Syksyn sienisadosta riittää iloa pitkälle talveen. Kuva: Arto Vuohelainen.
Syksyn sienisadosta riittää iloa pitkälle talveen. Kuva: Arto Vuohelainen.

Syksyn sienisato on paras vuosiin. Ruokatoimittaja ja sieniguru Kiia Renko neuvoo, miten suolaat, pakastat tai kuivaat metsän aarteet talviherkutteluun.

Kuivatut sienet säilyvät useita vuosia. Parhaiten kuivattaviksi sopivat suppilovahverot ja kantarellit, mustat torvisienet, herkku- ja punikkitatit, lampaankääpä ja korvasieni.

Ennen kuivatusta puhdista sienet. Isot torvisienet ja suppikset on hyvä repäistä lakista halki, sillä lakkien poimuissa on usein roskia. Tatit on hyvä leikata vajaan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Korvasienet on aina keitettävä kahteen kertaan ennen kuivatusta. Keitä ainakin 10 minuuttia kerrallaan ja laske keittoaika siitä, kun vesi alkaa kiehua. Keitinvesi pitää vaihtaa keittokertojen välillä.

Sienet kuivuvat parhaiten sienikuivurissa, mutta niitä voi kuivata myös pannuhuoneessa sekä ritilän päällä pakastimen tai jääkaapin yläpuolella. Sieniä kannattaa pöyhiä muutama kerta kuivatuksen aikana. Paras kuivatuslämpötila on 35-40 astetta. Jos lämpötila nousee yli 50 asteen, sienet kypsyvät ja kuivuvat. Kuivausaika riippuu kuivauspaikasta, -aika vaihtelee muutamasta tunnista muutamaan vuorokauteen. Kuivan sienen tunnistaa siitä, että se murenee. Säilytä kuivatut sienet puhtaissa, kannellisissa muovi- tai lasipurkeissa.

Liota kuivattuja sieniä 20-120 minuuttia ennen käyttöä. Voimakkaan makuiset mustat torvisienet voi jauhaa ja käyttää mausteena keitoissa ja kastikkeissa ilman liotusta. Jauhetut sienet sopivat myös piirakkataikinoiden pohjiin, suolaisiin kekseihin sekä keittoihin ja kastikkeisiin suurukseksi. Kuivatut, pienityt sienet voi lisätä keittoihin ja kastikkeisiin heti alkuvaiheessa, jolloin sienet pehmenevät keittämisen aikana.

Kokeile siianmäti-metsäsienitoastia tai sienisalaattia.

 

Pakastukseen sopivimpia sieniä ovat miedonmakuiset tatit, orakkaat, vahverot, haperot ja leppärouskut. Puhdista ja pieni sienet. Kuumenna niitä pannulla, kunnes sienien oma neste on haihtunut. Älä lisää pannulle rasvaa, sillä se vähentää sienien säilyvyysaikaa 3-4 kuukaudella. Jäähdytä sienet kokonaan ja pakkaa annospusseihin. Painele pussit litteiksi, jolloin ne vievät pakastimessa vähemmän tilaa. Puhtaat, pakastetut sienet säilyvät satokaudesta seuraavaan. Talven mittaan niistä syntyy ihania pastoja, risottoja ja piiraita. Sieniä voi käyttää myös lihapulliin, leipätaikinaan ja keittoihin.

Kokeile italialaista sienirisottoa tai sienikeittoa.

 

Suolasieniksi kannattaa poimia kirpeitä rouskuja. Tatteja ei kannata suolata, sillä ne pehmenevät liikaa ja muuttuvat limaisiksi. Rouskut puhdistetaan ja pilkotaan ensin. Sen jälkeen ne laitetaan kylmään veteen (5 l vettä/kilo sieniä). Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua. Karva- ja kangasrouskujen keittoaika on 10 minuuttia, miedommille haaparouskuille riittää 5 minuuttia. Keittämisen jälkeen sienet huuhdellaan siivilässä juoksevan, kylmän veden alla ja painellaan hyvin kuiviksi. Jäähdytä sienet kokonaan.

Laita sienet kerroksittain karkean merisuolan kanssa lasipurkkiin siten, että alimmainen ja päällimmäinen kerros on suolaa. Suolaa tarvitaan 100-150 g/sienikilo. Varmista, että sienet ovat kokonaan sienistä irtautuvan nesteen peitossa. Mikäli nestettä ei irtoa tarpeeksi, keitä 1 l vettä ja 100 g merisuolaa. Jäähdytä liemi ja kaada purkkiin, kunnes sienet peittyvät liemestä. Laita sienien päälle paino, esim. kivi puhtaassa pakastepussissa ja sulje purkin kansi. Säilytä suolasienet pimeässä ja viileässä, jääkaapissa tai kylmäkellarissa.

Ennen ruuanvalmistusta liota suolasienistä suolaa pois. Mitä kauemmin niitä on suolattu, sitä enemmän ne ovat ehtineet imeä suolaa itseensä. Usein parin tunnin liotus kylmässä, runsaassa vedessä ja reilu huuhtelu sen jälkeen riittää. Toisinaan sieniä pitää liottaa kahteen kertaan. Vaihtoehtoisesti sieniä voi myös keittää 10 minuuttia. Tarkista sienien suolaisuus aina ennen käyttöä. Ruokaan ei välttämättä tarvitse lisätä ylimääräistä suolaa.

Suolatuista rouskuista syntyy joulun mehevin sienisalaatti. Niistä valmistuu myös maukkaita kastikkeita, piiraita, lettujen, pannarin sekä uuniperunan täytteitä ja keittoja. Blinien kanssa haapasienet ovat mitä suurinta herkkua. Kokeile suolasieniä myös mureketaikinoihin.

Kokeile sienipiirakkaa tai suppispizzoja.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Älä suolaa tatteja! Näin säilöt sienet oikein

Hei Peter! Kysyimme Glorian ruoka&viinin päätoimittajalta vastausta, koska myös hän on intohimoinen sienestäjä. Sanna Maskulin vastasi näin: "Olen sekä kuivannut että pakastanut kehnäsieniä ja jopa suolannut yhdessä rouskujen kanssa, jos on ollut huono rouskuvuosi. Yllättäen toimii niinkin. Ihan yksistään en ole suolannut. Kun pakastan, teen sen tattien tapaan, eli tihistän pannussa enimmät nesteet ja pakastan nesteessään. Itse en hirveästi tykkää pakastetuista kehnäsienistä, sillä niissä...
Lue kommentti

Vuoden sisään Turku ja Helsinki saivat modernit vegeravintolat. Söimme niissä ja olimme hyvin tyytyväisiä.

Niin Kuorissa kuin Yes yes yesissäkin uskotaan pieniin annoksiin ja niiden jakamiseen seurueen kesken. Selkeää jakoa alku- ja pääruokiin ei ole, ja viini sekä cocktailit ovat vahvassa roolissa. Isoruokaiselle voi erityisesti kalliimmassa Yes yes yesissä kertyä maksettavaa, mutta kevyesti syövä kiittää, että ei tarvitse maksaa ylisuurista annoksista. Kummassakin ravintolassa osa annoksista on vegaanisia.

Yes yes yes
Helsinki, Iso Roobertinkatu 1

Parhaat maut

Mustan tahinin maustama uunibataatti ja halloumiranskalaiset ovat Yes yes yesin puhutuimmat annokset, mutta herkullisuudessa voiton vievät saviuunissa paistetun naan-leivän kanssa tarjotut dipit, 12 e, ja palmunsydänsalaatti, 12 e, jossa Italia kohtaa Aasian parmesaanin, tryffeliöljyn, mison, inkiväärin ja chilin liittoumassa. Viereisen pöydän ruotsalaismies tilaa kukkakaaliannoksen kahdesti.

Maukkain juoma

Lehtikaalidaiquiri, 12 e, osoittaa, ettei iso baaritiski seiso ravintolan keskellä turhaan.

Miinusta

Ruuhkaisessa ravintolassa tarjoilijat vaihtuvat lennossa, eikä yhteispeli tahdo sujua: jälkiruokia tyrkytetään, vaikka osa tilatuista ruuista on saapumatta. Kuten ketjun muissa ravintoloissa, myös täällä monet tarjoilijat haluavat puhua vain englantia, ja ruokalista löytyy ainoastaan englanniksi.

Katso ja nauti

Läpibrändätyn ravintolan sisustus kertoo, että Miami vice -pastellivärit, pitkä baaritiski, viherkasvit ja marmori ovat nyt muotia. Harmillisesti seinältä loistava koristevalo ”pilaa” annosten kuvaamisen. Parasta ravintolassa on iloinen hyörinä, joka täyttää suositun paikan jopa arki-iltaisin. Asiakkaat ovat vanhempia kuin Kuorissa, mikä selittyy kenties sillä, että Yes yes yes on kalliimpi.

Hinta

10–14 e, pieniä annoksia suositellaan tilaamaan 3–4/ruokailija.

Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.
Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.


Kuori
Turku, Hämeenkatu 8

Parhaat maut

Aasialaisvaikutteiset ruuat hallitsevat listaa, ja ne ovat myös säväyttävimpiä – mikä maku, tuoreus ja raikkaus! Tällaista aasialaisruuan pitäisi aina olla. Esimerkiksi grillistä makua saaneet paksoit lämpimän soija-mustakaaliliemen kanssa vievät makutaivaaseen. Myös paikan tunnusannokseksi muodostunutta rapean seitanin täyttämää salaattitacoa, 6 e, kannattaa maistaa.

Upea cocktail 

Baarimestari ravistaa raikkaan vegaanisen mocktailin, 5 e, jossa maistuu minttu, basilika ja limetti. Kunpa muuallakin tehtäisiin yhtä hyviä alkoholittomia drinkkejä. Oluilla ja vegaanisilla viineillä on vahva rooli juomavalikoimassa.

Matala kynnys

Lähellä yliopistoa sijaitseva ravintola on erityisesti nuorten naisten suosiossa. 60-luvun isojen ikkunoiden liiketilaa ei ole remontissa hiottu tylsäksi, vaan paikka hengittää kutsuvasti. Viherkasvit ja puiset huonekalut pehmentävät betonilattiaisen salin, ja ikkunaseinän pitkä tiski tarjoaa pimeänä iltana suojaisan paikan yksin saapuville.

Miinusta

Yksityiset keskustelut kannattaa käydä toisaalla, sillä väli viereisiin pöytiin on hyvin lyhyt.

Hinta

Annokset 6–18 e, kuusi ruokalajia 56 e, viinipaketti, 40 e.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka ja viinin numerossa 2/2018. 

Mitä vegeä pääsiäisen pääruoaksi? Keksimme pulmaan neljä ratkaisua. Tai oikeastaan viisi, malta siis lukea juttu loppuun saakka!

Täytä myskikurpitsa

Myskikurpitsoja saa kaupasta melkein milloin vain. Kikherneillä ja karpaloilla täytetty myskikurpitsa on oikea pääsiäisyllätys, joka ei kaipaa juurikaan muita lisukkeita. Kyydissä on nimittäin myös spelttiä ja fetajuustoa. Speltin voit vaihtaa bulguriin tai vaikka kvinoaan, fetan taas vuohenjuustoon tai vaikka vegaaniseen vaihtoehtoon. Parasta on, että voit tehdä myskikurpitsan täytteen päivää ennen tarjoamista, jolloin pääsiäispäivään jää vain myskikurpitsan paahtaminen ja täyttäminen.

 

Tee vegekääryleitä

Astetta juhlavampiin vegekaalikäälikääryleisiin kiedotaan valkoviiniliemessä kypsennettyä punajuuriohrattoa, jossa maistuvat vuohenjuusto ja karpalot. Jos kaipaat keväisempää väriä, voit vaihtaa punajuuret uunissa paahdettuihin porkkanoihin, bataattiin tai myskikurpitsaan. Nämä paketit ovat hauskoja ylläreitä pääsiäispöydässä. Lehtikaalikääreelle riittää nopea ryöppäys. Lopuksi paketti paistetaan öljyssä pannulla molemmin puolin.  

 

Hurmaa vegaanisesti

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Tällä annoksella ratkaiset pääsiäisen ruokapulmat. Kaunis, vegaaninen, herkullinen ja helppo ruoka sopii lähes kaikille. Vihreät kasvikset, paksoi, pinaatti ja kesäkurpitsa, paistetaan valkosipulin kanssa pannulla. Samaan aikaan uunissa paahtuu tofu, joka on kylpenyt miso-siirappi-viinietikkaliemessä. Yhdistä nämä lautasille karamellisoidun sipulin kanssa, kanna pöytään ja nauti.  

 

Luota lasagneen

Kuka sanoi, ettei pääsiäisenä saisi syödä lasagnea? Sulatejuustolla ja paahdetuilla kasviksilla kerrostettua kasvislasagnea on kehuttu maailman parhaaksi. Eikä ihme, sillä lasagneen on tyhjennetty kaupan kasvisosasto kirsikkatomaateista sipuliin ja sitruunaan. Lisää pinnalle reilusti tuoreita yrttejä ja avaa luotto-pastaviinisi. Varsinkin jos pääsiäispöytäsi pullistelee vieraita, valintasi on tämä.

 

PS Jos kaipaat vain lampaalle vegaanista vastinetta, ja lisukkeet ovat muuten kunnossa, muista misomunakoisot! Tummaksi ja pehmeäksi paahdettu munakoiso on jotain niin herkullista, ettei sitä voi eikä kannata jättää tässä yhteydessä mainitsematta.

 

Kuvat: Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä.