Kokosimme suosituimmat kurpitsareseptimme yhteen. Älä anna kurpitsakauden valua sormiesi välistä kokkaamatta näitä herkkuja!

1 Makoisat kurpitsaröstit

Ihaniin vuohenjuusto-kurpitsarösteihin käytetään myskikurpitsaa, jota löytää kaupan vihannesosastolta mihin aikaan vuodesta tahansa. Syyskaudella myskikurpitsaa saa kuitenkin kotimaisena. Helppoihin rösteihin tarvitset vain myskikurpitsan, valkosipulia, munia, jauhoja ja mausteita. Kuori ja raasta kurpitsa. Yhdistä se muiden ainesten kanssa ja nostele kasoiksi öljytylle pannulle. 10 minuuttia pannulla ja saman verran vuohenjuuston kanssa uunissa. Et tarvitse viinilasillisen seuraksi muuta kausiherkkua kuin tämän.

2 Kaunein kausisalaatti

Syyssalaattien kaunotar sisältää pistaaseja, korianteria, granaattiomenaa ja fetaa. Maut ja rouskuvat hörsteet sopivat täydellisesti yhteen paahdetun kurpitsan kanssa. Paloittele kurpitsa, paahda 200-asteisessa uunissa puoli tuntia ja veistä suupaloiksi. Pirskottele päälle kevyesti valkosipulilla maustettua vinegrettiä.

3 Ronskin kokkaajan soppa

Kurpitsasoppaa saat kerralla tehtyä ison annoksen. Lohko myskikurpitsa kuorineen ja lado pellille sipulin, valkosipulin ja valutettujen kypsien valkopapujen kanssa. Öljyä, mausta ja paahda. Kun uuni on hoitanut tehtävänsä, kurpitsa on paahtunut kovertamiskelpoiseksi. Lusikoi sen malto kattilaan muiden paahtuneiden ainesten kanssa. Hauduta kypsäksi ja soseuta. Mausteisten pähkinöiden ja wasabilla maustetun ranskankerman kanssa kurpitsakeitto kuuluu syksyn herkullisimpiin lusikoitaviin ruokiin.

4 Paahdettu uunikurpitsa: yksinkertaisesti hyvää

Jos et jaksa kokata ihmeitä, vastaus on paahdettu kurpitsa. Pilko kurpitsa kuorineen jos haluat. Hiero paloihin valkosipulia, öljyä, balsamicoa ja mausteita. Paahda 225-asteisessa uunissa ihanan pehmeiksi. Kääntele välillä, jotta palat kypsyvät tasaisesti. Tökkäys haarukalla kertoo, kun kurpitsat ovat valmiita. Pastan päälle, pihvin seuraksi, kasvisruokien lämpimäksi lisukkeeksi – ei ole syysruokaa, johon paahdettu kurpitsa ei sopisi.

Kuvat Sami Repo, Tuomas Kolehmainen ja Pia Inberg.