Kesäkaurapuuro on helppo napata mukaan.
Kesäkaurapuuro on helppo napata mukaan.

Hillopurkkiin koottava sheikattu purkkipuuro on kätevä valinta kiireisiin aamuihin.

Rakastatko kaurapuuroa? Niin mekin. Kiireisinä aikoina kuitenkaan ole aina aikaa valmistaa lämmintä aamiaista, ja senpä takia kehittelimme ihanan tuorekaurapuuron ohjeen.

Ideana on koota kaurahiutaleet, neste, makeutus ja muut valitsemasi höysteet edellisiltana purkkiin, ravistaa ne sekaisin ja jättää yöksi jääkaappiin tekeytymään. Näin tuorepuuro valmistuu kuin itsestään!

Parasta tässä sheikatussa – eli ravistetussa – puurossa on se, että se kulkee hillopurkissa vaivatta mukanasi vaikka töihin tai kouluun.

Valitse sheikattuun kaurapuuroon omia suosikkimakujasi tai löydä suosikkisi viidestä kehittelemästämme vaihtoehdosta.

Sheikattu purkkipuuro - perusohje

  • Valmistusaika: 10 minuuttia + yön yli tekeytyminen (tai ainakin 3 tuntia)
  • Annoksia: yksi
  • Tarvikkeet:
  • 1-1 ½ dl kaurahiutaleita
  • 2 dl maitoa, kasvimaitoa tai jugurttia
  • makeutusta (sokeri, hunaja, vaahterasiirappi, agavesiirappi)
  • höysteitä (banaania, marjoja, pähkinöitä, kahvia, hilloa, maapähkinävoita.. vain mielikuvitus on rajana!)

Valitse 2 ½ dl tai 3 dl suuri hillopurkki yhdelle annokselle. On kaksi eri tapaa joilla voit koota puurosi: joko mittaamalla kaikki ainekset hillopurkkiin ja ravistamalla ne sekaisin. Toinen tapa on sekoittaa kaurahiutaleet, maito ja makeutus pikku kulhossa, jonka jälkeen voit kerrostaa kauraseosta ja valitsemiasi höysteitä purkkiin. Kumman metodin vain valitsetkin, laita purkille kansi ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli tai ainakin 3 tuntia. Sitten vain nappaa lusikka kätösiisi ja valmistaudu aamun herkkuhetkeen!

Mustikka-kardemummapuuro

  • 1 ½ dl kaurahiutaleita
  • 2 dl maitoa tai kasvimaitoa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 dl pakastemustikoita
  • ½ tl kardemummaa

Mittaa kaikki ainekset hillopurkkiin. Sulje kansi tiiviisti ja ravista sisältö sekaisin. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli tai ainakin 3 tuntia.

Suklaa-banaanipuuro

  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 ½ dl maitoa tai kasvimaitoa
  • 1 rkl vaahterasiirappia
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 1 pieni banaani
  • pekaanipähkinöitä

Mittaa kaurahiutaleet, maito, vaahterasiirappi ja kaakaojauhe hillopurkkiin ja ravista ainekset sekaisin tiiviin kannen alla. Viipaloi banaani. Avaa purkki ja asettele banaania ja pekaanipähkinöitä puuron päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli tai ainakin 3 tuntia.

Cafe au puuro

  • 1 ½ dl kaurahiutaleita
  • 2 dl vaniljamaitoa (esim. alpron vaniljasoijamaito)
  • 2 tl pikaespressojauhetta + 1 rkl kuumaa vettä
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • ½ rkl vaahterasiirappia

Sekoita espressojauhe ja vesi. Mittaa kaikki ainekset hillopurkkiin, lisää espresso ja ravista sekaisin tiiviin kannen alla. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli tai ainakin 3 tuntia.

PB&J

  • 1 ½ dl kaurahiutaleita
  • 2 dl maitoa tai kasvimaitoa
  • ½ rkl vaahterasiirappia
  • maapähkinävoita
  • hilloa (esim. vadelma)

Sekoita kaurahiutaleet, maito ja vaahterasiirappi kulhossa. Annostele hillopurkin pohjalle noin kolmasosa kauraseoksesta. Tee kauraseoksen päälle hilloraita (voit käyttää niin paljon hilloa kuin haluat, hyvä määrä on esimerkiksi 2 rkl). Lusikoi toinen kolmasosa kauraseoksesta hillon päälle ja sen päälle maapähkinävoita. Lopuksi lusikoi vielä loppu kauraseos maapähkinävoin päälle. Laitan purkille kansi ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli tai ainakin 3 tuntia.

Jugurttia ja mysliä

  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 ½ dl maustamatonta jugurttia + 1 rkl maitoa tai kasvimaitoa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 pieni banaani viipaloituna
  • cashewpähinköitä

Sekoita kaurahiutaleet ja maustamaton jugurtti sekä maito kulhossa. Lusikoi noin puolet seoksesta hillopurkkiin. Lurauta päälle hunajaa ja asettele banaaniviipaleita sekä cashwepähkinöitä kauraseokselle. Lusikoi loppu kauraseos purkkiin banaanien ja pähkinöiden päälle, laita vielä muutama banaanisiivu koristeeksi ja sulje kansi. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli tai ainakin 3 tuntia.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.