Saimi Hoyer ja Petri Salmela tekivät intohimoisen sienikirjan. Kuva: Tuomas Kolehmainen.
Saimi Hoyer ja Petri Salmela tekivät intohimoisen sienikirjan. Kuva: Tuomas Kolehmainen.

Glorian Ruoka & Viini valitsi vuoden keittokirjoiksi Sieniä ja ihmisiä, Baking instinctin ja The Cookbookin.

Vuoden keittokirja: Sieniä & ihmisiä

Sieniä & ihmisiä ei ehkä ole vuoden kaunokirjallisin keittokirja. Se ei myöskään ole täydellinen sieniopas, ja muualta saattaa löytyä yhtä houkuttelevia reseptejäkin. Syy, miksi Glorian Ruoka & Viini valitsi Saimi Hoyerin ja Petri Salmelan teoksen vuoden keittokirjaksi, on sen hurmaava, palavaa intohimoa pursuava ote.

Sienihullujen heimo esittäytyy koko kirjossaan. Yksi on kerännyt autotalliin yli 500:n geeliin upotetun sienen näyttelyn, toinen Suomen kattavimman sienikirjakokoelman. Jokainen luku alkaa retkellä metsään. Saimi, Petri ja heidän kulloinenkin vieraansa poimivat saliin, joka kiikutetaan sieniosaamisestaan tunnetulle ruuanlaittajalle. Pöydässä on taas aika herkistyä kaikkia yhdistävän rakkauden äärelle.

Saimi Hoyer ja Petri Salmela: Sieniä & ihmisiä, Tammi 2014.

Vuoden leivontakirja: Baking instinct

Ruokatoimittaja Elina Jyväs tunnetaan kekseliäistä ja huolella laadituista leivontaohjeista. Hänen keittokirjansa ei ole pelkästään luotettava leivontaopus, josta löytyy herkku vuoden jokaiseen juhlaan. Kirja on visuaalinen ilotulitus, jonka liki parista sadasta kauniista ruokakuvasta jaksaa nauttia vuosi toisensa perään.

Elina Jyväs: Baking Instinct – Eleanora Von Smöörin herkkujen aateliset, Tammi 2014.

Vuoden ulkomainen keittokirja: The Cookbook

Lontoolainen keittiömestari Yotam Ottolenghi repäisee irti arjen jauhelihakierteestä. Ensin ilmestyi huikea kasvisruokakirja Plenty ja sitten suurmenestys Jerusalem. The Cookbookin ruoka ei nojaa Lähi-itään yhtä vahvasti kuin edeltäjänsä, vaikka houkuttavimpiin ohjeisiin kuuluvat choka eli savuinen tomaattisoosi ja lammaspullat tahinikastikkeessa. Älä hanki The Cookbookia vaan hanki kaikki kolme, ja edessäsi on mahtava ruokamatka ainakin vuodeksi.

Yotam Ottolenghi ja Sami Tamimi: The Cookbook, Ten Speed Press 2013.

Korjaus 17.10.2014: The Cookbook ilmestyi alkuperäisenä vuonna 2008. Uusin The Cookbook on toimitettu ensimmäistä kertaa USA:n markkinoille. Pahoittelemme virhettä!

Lisää Glorian Ruoka & Viinin vuoden parhaita löydät täältä.

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!