
Pienet ja pinnaltaan sokerista rapeat, mutta sisältä pehmeät pullamunkit ovat tämän laskiaisen uusi villitys. Ne lainaavat herkullisen sokeripinnan munkeilta, mutta valmistuvat tavallisen pullan tapaan uunissa.
Hillolla vai mantelilla?
Tuo iänikuinen kiista, johon naapurimme ruotsalaiset eivät edes ryhdy, sillä itsestäänselvä vastaus on manteli. Meillä väittely on tietysti osa laskiaisen pullansyönnin perinteitä, mutta jotta isommilta kiistoilta vältyttäisiin, kannattaa ehdottomasti harkita tänä laskiaisena näitä dipattavia minipullamunkkeja.
Ne tarjotaan kahden dipin kanssa, jotka ovat luonnollisesti kermavaahto-hillo sekä kermavaahto-mantelimassa.
Parasta näissä suupaloissa on se, että pullaöveri ei iske jo ennen kuin jättipullan näkee lautasella, vaan näitä minipullia pystyy syömään juuri sopivan monta. Ja vaihdella täytettä, jos on kuin allekirjoittanut ja meinaa kyllästyä perinteisen ison pullan kanssa jo puolessa vaiheessa herkuttelua.
Melkein perinteinen pullataikina
Minipullat valmistuvat melkein perinteisestä pullataikinasta, tosin sokerimäärä on puolitettu eikä kardemummaa laiteta taikinaan tässä vaiheessa. Kokeile myös pullien tekemistä maidon sijasta veteen ja hämmästy!
Kun taikina on vaivaamisen jälkeen kohonnut kaksinkertaiseksi, se kannattaa vaivata kevyesti, jakaa neljään osaan ja pyöritellä ohuiksi tangoiksi.
Tangoista leikataan pieniä paloja, jotka pyöritellään pellille kohoamaan. Pullat kasvavat kokoa noin kaksinkertaiseksi kohotessaan ja paistuessaan, joten niiden tosiaankin täytyy olla pieniä, jotta parin haukun minikoko säilyy valmiiseen herkkuun asti.
Paistoaika on luonnollisesti minipullille lyhyempi kuin tavallisille. Paistumista kannattaa tarkkailla jo neljän minuutin jälkeen, jotta pullat eivät pääse kuivahtamaan.
Paistetut minipullat kastetaan voisulaan ja pyöritellään kardemummajauheella maustetussa sokerissa. Sokerikuorrutusta tulee pullan kokon nähden melko paljon, mistä syystä itse taikinaan sitä laitetaan vähemmän.
Vatkattu kerma jaetaan kahteen kulhoon ja joukkoon käännellään hilloa ja toiseen maidolla notkistettua mantelimassaa. Koska sokerikuorrutetut pullat ovat niin makeita, ei kermaankaan tarvitse lisätä sokeria. Hillona toimii vadelma sekä samaan tapaan hieman hapan kirsikka, mutta toki perinteinen mansikkakin.
Ei muuta kuin pullavati ja dippikulhot pöytään ja herkuttelemaan!