Mustikkarättänän kanssa maistuu Tommi Kinnusen esikoisteos Neljäntienristeys. Kuva: Arto Vuohelainen.
Mustikkarättänän kanssa maistuu Tommi Kinnusen esikoisteos Neljäntienristeys. Kuva: Arto Vuohelainen.

Muurikkaletut, grillimakkara ja mustikkarättänä ovat jokakesäisiä suomalaisia klassikkoherkkuja. Kodin Kuvalehden kirjabloggari Mari Paalosalo-Jussinmäki valitsi kesäruuille parhaat kirjakaverit.

Ruoka: Kesäkeitto on mielipiteet jakava sesonkisoppa. Fanit rakastavat, kun varhaiskasvisten heleä väri ja herkkä maku pääsevät oikeuksiinsa valkeassa, maitopohjaisessa liemessä. Krantummat ruokailijat taas kavahtavat valkoisessa litkussa kelluvia rehunpalasia.

Kirjasuositus: Kate Atkinsonin Elämä elämältä jakaa mielipiteet: yksi vihaa Ursulan elämän kertautumista, toinen rakastaa sitä. Varmaa on se, että kaikki muuttuu koko ajan.

 

Ruoka: Muurinpohjaletut paistuvat jämerällä ja juuri sopivan kuumalla pannulla ihanan isoiksi ja reunoiltaan pitsisiksi. Lettujen vakiokaverit ovat hillo ja kerma, mutta välillä niiden kanssa maistuu suolainenkin täyte.

Kirjasuositus: Anna-Kaari Hakkaraisen Purkaus vie lukijan Islannin tuliselle maaperälle. Kaksi veljestä rakastavat samaa tyttöä tarinassa, joka on sekä vahva että hauras.

 

Ruoka: Savukala ja uudet perunat on kesän yksinkertaisin mutta silti kenties maistuvin lounas. Ja kun perunat muhentaa kerman, piparjuuren ja tillin kera, on melkein itku lähellä erinomaisen ruuan äärellä.

Kirjasuositus: Ulla-Lena Lundbergin Jää ilmestyi jo pari vuotta sitten, joten nyt Finlandia-voittajan saa pokkarina. Milloin sitä lukisi saaristoseurakunnan hiljaisista ihmisistä, syvästä kaipauksesta ja yksinkertaisista nautinnoista, ellei kuumana kesäpäivänä? Itkuvaroitus!

 

Ruoka: Mustikkarättänää syövän mieli vaeltaa lapsuuden kesiin ja mummon keittiön tuoksuun. Kotimaiset marjat, jämäkkä ruistaikina, ehkä vähän jäätelöä. Tältä maistuu kesä.

Kirjasuositus: Tommi Kinnusen esikoisteos Neljäntienristeys kertoo pitäjänkätilöstä ja hänen perheestään ja sotien jälkeisessä Kuusamosta. Jokaisella on salaisuutensa ja valheensa eikä rakkaus voita kuin kolme oikein ja varanumeron.

 

Ruoka: Grillimakkara käristyy kesäisin luultavasti jotakuinkin kaikissa suomalaikodeissa, ja reseptejä on yhtä monta kuin syöjiäkin. Tirskuva rasva, suupielestä valuva sinappi ja palavan puun tuoksu. Siinä ei kaipaa enää kuin huurteisen oluen.

Kirjasuositus: Sentenced-yhtyeen kitaristin Sami Lopakan esikoisromaani Marras on road-romaani rockbändin viimeisestä kiertueesta ja ehdottoman epäterveellistä luettavaa. Ehkä juuri siksi se on niin viihdyttävä.

 

Jäikö nälkä? Vieläkö luetuttaa? Katso Mari Paalosalo-Jussinmäen kesäkirjasuositukset ja Sopan niihin antamat reseptivinkit Kirjasieppo-blogista!

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!