommi. Punajuuri nimittäin sisältää monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, kuparia, magnesiumia, natriumia, ­rautaa ja sinkkiä. Lehtikaalissa taas on kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Ohra on näille superkasviksille parempi seuralainen kuin vaikkapa peruna: ohran sisältämä beetaglukaani nimittäin alentaa tutkitusti kolesterolia.

Katso resepti tästä.

2. Vihreä: parsa-lohivokki.

Vihreää, rapeaa, paahteista. 20 minuutissa valmistuva herkkuvokki yhdistää parsan ja lohen uudella, raikkaalla tavalla. Lohesta saat tarpeellista omega-3-rasvaa että D-vitamiinia, ja parsa taas on on antioksidanttipitoisuudessaan vihannesten kärkikastia. Vihreästä vokista löytyy myös pinaattia, joka on varsinainen terveyspommi ja tekee monipuolisesti hyvää keholle.

Katso resepti tästä.

3. Oranssi: Porkkanahummus

Vegaaninen porkkanahummus on supermaukas tahna leivän päälle tai dipiksi. Porkkanoiden ja valkosipulien paahtaminen antaa tahnaan lempeän paahteisen maun. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinia ja beetakaroteenia. Kikherneistä puolestaan saat proteiinia, kuituja ja hyviä rasvoja.

Katso resepti tästä. 

4. Violetti: Punakaalilaatikko 

Tässä kasviskaalipaistoksessa on todella lihaisa tuntuma, vaikka ruoka on täysin vegaaninen. Siinä käytetään "Ruotsin nyhtökauraa", soijaproteiini oumphia. Punakaali taas sisältää runsaasti muun muassa K- ja C-vitamiinia sekä rikkiä, joka auttaa ihon hyvinvointia.  

Katso resepti tästä.