Ruskistaminen on helppoa, kun sen osaa. Kuva: IStockphoto
Ruskistaminen on helppoa, kun sen osaa. Kuva: IStockphoto

Ruskistaminen on syystä ruskistamista, ei harmaannuttamista. Hyvä kotikokkaaja, unohda jo se lihan keittäminen, käännä lieden nupit kaakkoon ja anna lihan käristyä kunnolla herkullisen ruskeaksi.

Koen kauhun hetkiä kotikeittiössäni.

Verenpaineeni alkaa kohota ja käteni tutista. Jälleen kerran olen todistamassa keittiön kamalinta kauhukuvaa: 700 grammaa jääkaappikylmää jauhelihaa lähestyy kylmää paistinpannua. Liha saavuttaa pannun pinnan yhtenä rykelmänä, se peittää pannun pohjan ja kohoaa kasaksi kohti reunoja.

Liesi käännetään päälle, ei tosin ihan täydelle teholle, ettei ruoka vain pääsisi palamaan.

Sitten hidas kidutukseni alkaa: sekunti sekunnilta lihan pinta alkaa keittyä harmaaksi, rakenne kuivua käntyksi eikä rapeudesta ja mausta ole enää toivoakaan.

Koko tämän "ruskistamisen" ajan innokas paistelija sekoittelee lihaa pontevasti, mielessään luultavasti hyvä lopputulos.

Lopulta lautasella on kasa harmaata ja kuivaa lihaa. Ei näin.

Minulle hyvin ruskistettu liha on sydämen asia.

Varmasti jokaisella asiantuntijalla on omalla alallaan jokin erityinen intohimo. Se itselle kaikkein läheisin asia, jonka jonka ilosanomaa haluaa julistaa koko maailmalle. Se on aihe, josta voisi paasata tuntitolkulla, ja josta ystäväpiiri on kuullut tuhat ja yksi palopuhetta.

Niin, se voi olla niinkin pieni ja arkinen asia kuin ruskistaminen.

Ruskistusintoni saattaa myös hieman hidastaa ja vaikeuttaa elämää, mutta se on sen arvoista.

Kotona saan melko usein lempeitä hymähdyksiä siitä, että pitääkö se 400 gramman jauhelihapaketti tosiaan heittää pannulle kuudessa minierässä. Isännälle totean yleensä tässä vaiheessa, että nyt ei kilpailla nopeudessa ja pannun täyttämiskapasiteetissa, vaan ruoan maussa ja laadussa. Oikein ruskistettu liha pysyy mehevänä ja sen pinta saa täydellisen värin, maun ja rapeuden. Siinä jotain, minkä takia kannattaa nysvätä pienien erien kanssa.

Koska lihan oikeaoppinen ruskistaminen on intohimoni, kokosin yhteen vuosien varrella keräämäni ruskistusopit. Noudata näitä vinkkejä, niin paistat kylän parhaat pihvit ja saat jauhelihakastikkeeseesi "sen jonkin" maun, joka tekee siitä parempaa kuin kenenkään muun soosit.

Näin ruskistat kuin mestari

1. Anna lihan lämmetä

Tässä vaiheessa et voi mokata. Anna lihan lämmetä vähintään puoli tuntia ennen ruskistamista. Iso lihakimpale saa lämmetä tunninkin. Pilko sillä aikaa sipulit, kasvikset ynnä muut ainekset, kata pöytä ja tyhjennä tiskikone.

2. Valitse valurauta ja lämmitä pannu kunnolla

Paistinpannullakin on väliä. Ruskistupuuhiin sopii parhaiten iso valurautapannu, joka kestää hyvin korkeita lämpötiloja ja varaa hyvin lämpöä. Lämmitä pannu kuumaksi ennen lihan lisäämistä. Tämä on todella tärkeä kohta! Jos käytät voita tai voin ja rypsiöljyn seosta (jälkimmäinen on oma suosikkini), pystyt voin käyttäytymisestä seuraamaan hyvin pannun lämpötiloja. Kun voi kuohuu, ollaan sadan asteen paikkeilla eli keittämislämpötiloissa. Anna pannun lämmetä vielä, kunnes kuohuminen rauhoittuu ja rasva saa kevyesti ruskeaa väriä, mutta ei kuitenkaan ole vielä palanutta. Sitten on oikea aika lisätä liha pannulle.

3. Lisää liha pienissä erissä

Vaikka liha olisi lämmennyt huoneenlämmössä, silti sitä ei vain kertakaikkiaan voi lisätä kerralla pannulle laskematta samalla pannun lämpötilaa. (Ellei pannusi oli espanjalaisen paella-pannun kokoinen). Erissä ruskistaminen ei ole niin vaikeaa: Nostele pannulle ruskistettavaa lihaa maksimissaan 2/3 pannun pinta-alasta. Se voi tarkoittaa paria kourallista palapaistikuutioita, 1/3 jauhelihapaketillista tai 2 sisäfileepihviä. Kun ensimmäinen erä on ruskistettu, siirrä se odottamaan lautaselle ja jatka lopun lihan kanssa samaan tapaan.

4. Älä laske lämpötilaa (ainakaan paljon)

Lieden teho kannattaa pitää melko korkeana koko ruskistamisen ajan. Uusi ruskistuserä laskee aina hieman pannun lämpötilaa. Valurautapannun kanssa lämpötilaa voi laskea hieman enemmän, kun pannu on varannut riittävästi lämpöä ja tuntuu käyvän kuumana.

5. Unohda epämääräinen sekoittelu

Tämä on myös seikka, joka kismittää allekirjoittanutta suuresti. Usein näkee paistajan hämmentävän, sekoittavan ja heiluttelevan ruskistettavaa tuotetta pannulla edestakaisin. EIIIII! Anna lihan pintojen ruskistua rauhassa paikallaan pannun pinnalla ja anna kuuman pinnan tehdä tehtävänsä loppuun asti. Sitten rauhallinen kääntö ja seuraavan pinnan paisto samaan malliin.

Ruskistaminen on taitolaji. Ihan totta. Se on nopeaa ja helppoa, kun sen osaa. Lopputuloksena syntyy kaunis, maukas ja rapea paistopinta. Jos taas ei oikein tiedä mitä on tekemässä, joutuu syömään yllä mainitun kauhuskenaarion kaltaisia harmaita roippeita.

Ruskista siis sinäkin täydellä sydämellä!

Vuoden sisään Turku ja Helsinki saivat modernit vegeravintolat. Söimme niissä ja olimme hyvin tyytyväisiä.

Niin Kuorissa kuin Yes yes yesissäkin uskotaan pieniin annoksiin ja niiden jakamiseen seurueen kesken. Selkeää jakoa alku- ja pääruokiin ei ole, ja viini sekä cocktailit ovat vahvassa roolissa. Isoruokaiselle voi erityisesti kalliimmassa Yes yes yesissä kertyä maksettavaa, mutta kevyesti syövä kiittää, että ei tarvitse maksaa ylisuurista annoksista. Kummassakin ravintolassa osa annoksista on vegaanisia.

Yes yes yes
Helsinki, Iso Roobertinkatu 1

Parhaat maut

Mustan tahinin maustama uunibataatti ja halloumiranskalaiset ovat Yes yes yesin puhutuimmat annokset, mutta herkullisuudessa voiton vievät saviuunissa paistetun naan-leivän kanssa tarjotut dipit, 12 e, ja palmunsydänsalaatti, 12 e, jossa Italia kohtaa Aasian parmesaanin, tryffeliöljyn, mison, inkiväärin ja chilin liittoumassa. Viereisen pöydän ruotsalaismies tilaa kukkakaaliannoksen kahdesti.

Maukkain juoma

Lehtikaalidaiquiri, 12 e, osoittaa, ettei iso baaritiski seiso ravintolan keskellä turhaan.

Miinusta

Ruuhkaisessa ravintolassa tarjoilijat vaihtuvat lennossa, eikä yhteispeli tahdo sujua: jälkiruokia tyrkytetään, vaikka osa tilatuista ruuista on saapumatta. Kuten ketjun muissa ravintoloissa, myös täällä monet tarjoilijat haluavat puhua vain englantia, ja ruokalista löytyy ainoastaan englanniksi.

Katso ja nauti

Läpibrändätyn ravintolan sisustus kertoo, että Miami vice -pastellivärit, pitkä baaritiski, viherkasvit ja marmori ovat nyt muotia. Harmillisesti seinältä loistava koristevalo ”pilaa” annosten kuvaamisen. Parasta ravintolassa on iloinen hyörinä, joka täyttää suositun paikan jopa arki-iltaisin. Asiakkaat ovat vanhempia kuin Kuorissa, mikä selittyy kenties sillä, että Yes yes yes on kalliimpi.

Hinta

10–14 e, pieniä annoksia suositellaan tilaamaan 3–4/ruokailija.

Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.
Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.


Kuori
Turku, Hämeenkatu 8

Parhaat maut

Aasialaisvaikutteiset ruuat hallitsevat listaa, ja ne ovat myös säväyttävimpiä – mikä maku, tuoreus ja raikkaus! Tällaista aasialaisruuan pitäisi aina olla. Esimerkiksi grillistä makua saaneet paksoit lämpimän soija-mustakaaliliemen kanssa vievät makutaivaaseen. Myös paikan tunnusannokseksi muodostunutta rapean seitanin täyttämää salaattitacoa, 6 e, kannattaa maistaa.

Upea cocktail 

Baarimestari ravistaa raikkaan vegaanisen mocktailin, 5 e, jossa maistuu minttu, basilika ja limetti. Kunpa muuallakin tehtäisiin yhtä hyviä alkoholittomia drinkkejä. Oluilla ja vegaanisilla viineillä on vahva rooli juomavalikoimassa.

Matala kynnys

Lähellä yliopistoa sijaitseva ravintola on erityisesti nuorten naisten suosiossa. 60-luvun isojen ikkunoiden liiketilaa ei ole remontissa hiottu tylsäksi, vaan paikka hengittää kutsuvasti. Viherkasvit ja puiset huonekalut pehmentävät betonilattiaisen salin, ja ikkunaseinän pitkä tiski tarjoaa pimeänä iltana suojaisan paikan yksin saapuville.

Miinusta

Yksityiset keskustelut kannattaa käydä toisaalla, sillä väli viereisiin pöytiin on hyvin lyhyt.

Hinta

Annokset 6–18 e, kuusi ruokalajia 56 e, viinipaketti, 40 e.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka ja viinin numerossa 2/2018. 

Mitä vegeä pääsiäisen pääruoaksi? Keksimme pulmaan neljä ratkaisua. Tai oikeastaan viisi, malta siis lukea juttu loppuun saakka!

Täytä myskikurpitsa

Myskikurpitsoja saa kaupasta melkein milloin vain. Kikherneillä ja karpaloilla täytetty myskikurpitsa on oikea pääsiäisyllätys, joka ei kaipaa juurikaan muita lisukkeita. Kyydissä on nimittäin myös spelttiä ja fetajuustoa. Speltin voit vaihtaa bulguriin tai vaikka kvinoaan, fetan taas vuohenjuustoon tai vaikka vegaaniseen vaihtoehtoon. Parasta on, että voit tehdä myskikurpitsan täytteen päivää ennen tarjoamista, jolloin pääsiäispäivään jää vain myskikurpitsan paahtaminen ja täyttäminen.

 

Tee vegekääryleitä

Astetta juhlavampiin vegekaalikäälikääryleisiin kiedotaan valkoviiniliemessä kypsennettyä punajuuriohrattoa, jossa maistuvat vuohenjuusto ja karpalot. Jos kaipaat keväisempää väriä, voit vaihtaa punajuuret uunissa paahdettuihin porkkanoihin, bataattiin tai myskikurpitsaan. Nämä paketit ovat hauskoja ylläreitä pääsiäispöydässä. Lehtikaalikääreelle riittää nopea ryöppäys. Lopuksi paketti paistetaan öljyssä pannulla molemmin puolin.  

 

Hurmaa vegaanisesti

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Tällä annoksella ratkaiset pääsiäisen ruokapulmat. Kaunis, vegaaninen, herkullinen ja helppo ruoka sopii lähes kaikille. Vihreät kasvikset, paksoi, pinaatti ja kesäkurpitsa, paistetaan valkosipulin kanssa pannulla. Samaan aikaan uunissa paahtuu tofu, joka on kylpenyt miso-siirappi-viinietikkaliemessä. Yhdistä nämä lautasille karamellisoidun sipulin kanssa, kanna pöytään ja nauti.  

 

Luota lasagneen

Kuka sanoi, ettei pääsiäisenä saisi syödä lasagnea? Sulatejuustolla ja paahdetuilla kasviksilla kerrostettua kasvislasagnea on kehuttu maailman parhaaksi. Eikä ihme, sillä lasagneen on tyhjennetty kaupan kasvisosasto kirsikkatomaateista sipuliin ja sitruunaan. Lisää pinnalle reilusti tuoreita yrttejä ja avaa luotto-pastaviinisi. Varsinkin jos pääsiäispöytäsi pullistelee vieraita, valintasi on tämä.

 

PS Jos kaipaat vain lampaalle vegaanista vastinetta, ja lisukkeet ovat muuten kunnossa, muista misomunakoisot! Tummaksi ja pehmeäksi paahdettu munakoiso on jotain niin herkullista, ettei sitä voi eikä kannata jättää tässä yhteydessä mainitsematta.

 

Kuvat: Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä.