Juustoiset herkut maistuvat ulkoilun jälkeen. Parhaat nuotioperunat maustetaan valmiiksi, pakataan nyytteihin ja paistetaan ulkona. Valuva, kuuma juustodippi saa huikean makuparin, jota kannattaa kokeilla.

1. Camembert-juustodippiä ja lehtitaikinakierteitä

Valuva juusto lehtitaikinakierteiden sylissä, nuotiolla paistetut sopivan tuliset cheddarjuustoperunat sekä rapeaksi kuorrutettu leipäjuusto maistuvat täydellisiltä ulkoilun jälkeen.

Leipätikut sekä juustodippi syntyvät, kun puukuoreen pakattu juustokiekko asetellaan lehtitaikinalevyn keskelle. Juuston ympäriltä suikaloidut taikinanauhat kiepautetaan kierteille.Tässä ohjeessa käytetään ranskalaista camembert-juustoa. Sille on olemassa hieman yllättävä, mutta todella herkullinen makupari. Jos et ole vielä kokeillut paistettuja, balsamicolla maustettuja viinirypäleitä, tee se nyt.

Ohje on alla olevassa reseptissä ja tekniikka on yksinkertainen: viinirypäleille valutetaan öljyä, balsamiviinietikkaa ja suolaa ja ne paistetaan uunissa yhdessä juuston kanssa. Viinirypäleitä voi myös paistaa kuumalla paistinpannulla öljytilkassa viitisen minuuttia. Halutessasi lisää dippailtavaksi vielä omena- tai päärynälohkoja, erilaisia pähkinöitä ja vaikka uunissa paahdettuja perunalohkoja. Valkohomejuuston maku taittuu lämmitettynä pehmeän kermaiseksi. Juustoon leikattuihin viiltoihin pistetyt valkosipulinkynnet, tuoreet rosmariininlehdet ja reilu lusikallinen hunajaa tuovat makuun aromikkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Camembert-juustodipin ja lehtitaikinakierteiden reseptin löydät täältä.

 

2. Cheddar-perunat nuotiolla

Jos aterialta jäi tähteeksi keitettyjä tai uunissa kypsennettyjä perunoita, valmista niistä seuraavan päivän paras nuotioretkieväs.

Cheddarjuustolla ja tulisella njuda-salamitahnalla maustetut nuotioperunat voi lastata folionyytin sisälle hyvissä ajoin ja paistaa myöhemmin nuotiolla supermaukkaaksi herkuksi. Perunat paistuvat myös uunissa tai takassa ritilän päällä. Nuotioperunoiden kasvisversiossa njudan voi korvata hienonnetuilla aurinkokuivatuilla tomaateilla ja maustaa ripauksella chiliä. 

Cheddar-perunoiden reseptin löydät täältä.

 

3. Rapeaksi kuorrutettua leipäjuustoa ja puolukkaa

Jälkiruoka syntyy leipäjuustosta, jonka pinta saa rapean sokerikuorrutteen. Nokare makeaa kirsikkahilloa, kirpeitä puolukoita ja muutama tuoreen timjamin lehti tuovat jälkiruokaan ihanan makuyhdistelmän.

Voit valmistaa jälkiruuan annosvuokien sijaan myös matalassa, isommassa uunivuoassa. Varmista, ettei makukerma peitä leipäjuustoja kokonaan, jotta sokerikuorrutus onnistuu. Leipäjuustojälkkäri on ehdottomasti parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen.

Rapeaksi kuorrutetun leipäjuuston reseptin löydät täältä.

Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla