Mustikkarättänän kanssa maistuu Tommi Kinnusen esikoisteos Neljäntienristeys. Kuva: <span class="photographer">Arto Vuohelainen.</span>
Mustikkarättänän kanssa maistuu Tommi Kinnusen esikoisteos Neljäntienristeys. Kuva: Arto Vuohelainen.

Muurikkaletut, grillimakkara ja mustikkarättänä ovat jokakesäisiä suomalaisia klassikkoherkkuja. Kodin Kuvalehden kirjabloggari Mari Paalosalo-Jussinmäki valitsi kesäruuille parhaat kirjakaverit.

Ruoka: Kesäkeitto on mielipiteet jakava sesonkisoppa. Fanit rakastavat, kun varhaiskasvisten heleä väri ja herkkä maku pääsevät oikeuksiinsa valkeassa, maitopohjaisessa liemessä. Krantummat ruokailijat taas kavahtavat valkoisessa litkussa kelluvia rehunpalasia.

Kirjasuositus: Kate Atkinsonin Elämä elämältä jakaa mielipiteet: yksi vihaa Ursulan elämän kertautumista, toinen rakastaa sitä. Varmaa on se, että kaikki muuttuu koko ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruoka: Muurinpohjaletut paistuvat jämerällä ja juuri sopivan kuumalla pannulla ihanan isoiksi ja reunoiltaan pitsisiksi. Lettujen vakiokaverit ovat hillo ja kerma, mutta välillä niiden kanssa maistuu suolainenkin täyte.

Kirjasuositus: Anna-Kaari Hakkaraisen Purkaus vie lukijan Islannin tuliselle maaperälle. Kaksi veljestä rakastavat samaa tyttöä tarinassa, joka on sekä vahva että hauras.

 

Ruoka: Savukala ja uudet perunat on kesän yksinkertaisin mutta silti kenties maistuvin lounas. Ja kun perunat muhentaa kerman, piparjuuren ja tillin kera, on melkein itku lähellä erinomaisen ruuan äärellä.

Kirjasuositus: Ulla-Lena Lundbergin Jää ilmestyi jo pari vuotta sitten, joten nyt Finlandia-voittajan saa pokkarina. Milloin sitä lukisi saaristoseurakunnan hiljaisista ihmisistä, syvästä kaipauksesta ja yksinkertaisista nautinnoista, ellei kuumana kesäpäivänä? Itkuvaroitus!

 

Ruoka: Mustikkarättänää syövän mieli vaeltaa lapsuuden kesiin ja mummon keittiön tuoksuun. Kotimaiset marjat, jämäkkä ruistaikina, ehkä vähän jäätelöä. Tältä maistuu kesä.

Kirjasuositus: Tommi Kinnusen esikoisteos Neljäntienristeys kertoo pitäjänkätilöstä ja hänen perheestään ja sotien jälkeisessä Kuusamosta. Jokaisella on salaisuutensa ja valheensa eikä rakkaus voita kuin kolme oikein ja varanumeron.

 

Ruoka: Grillimakkara käristyy kesäisin luultavasti jotakuinkin kaikissa suomalaikodeissa, ja reseptejä on yhtä monta kuin syöjiäkin. Tirskuva rasva, suupielestä valuva sinappi ja palavan puun tuoksu. Siinä ei kaipaa enää kuin huurteisen oluen.

Kirjasuositus: Sentenced-yhtyeen kitaristin Sami Lopakan esikoisromaani Marras on road-romaani rockbändin viimeisestä kiertueesta ja ehdottoman epäterveellistä luettavaa. Ehkä juuri siksi se on niin viihdyttävä.

 

Jäikö nälkä? Vieläkö luetuttaa? Katso Mari Paalosalo-Jussinmäen kesäkirjasuositukset ja Sopan niihin antamat reseptivinkit Kirjasieppo-blogista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla