Rahka-voitaikina on mehevä kääre kaalille.
Rahka-voitaikina on mehevä kääre kaalille.

Makoisan piirakan salaisuus on rahkalla mehevöitetyssä taikinassa ja hitaasti haudutetussa täytteessä.

Elokuu.

Se tarkoittaa sitä, että valkokaalit alkavat olla täydellisiä kaalipiirakan tekoa varten. Kesän rapsakat ja löyhät kaalinkerät ovat vaihtuneet napakoiksi ja tiiviiksi palleroiksi, jotka maistuvat lempeämmiltä ja raikkaammilta kuin voimakkaat talvikaalit.

Kaalipiirakan ohjeita on maailma pullollaan. Ne leivotaan usein voitaikinaan, mutta variaatioita löytyy: on perunamuusilla höystettyä ja kermaviilillä mehevöitettyä voitaikinaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä reseptissä kaalitäyte peitellään rahka-voitaikinalla, joka on hieman kepeämpi vaihtoehto tavalliselle voitaikinalle. Jos haluat, voit oikaista ja käyttää valmista pakastevoitaikinaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joillekin kaalitäytteen maustajaksi riittää voi, sokeri, suola ja pippuri, mutta monissa ohjeissa – myös tässä – täytteeseen laitetaan fenkolia, kuminaa ja meiramia. Pieni määrä väkiviinaetikkaa antaa ryhtiä piirakan makuun ja sen ansiosta kaali pysyy hiukan napakampana. Jos kotoasi löytyy tavallista etikkaa, voit käyttää sitä. Viinietikka käy myös, voit lorauttaa sitä joukkoon hieman reilummin.

Oheisessa ohjeessa täytteeseen laitetaan hieman hunajaa tuomaan makeutta, mutta siirappi tai ripaus sokeria ajavat saman asian.

Kun täyte saa muhia verkalleen, siitä tulee pehmeää ja aavistuksen makeaa.

Täyte vaatii leipurilta kärsivällisyyttä: ohueksi suikaloitua kaalia, viipaloitua sipulia ja mausteita haudutetaan kattilassa kannen alla pienimmällä mahdollisella lämmöllä noin tunnin ajan. Kun täyte saa muhia verkalleen, siitä tulee pehmeää ja aavistuksen makeaa.

Jos haluat, voit lisätä kaali-sipuliseokseen myös desilitran keitettyä puuroriisiä ennen piirakan kokoamista.

Voitele lopuksi piirakka kananmunalla ja ripottele koristeeksi kuminan ja fenkolinsiemeniä. Muista pistää haarukalla piirakan pintaan muutama höyryaukko, niin kansi ei repeile uunissa. Piirakka kypsyy ja saa kauniin kullanruskean värin uunissa noin 45 minuutissa.

Resepti: Kati Pohja

Juttu on julkaistu HS.fi:ssä 15.8.2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla