Siinä se on: vapun kunkuin yhdistelmä sima ja munkki. Kuva: Piia Arnould
Siinä se on: vapun kunkuin yhdistelmä sima ja munkki. Kuva: Piia Arnould

Sima on vapun ehdoton ykkösjuoma. Se valmistuu vaivatta ja muuntuu pienillä kikoilla ihan uudenlaiseksi!

Vapun perinteisin yhdistelmä on munkki ja sima! Munkin ehtii leipaista hätäisesti viime hetkellä, mutta sima vaatii ennakointia. Siitä ei pääse yli eikä ympäri, se on tehtävä ajoissa.

Simassa on harmillista (tai parasta) se, että kotona tehty on ainoa, joka maistuu aidolta. Myönnettäköön, että äidin tekemä maistuu kenties vielä aidommalta.

Sima on yksinkertainen juoma, jonka maku syntyy sokerista ja sitruunasta. Hapot ovat peräisin hiivasta. Rusinat jakavat mielipiteitä, mutta ovathan ne  yksi kotitekoisen simankulmakivistä.

Vesi kiehautetaan, sokeri ja sitruuna sekoitetaan joukkoon. Annetaan jäähtyä ja sujautetaan hiiva mukaan. Juoman annetaan käydä vuorokausi huoneenlämmössä, minkä jälkeen se pullotetaan ja annetaan tekeytyä valmiiksi jääkapissa. Teini-iän kännihakuiset hiivasekoilut kannattaa unohtaa, sillä liika hiiva räjäyttää pullot. Kurkkaa koko ohje täältä!

Jos perinteinen sima tuntuu tylsälyä, tuunaa simasi näin!

1. Rosmariini ja muut yrtit

Lisää sitruunan kanssa samassa vaiheessa muutama rosmariinin oksa tai tukku minttua. Nostele pois reikäkauhalla ennen pullotusta.

2. Vaihda sitruuna limeen

Korvaa sitruunat limellä. Limeä kannattaa olla tuplasti ohjeen sitruunamäärään verrattuna. Voit kokeilla myös greippiä, veriappelsiiniä tai verigreippiä simaan!

3. Ärjympi sima inkiväärillä

Pilko inkivääriä ronskeina paloina mukaan, kun olet kiehauttanut veden. Jos tykkäät ärtsymmästä, voit antaa palojen olla pulloissa loppuun asti. Jos pelkäät liikaa poltetta, nosta palat pois ennen pullotusta.

4. Hunajasta aromikkuutta

Vähennä sokerin määrä 150 grammaan ja lisää 3/4 desi hunajaa (yllä olevan linkin simaohjeesta).

5. Marjoista väriä

Laita kiehuvan veden joukkoon pari desiä esimerkiksi herukoita tai mansikoita. Yhtä lailla voit tehdä sekoituksen pakastimen pohjalle jääneistä marjoista! Siivilöi sima, pullotuksen yhteydessä!

+ Rusinat voi jättää pois, jos niitä inhoaa. Tilalle voi livauttaa juontivaiheessa koristeeksi vaikkapa granaattiomenansiemeniä!

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneyta. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta enemmän kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.