Kokkaa seuraavasta tattisaaliistasi jotain unohtumatonta. Syksyn herkullisimmissa sieniruuissa on mukana pala Italiaa.

Mureke: tatit <3 yrtit

Perinteisen färssin italialaisessa versiossa maistuu pecorino. Parasta on kuitenkin tatti-pinjansiementäyte, jossa ei säästellä lehtipersiljaa eikä valkosipulia. Pekonipinnan alla mureke kypsyy meheväksi. Älä unohda salviaa!

 

Bruschetta: tatit <3 punaviini

Hauduta tatit laakerinlehdillä ja mustapippurilla maustetussa punaviinissä. Jäähdytä. Kasaa paahdetuille ja kevyesti öljytyille leiville punaviinitatteja, rucolaa ja parmesaania. Mykistävän hyvää! Tatti-punaviinileivät sopivat alku- tai vaikka yöpalaksi.

 

Salaatti: tatit <3 valkosipuli

Paista viipaloidut tatit valkosipuliöljyssä ja kumoa rucola-lehtipersiljapedille. Suolaisenhapan sardellikastike antaa lämpimään salaattiin sopivasti ytyä. Tarjoa tyylikäs salaatti alkuruokana tai vaikka paistetun kalan kanssa.

 

Pasta: tatit <3 kananmuna

Tee kauden koukuttavin pasta carbonaran tapaan, mutta ilman pekonia. Täyteläisen sienen maun saat yhdistämällä pastaan sekä tuoreita että kuivattuja sieniä. Juustoksi käy yhtä hyvin parmesaani tai suolaisempi pecorino. Tämän kulhollisen äärellä syksy on uusi lempivuodenaikasi.

Kuvat Sami Repo, Tuomas Kolehmainen ja Pia Inberg.

Soppaa, salaattia, pannaria. Älä lannistu omenasadon edessä, omppuja voi lisätä yllättävän moniin ruokiin. Näitä et (ehkä) ole vielä kokannut!

  1. Soppa. Lisää omenoita sosekeittoon bataatin tai vaikka porkkanoiden kanssa. Älä unohda sipulia ja valkosipulia.
  2. Leipäset. Tähän taikinaan saat upotettua sekä omenaraastetta että -sosetta! Ohje on niin helppo, että näitä jaksaa tehtailla vaikka joka ilta.
  3. Puuro. Hyvin haudutettu ruispuuro on unohdettu herkku, joka maistuu vielä paremmalta omenaraasteella höystettynä.
  4. Kanapata. Kermainen kanapata saa hapokkaista omenoista kaivattua raikkautta. Kokeile rajojasi ja lisää reilummin kuin ohjeessa.
  5. Sienipiirakka. Yhdistä syksyn suosikit, et tule katumaan.
  6. Banana bread. Unohda banaani, tee ikoninen lohtuherkku omenoista!
  7. Hapankaali. Lisää valmiin hapankaalin joukkoon omppua ja paista. Makkaroiden pariksi ei tarvita mitään muuta.
  8. Uuniperunoiden täyte. Paista omenakuutioita kantarellien kanssa ja höystä seoksella uunipotut.
  9. Himosalaatti. Kurkkua, omenoita, inkivääriä ja kalakastiketta. Reilusti korianteria. Ihana salaatti hupenee vaikka sellaisenaan.
  10. Pannari. Ei, se ei ole piirakka, vaan helpompi. Siltä yhtä herkullinen!

Kuva: Tuomas Kolehmainen

Kun omenoita on paljon mutta aikaa vähän, omenapiirakan pitää syntyä helposti. Kokosimme helpoimmat omenapiirakkaohjeemme yhteen. Löydä oma oikotiesi onneen!

Yhden astian piirakat

Joskus aikaa on niukasti tai haluaa muuten vain oikoa leivonnasta turhat mutkat. Parhaita ovat silloin omenapiirakat, joiden taikina valmistuu sekoittamalla. Näiden piirakoiden taikina ja murukerros tehdään samassa astiassa, joten tiskiäkin syntyy vain vähän. Murut maistuvat pehmeän pohjan kanssa herkullisilta. Lisäksi ne auttavat myös omenakerrosta pysymään mehevänä. Jos jääkaapissa sattuu olemaan vaniljakastiketta, rapeapintaisten piirakoiden kanssa se on piste i:n päälle.

Vegaaninen omenapiirakka on versio piimäpohjaisesta mummolapiirakasta. Vaihda piimä kaurapohjaiseen jogurttiin ja tee peltipiirakan pinnalle helppo murukerros. Piirakkavuokaan leivottu kauratoska-omenapiirakka onnistuu taas samassa ajassa kuin klassinen kauraomenapaistoskin.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vegaaninen omenapiirakka
Resepti
Vegaaninen omenapiirakka
Artikkeli jatkuu alapuolella
Kauratoska-omenapiirakka
Resepti
Kauratoska-omenapiirakka

 

Leivo valmistaikinasta

Valmiista murotaikinoista piirakka saa murean pohjan. Kolmesta paketillisesta riittää isoon pellilliseen. Yksi taikinapaketti sopii puolestaan tavalliseen piirasvuokaan tai irtopohjavuokaan. Upeannäköinen piirakka on hetkessä valmis!

Tee kerralla pellillinen juustokakkumaista omenapiirakkaa tai kokeile salvia-omenapiirakkaa, jossa omenoiden alla on mascarpone-kermakerros. Jos haluat omenoiden kiiltävän, sivele ne kuumennetulla aprikoosi- tai omenahillolla paistamisen jälkeen.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pähkinäinen omenapiirakka
Resepti
Pähkinäinen omenapiirakka
Artikkeli jatkuu alapuolella
 Omena-salviapiirakka
Resepti
Omena-salviapiirakka

Kaupan pakastealtaasta löytyy muitakin taikinoita, jotka sopivat omenapiirakan pohjaksi. Voitaikinapohjaisessa piirakassa ihastuttaa lehtevyys. Kun pohjataikinassa ei ole makeutta, omenoiden päälle voi lisätä säästelemättä vaikka kinuskia. Tämä pekaani-omenapiirakka paistetaan väljästi uunipellillä, jossa voitaikina kypsyy varmimmin mureaksi. 

 

Maailman helpoin pullapohja

Piirakan pohjaksi sopii myös korvapuustirulla, joka leikataan viipaleiksi ja ladotaan vuokaan omenoiden alle. Jos et saa käsiisi valmista pullarullaa, saman asian ajavat paistamattomat raakapakaste-korvapuustit, jotka levitetään ohuina viipaleina vuoan pohjalle. Maailman helpoin pullapohjainen omppupiirakka on paistamista vaille valmis.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Korvapuusti-omenapiirakka
Resepti
Korvapuusti-omenapiirakka

 

Kuvat Tuomas Kolehmainen ja Emilia Kolari.