Kuvat
Panu Pälviä ja Elvi Rista

Laskiaispulla on talven odotetuin herkku. Aina ei tarvitse odotella tai kohotella, sillä laskiaisleivonnaisten makuun pääsee myös oikaisten. 

Muuntuva klassikko

Kaikki alkaa pullataikinasta. Pehmeimmät laskiaispullat syntyvät hyvin vaivatusta ja kunnolla kohonneesta taikinasta.

Koska valmistustapa ratkaisee, kuohkeat pullat onnistuvat myös ilman kananmunaa tai maitotuotteita. Jos nesteenä käyttää kauramaitoa ja rasvana mietoa öljyä tai maidotonta margariinia, pullista saa helposti vegaanisia. 

Entä sitten täyte? Klassinen yhdistelmä on kermavaahtopilvi ja mantelimassa tai hillo. Vegaanisen version saa vaihtamalla kerman kaurapohjaiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viime vuosina erilaisista suklaisista ja pähkinäisistä laskiaispullien täytteistä on tullut entistä suositumpia. Jos kaipaat raikasta vaihtoehtoa klassikkotäytteille, kokeile vaikka inkiväärillä maustettua omenahilloa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omenaisten laskiaispullien ohjeen löydät täältä.

Muffini kuin pulla

Jos pullataikinan vaivaaminen tuntuu ajatuksena vaivalloiselta, kannattaa tarttua laskiaismuffinien ohjeeseen. Nämä muffinit maistuvat aivan esikuvaltaan, sillä taikina on maustettu reilusti kardemummalla ja muffinien rakenne on jogurttilisäyksen ansiosta ihanan pehmeä ja mehevä. 

Paistamiseen voi käyttää joko vahvoja kertakäyttöisiä vuokia tai muffinipeltiä. Jos haluaa välttää pellin voitelun, koloset voi halutessaan vuorata ohuilla paperisilla muffinivuoilla.

Vartti uunissa riittää paistamaan muffinit mehevän kypsiksi. Jäähdyttyään ne ovat valmiita täytettäviksi laskiaispullien tapaan.

Laskiaismuffinien ohjeen löydät täältä.

Gluteeniton vaihtoehto

Laskiaisherkkujen makuun pääsee myös gluteenittomasti. Oheinen gluteenittomien laskiaispullien ohje on laskiaismuffinien tapaan pikaversio, sillä taikina kohotetaan leivinjauheen avulla ilman hiivaa. Sitä ei myöskään tarvitse vaivata: riittää, että ainekset sekoittaa yhteen. 

Jos omistat metallisia, pellille laitettavia rengasmuotteja, voit kypsentää laskiaispullat niissä. Yhtä hyvin tarkoitukseen sopii pinnoitettu muffinipelti.

Taikinan kuuluu olla melko löysää. Siihen lisätty psyllium imaisee kuitenkin nestettä tehokkaasti, jolloin taikina kiinteytyy ja pääsee uunissa kohoamaan muhkeiksi leivonnaisiksi.

Gluteenittomien laskiaispullien ohjeen löydät täältä.

Kiireisen valinta

Pötkö valmista croissant-taikinaa ja mantelimassaa, rullaus sarviksi ja uuniin. Tällä tavoin käärityt mantelicroissantit valmistuvat alle puolessa tunnissa. Ekstraherkullisuuden takaa paistamisen loppuvaiheessa pinnalle lisätty manteli-voikuorrutus.

Koska taikina ja mantelimassa ovat maidottomia, croissanteista saa helposti valmistettua myös vegaaniset versiot vaihtamalla pinnalle tulevan voin maidottomaan margariiniin.

Päälle tupsaus tomusokeria, ja valmista on!

Mantelicroissantien ohjeen löydät täältä.

Kokeile myös näitä laskiaispullien täytteitä

  1. Lakutahna ja lakukermavaahto.
  2. Pähkinäsuklaatahna ja suklaalla maustettu kermavaahto.
  3. Itse tehty mantelimassa tai hasselpähkinämassa & kaurakermavaahto.

Reseptit Kaisa Johansson, Emilia Kolari, Katja Nordlund, Kiia Renko ja Riikka Väliahde

Sisältö jatkuu mainoksen alla