Luotatko perinteisiin herkkuihin vai kokeiletko mielelläsi uusia sovelluksia? Jos aloitat laskiaisen vieton ajoissa, ehdit herkutella sekä uudella että vanhalla.

Pullat kermavaahdolla sekä mantelilla tai hillolla ovat erottamaton osa laskiaista ja niillä herkutellaan usein jo heti helmikuusta alkaen. Perinteisten laskiaispullien lisäksi kannattaa tänä vuonna kokeilla hauskaa pullista inspiroitunutta laskiaiskakkua.

Perinteiden ystävälle

Semlor – eli ruotsalaisten laskiaispullat – noudattavat perinteikkään laskiaispullan kaavaa. Pullataikina tehdään tuorehiivaan ja maustetaan reilusti kardemummalla. Taikina vaivataan huolella kimmoisaksi ja kohotetaan kaksinkertaiseksi. Pulliksi pyörittelyn jälkeen pullat kohotetaan vielä toistamiseen liinan alla.

Kun pullat ovat paistuneet kauniin ruskeiksi ja jäähtyneet, niistä leikataan saksilla pieni hattu pois. Hatut on tapana leikata vielä kolmion muotoon. Ruotsalaisten mielestä ainoa oikea laskiaispullan täyte on mantelimassa ja kermavaahto. Parhaan, kostean mantelimassan saat tietysti itse tekemällä. Aikuiseen makuun sopii manteliliköörillä maustettu mantelimassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olennainen osa laskiaispullien tekemistä on tietysti täyttäminen. Mantelimassalle voi kovertaa pienen kolon ja painaa sitä pullan sisään. Päälle pursotetaan anteliaasti tomusokerilla makeutettua kermavaahtoa. Hattu painetaan kevyesti päälle ja koko komeus viimeistellään tomusokerihunnutuksella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laskiaispullan syöntityyli on vapaa. Jotkut kauhaisevat ensin hatulla hieman kermaa, toiset syövät kerralla koko hatun ja kolmansilla on suupielet täynnä kermavaahtoa suurista haukkauksista.

Täältä löydät perinteisten pullien ohjeen.

Vaihtelunhaluisille

Aika ei aina riitä pullataikinan vaivaamiseen ja kohotteluun. Ehkä tekee mieli tehdä jotain uutta ja erilaista. Kokeile laskiaisen kardemummakakkua, jos kaipaat perinteisen laskiaispullan makuja uudessa muodossa.

Pullien tapaan tämäkin taikina maustetaan reilulla määrällä kardemummaa. Kuivat aineet siivilöidään kananmunien, rasvan ja sokerin joukkoon, minkä jälkeen taikinaa vatkataan voimakkaasti yleiskoneella. Kakku paistetaan kypsäksi kahvikakkuvuoassa, josta se kumotaan jäähtyneenä.

Tähän kakkuun ei tule pullan tapaan hattua. Kakusta leikataan muutaman sentin paksuinen kerros, joka murustellaan ja sekoitetaan mantelitäytteen joukkoon. Seos levitetään takaisin kakun pinnalle ja päälle lusikoidaan vaahdotettua kermaa. Kakun koristelu viimeistellään paahdetuilla mantelilastuilla.

Mikäli olet enemmän hillon kuin mantelimassan ystävä, voit vain levittää vadelmahilloa kakun pinnalle. Leikkaa tällöinkin ohut siivu pois kakun pinnasta, sillä hillo pysyy paremmin tasaisen pinnan päällä. Laskiaisen kardemummakakku on hyvä valinta isomman porukan tarjoiluksi, sillä siitä saa leikattua juuri itselleen sopivia paloja.

Täältä löydät laskiaisen kardemummakakun ohjeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla