Kuvat
Anna Huovinen
Grillitattien maustajana toimii simppeli mausteöljy.
Grillitattien maustajana toimii simppeli mausteöljy.

Tatti on arvostettu ruokasieni, joka toimii loistavasti myös grillattuna. Voit paistaa tatit jo vaikka sieniretkellä, nuotiolla makkaratikussa.

Ole tarkkana metsäretkellä, ettet kävele onnesi ohi. Metsissä on nimittäin nyt paljon herkkutatteja: lämmin sää ja sen jälkeen tulleet sateet ovat olleet hyväksi sienisadolle.

Hienon makuinen herkkutatti on arvostettu ruokasieni, josta saa kokattua niin pastan kuin risotonkin.

Paahtaminen syventää herkkutatin pähkinäistä ja hienostunutta makua.

Mutta herkkutattia ei kannata jättää pelkäksi pastasieneksi. Se näet sopii erinomaisesti myös grillattavaksi. Paahtaminen syventää herkkutatin pähkinäistä ja hienostunutta makua ja muuttaa tatin napakan sienimäisen rakenteen herkullisen lihaisaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeintä on, että herkkutatit grillaa nopeasti, joten hiillos tai parila saa olla hyvin kuuma. Pikkuiset tatit voi paahtaa kokonaisinakin, mutta saat enemmän paahteista makupintaa, kun puolitat lakkipäät pitkittäin kahteen osaan. Oikein isot tatit voi paloitella ja sujauttaa vartaaseen. Ne voi grillata myös reiluina paloina tai 2–4 cm:n siivuina grilliritilällä, halsterissa tai kuumalla parilalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Grillitatit saavat tässä reseptissä lisämakua yksinkertaisesta mausteöljystä, johon tuleen muun muassa tuoretta rosmariinia, valkosipulia ja roseepippuria. Grillaa tatit sellaisenaan ja sivele niitä öljyllä grillaamisen aikana. Voit myös jälkimarinoida tatit eli grillata sienet ensin ja valuttaa marinadit vasta sitten niiden päälle.

Grillitatit maistuvat käsittämättömän hyviltä jopa kylminä. Kokeile sieniä lisukkeena tai vaikka salaatin joukossa.

Resepti: Anu Brask

Juttu on julkaistu Helsingin Sanomissa 25.7.2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla