Kukapa ei vohveleita rakastaisi?
Kukapa ei vohveleita rakastaisi?

Paista keko rapeita vohveleita ja tarjoa täytteiksi muhkeita meksikolaismakuja ja lohta kreikkalaisittain.

Vohvelit, nuo iki-ihanat retroherkut.

Jos kaapistasi löytyy vohvelirauta, nyt on aika pyyhkiä siitä pölyt. Rapeat vohvelit maistuvat taivaallisilta esimerkiksi jäätelön, suklaa-pähkinälevitteen, hedelmien ja marjojen kanssa, mutta vohvelit taipuvat helposti myös suolaiseksi ateriaksi. Kunhan taikinasta jättää pois sokerin, ja vohvelit lastaa erilaisilla täytteillä. 

Tästä jutusta löydät paitsi ohjeet täytteisiin, myös suolaiseen vohvelitaikinaan. Aloita vohveleiden teko siitä, ohjeen löydät alapuolelta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vohvelit

8 kpl

Sisältö jatkuu mainoksen alla

25 min + turvottaminen 30 min

75 g voita

3 kananmunaa

3 dl kevytmaitoa (tai kerma-maitoseosta)

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

2 dl kivennäisvettä

Lisäksi

n. 50 g voita paistamiseen

  1. Sulata voi ja jätä jäähtymään. Riko munien rakenne kulhossa. Vatkaa maito joukkoon. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään ja sekoita seos munamaitoon. Lisää voisula. Anna taikinan turvota jääkaapissa puoli tuntia.
  2. Vatkaa kivennäisvesi taikinaan.
  3. Sulata voi paistamista varten. Kuumenna vohvelirauta, voitele pinnat voisulalla ja paista taikinasta täysimittaisia tai pieniä, epäsäännöllisen muotoisia vohveleita. Jos vohvelit joutuvat odottamaan, pidä ne lämpiminä 100-asteisessa uunissa.

Kun vohvelit on paistettu, valmista täyte: toinen täytteistä on saanut inspiraationsa Meksikosta, toinen Kreikasta. Jos et osaa valita kumman tekisit, tee molemmat.

 

1. Huevos rancheros -vohvelit

8 kpl

35 min + vohvelit

8 vohvelia

Kastike

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 chili

2 rkl rypsiöljyä

4 rkl tacomausteseosta

1 tlk (400 g) papuja (esim. musta- ja kidneypapuja)

1 tlk (400 g) kirsikkatomaatteja

mustapippuria myllystä

(suolaa)

Lisäksi

8 kananmunaa

(2 tl rypsiöljyä paistamiseen)

100 g cheddarjuustoa

2 tomaattia

2 avokadoa

1 ruukku korianteria

  1. Valmista vohvelit (ks. ohje edellä).
  2. Tee kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna chili. Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä öljyssä muutama minuutti. Lisää tacomauste ja sekoittele hetki. Valuta pavut siivilässä. Lisää tomaatit liemineen ja valutetut pavut ja anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä vähintään 15 minuuttia. Mausta pippurilla. Tacomausteseos sisältää suolaa, joten maista kastiketta ja lisää suolaa vain tarvittaessa.
  3. Paista munat pannussa. Raasta cheddar, kuutioi tomaatit ja avokadot. Hienonna korianteri.
  4. Lämmitä vohvelit 100-asteisessa uunissa. Lusikoi kastike ja ripottele juusto vohveleille. Lisää munat ja tomaatti- ja avokadokuutiot. Viimeistele korianterilla.

 

2. Kreikkalaiset lohivohvelit

8 kpl

20 min + vohvelit

8 vohvelia

8 isoa viipaletta graavi- tai kylmäsavulohta

16 oliivia

1 rkl pieniä kapriksia tai ½ dl isoja

Marinoitu punasipuli

1 pieni punasipuli

1 rkl sitruunamehua

½ tl sormisuolaa

½ tl sokeria

Tillijogurtti

1 pieni valkosipulinkynsi

4–5 cm kurkkua

1–2 rkl tilliä hienonnettuna

1 tl sitruunankuorta raastettuna

¼ tl suolaa

ripaus mustapippuria myllystä

  1. Valmista vohvelit (ks. ohje edellä).
  2. Marinoi punasipuli. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuenohuiksi viipaleiksi. Sekoita ne sitruunamehun, suolan ja sokerin kanssa kulhossa ja anna maustua vähintään 15 minuuttia. Jos marinoit sipulin edellisenä päivänä, säilytä se peitettynä jääkaapissa.
  3. Tee tillijogurtti. Kuori ja hienonna valkosipuli. Raasta kurkku ja purista siitä ylimääräinen neste käsin pois. Yhdistä tillijogurtin aineet.
  4. Lämmitä vohvelit tarvittaessa 100-asteisessa uunissa. Laita niille lohta, jogurttia ja punasipulia. Ripottele oliivit ja kaprikset vohveleille. Halutessasi voit lisätä annoksiin salaattia, versoja tai murusteltua fetajuustoa.

 

+ 1: Jälkkäriksi pantterivohvelit

Tee jälkiruuaksi hauskannäköiset pantterivohvelit. Vohveleiden suklaapilkuissa maistuu myös appelsiini, ja ne tarjotaan jäätelön, marjojen ja suklaa-pähkinälevitteen kanssa.

Reseptit: Sanna Kekäläinen

Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla