Joulun alkupalat ovat usein kalaa. Kokeile omien kalaklassikoiden joukossa muutamaa uutta ohjetta. Nouseeko puheenaiheeksi punajuurigraavattu lohi, inkiväärisiika vai mäti-sitrussilakat?

Näyttävät joulun alkupalat eli kalapöytä syntyy yllättävän helposti. Tee suunnitelmat nyt ja ryhdy tositoimiin pari kolme päivää ennen jouluaattoa. Tärkeintä on, että kala on tuoretta ja raaka-aineet laadukkaita. Kokoa pöytään mieluummin muutama loistokas kylmä alkupala kuin liian monta eri lajiketta, joihin aika ei ole joulukiireiden keskellä riittänyt.

Älä valmista liian suurta määrää kaloja, sillä ne ovat parhaimmillaan vain muutaman päivän valmistuksesta. Mitä enemmän lajikkeita on sitä vähemmän niitä yleensä kuluu. Laske tarjolle ruokailijaa kohden noin 50 g kutakin eri lajia tarjoilukertaa kohden.

Graavilohta perinteisesti ja uudella tavalla

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lohen salaisuus on ripaus sokeria suolauksen lomassa sekä reilusti tuoretta tillliä, joka sinetöi graavauksen maun. Kala tarjotaan samettisen sinappikastikkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tästä löydät sokerisuolatun graavikalan ohjeen.

Punajuurigraavauksessa väriä ja makua lohen pintaan tuo punajuuriraaste, joka pyyhitään kalan pinnalta pois ennen kuin se leikataan tarjolle. Mehevyyttä lisää fenkolinsiemenillä maustettu yrttiöljy ja muutama lusikallinen  mätiä kalaa juhlistamaan.

Tästä löydät punajuurigraavatun lohen ohjeen.

 

Silakoita kahdella tavalla

Mäti-sitrussilakoiden ohjeen lukeminen saa jo joulumielelle. Ensin mausteinen  etikkakylpy ja sitten kalafileet kastikkeeseen, jossa on reilusti smetanaa, majoneesia, mätiä, sitruunaa ja tilliä.

Tästä löydät mehevän mäti-sitruunasilakka ohjeen.

 

Ruotsalaisen keittokirjailija Anna Bergenströmin etikkasilakka ohje, on niin raikas ja herkullinen, että se kaikessa yksinkertaisuudessaan saa veden kielelle. Paistetut pihvit marinoidaan etikkakastikkeessa, jossa on reilusti punasipulia ja purjoa.

Tästä löydät Annan marinoidut etikkasilakat.

 

Siikaa marinoimalla

Kokeile graavisiian tilalla raikasta japanilaishenkistä riisiviinietikalla kypsytettyä siikaa, joka saa makua säilötystä inkivääristä.

stä löydät inkiväärisiian ohjeen.

Katso myös aiemmin avautuneet joulukalenterin luukut:

Luukku 1: Raakakakku on terveellinen herkku

Luukku 2: Näin poistat avokadon kiven näppärästi

Luukku 3: Suomalainen menu - suosi kotimaisia tuottajia

Luukku 4-6: Juhlista samppanjalla

Luukku 7: Näin joululimppu onnistuu!

Luukku 8: Mikä kinkku jouluksi? Tässä kattava opas!

Luukku 9: Valmistaikina on paras kiireapu! Hyvää ja näyttävää helposti 

Luukku 10: Vaihtoehto glögille - kolme ihanaa kuumaa juomaa 

Luukku 11-13: Leivo hauska Lucia-pulla

Luukku 14: Joulukinkun valmistusohje

Luukku 15: Eikö joulutorttu maistu? Kokeile tätä uutta ideaa!

Luukku 16: Pikasinapit valmistuvat 5-15 minuutissa

Sisältö jatkuu mainoksen alla