Unohda hetkeksi mehut, hillot, kiisselit, piirakat ja jälkkärit. Raparperi pääsee loistamaan nyt suolaisissa ruuissa!

Hapot tekevät ruualle paljon: ne tuovat raikkautta, korostavat makuja ja taittavat rasvaisuutta.

Kalaruokien hapokkaita kavereita ovat usein sitrushedelmät, mutta kasvikunnan vaihtoehdot eivät jää siihen. Ruuanlaitossa voi hyödyntää myös kotimaista raparperia, joka happamana vihanneksena tekee ruualle samoja taikoja kuin sitruuna tai lime.

Irrota raparperin varret kiertämällä ja nykäisemällä ne irti maasta, näin koko varsi tulee hyödynnettyä. Raparperista kannattaa kokata etenkin alkukesästä, koska silloin sato on mehevimmillään. Isoiksi venähtäneet varret maistuvat usein puisevilta, joten katko sellaiset pois ja jää odottamaan uusia versoja. Varsia puskee esiin kesän loppuun saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aloita kokkaamalla kaksi tuttua herkkua, uunilohi ja katkarapupasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uunilohi kesäasussa

Tässä reseptissä raparperi viipaloidaan ohuiksi viipaleiksi ja ladotaan silputun kevätsipulin kanssa suolalla ja pippurilla maustetun lohifileen päälle. Lopuksi lohelle kaadetaan neljän aineksen rakuunakastike, johon tulee tuoreen rakuunan lisäksi ranskankermaa, appelsiinimehua ja hunajaa. Uunilohi on nopeasti pöydässä, sillä kala kypsyy uunissa noin 20 minuutissa.

Vinkki! Raparperi toimii myös raakakypsennetyissä kalaruuissa: kokeile sitä lisähappona graavauksessa, perulaisessa cevichessä tai filippiiniläisessä kinilaw'ssa. Cevichessä käytetään yleensä happona limen tai jonkin muun sitruksen mehua, kinilaw'ssa taas etikkaa. Muistathan, että raakana syötävät makean veden kalat pitää pakastaa ennen käyttöä!

Simppeli pikapikkeli

Inkivääri ja raparperi on loistava makupari, joka toimii myös pastalautasella. Katkarapu-raparperipasta maustetaan tuoreella inkiväärillä ja sen lisukkeeksi tehdään pikapikkelöity raparperi. Pikkelöiminen käy helposti: raparperit vuollaan pitkiksi suikaleiksi ja laitetaan viipaloidun sipulin, etikan, veden, sokerin ja suolan kanssa maustumaan noin puoleksi tunniksi. Raparperipikkelin voi joko sekoittaa pastan joukkoon tai syödä pastan lisukkeena.

Reseptit: Krista Kupariharju ja Anu Brask

Sisältö jatkuu mainoksen alla