Mehevä punajuuri on suomalaisten suosikki, josta tehdään syksyllä keittoja, pihvejä ja pataa. Yllättäen punajuuri sopii tumman suklaan kaveriksi myös kakkuun!

Suomalaisten suosikkijuureksen punajuuren lempeä maku sopii moneen ruokaan. Raakana rakenne on napakka. Kypsennettäessä maku muuttuu makeaksi. Pieni happo ja mausteet sopivat hyvin punajuuren kaveriksi.

Ravintoarvoiltaan punajuuri päihittää monet muut. Siitä saa reilusti kuitua ja paljon kaliumia, kalsiumia ja magneesiumia. Vitamineista punajuuressa löytyy A-, E-,  ja C-vitamiinia.

Kokeile näitä punajuuriruokia:

Punajuuripihvit ja kapriskastike

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tässäpä mutkattomat "vegelindstömit". Raasta tuoreet punajuuret karkeaksi raasteeksi. Lisää joukkoon kikherneitä ja mausteita ja paista massasta nopeat pihvit. Tarjoa turkkilaiseen jogurttiin tehdyn kapriskastikkeen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tästä löydät punajuuripihvien ja kapriskastikkeen ohjeen. 

Punajuuri-sitrussalaatti

Punajuuri taipuu myös marokkolaisiin makuihin. Viipaloi mehukkaita appelsiineja ja verigreippejä punajuuren kaveriksi. Silppua joukkoon lehtipersiljaa ja minttua ja viimeistele salaatti sitruuna-hunajakastikkeella.

Tästä löydät punajuuri-sitrussalaatin ohjeen.

Punajuuri-puolukkakeitto

Punajuuri toimii sosekeiton pääraaka-aineena, kun raikastimena on liemi puolukkamehusta. Smetanasilmä sinetöi keitosta syysiltojen sopan, jonka maku paranee lämmitettäessä.

Tästä löydät punajuuri-puolukkakeiton ohjeen.

Punajuuripata ja vuohenjuusto

Punajuuri ja vuohenjuusto on klassikkopari, joka ei petä. Punajuuripataan on lisätty linssejä, valkosipulia ja yrttejä. Yksinkertaisen padan vaikein vaihe on odottelu. Paista viipaleet vuohenjuustoa, sillä aikaa kun pata hautuu meheväksi.

Tästä löydät punajuuripadan ja vuohenjuuston ohjeen.

Punajuuri-fetapiirakka

Suolaisen piirakan täytteessä on tällä kertaa punajuuria ja fetajuustoa.  Punajuuret paistetaan hunajalla ja etikalla ryyditettynä uunissa 200 asteessa ensin puoli tuntia. Se kannattaa, sillä silloin punajuuret ovat sopivan kypsiä piirakan täytteessä. Grahampohja tuo makua.

Tästä löydät punajuuri-fetapiirakan ohjeen.

Suklaa-punajuurikakku

Sulata tumma suklaa ja vaahdota munat ja sokeri. Siinä kakun ydin. Lisäämällä kakkutaikinaan raastettua punajuurta, saat mausta täyteläisemmän. Odottaminen kannattaa, kakku paranee yön yli seistessään.

Tästä löydät suklaa-punajuurikakun ohjeen.

 

Kuvat

Tuomas Kolehmainen, Panu Pälviä, Sami Repo, Päivi Anita Ristell,  Arto Vuohelainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla