Saimi Hoyer ja Petri Salmela tekivät intohimoisen sienikirjan. Kuva: <span class="photographer">Tuomas Kolehmainen.</span>
Saimi Hoyer ja Petri Salmela tekivät intohimoisen sienikirjan. Kuva: Tuomas Kolehmainen.

Glorian Ruoka & Viini valitsi vuoden keittokirjoiksi Sieniä ja ihmisiä, Baking instinctin ja The Cookbookin.

Vuoden keittokirja: Sieniä & ihmisiä

Sieniä & ihmisiä ei ehkä ole vuoden kaunokirjallisin keittokirja. Se ei myöskään ole täydellinen sieniopas, ja muualta saattaa löytyä yhtä houkuttelevia reseptejäkin. Syy, miksi Glorian Ruoka & Viini valitsi Saimi Hoyerin ja Petri Salmelan teoksen vuoden keittokirjaksi, on sen hurmaava, palavaa intohimoa pursuava ote.

Sienihullujen heimo esittäytyy koko kirjossaan. Yksi on kerännyt autotalliin yli 500:n geeliin upotetun sienen näyttelyn, toinen Suomen kattavimman sienikirjakokoelman. Jokainen luku alkaa retkellä metsään. Saimi, Petri ja heidän kulloinenkin vieraansa poimivat saliin, joka kiikutetaan sieniosaamisestaan tunnetulle ruuanlaittajalle. Pöydässä on taas aika herkistyä kaikkia yhdistävän rakkauden äärelle.

Saimi Hoyer ja Petri Salmela: Sieniä & ihmisiä, Tammi 2014.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuoden leivontakirja: Baking instinct

Ruokatoimittaja Elina Jyväs tunnetaan kekseliäistä ja huolella laadituista leivontaohjeista. Hänen keittokirjansa ei ole pelkästään luotettava leivontaopus, josta löytyy herkku vuoden jokaiseen juhlaan. Kirja on visuaalinen ilotulitus, jonka liki parista sadasta kauniista ruokakuvasta jaksaa nauttia vuosi toisensa perään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elina Jyväs: Baking Instinct – Eleanora Von Smöörin herkkujen aateliset, Tammi 2014.

Vuoden ulkomainen keittokirja: The Cookbook

Lontoolainen keittiömestari Yotam Ottolenghi repäisee irti arjen jauhelihakierteestä. Ensin ilmestyi huikea kasvisruokakirja Plenty ja sitten suurmenestys Jerusalem. The Cookbookin ruoka ei nojaa Lähi-itään yhtä vahvasti kuin edeltäjänsä, vaikka houkuttavimpiin ohjeisiin kuuluvat choka eli savuinen tomaattisoosi ja lammaspullat tahinikastikkeessa. Älä hanki The Cookbookia vaan hanki kaikki kolme, ja edessäsi on mahtava ruokamatka ainakin vuodeksi.

Yotam Ottolenghi ja Sami Tamimi: The Cookbook, Ten Speed Press 2013.

Korjaus 17.10.2014: The Cookbook ilmestyi alkuperäisenä vuonna 2008. Uusin The Cookbook on toimitettu ensimmäistä kertaa USA:n markkinoille. Pahoittelemme virhettä!

Lisää Glorian Ruoka & Viinin vuoden parhaita löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla