Siinä se on: vapun kunkuin yhdistelmä sima ja munkki. Kuva: <span class="photographer">Piia Arnould</span>
Siinä se on: vapun kunkuin yhdistelmä sima ja munkki. Kuva: Piia Arnould

Sima on vapun ehdoton ykkösjuoma. Se valmistuu vaivatta ja muuntuu pienillä kikoilla ihan uudenlaiseksi!

Vapun perinteisin yhdistelmä on munkki ja sima! Munkin ehtii leipaista hätäisesti viime hetkellä, mutta sima vaatii ennakointia. Siitä ei pääse yli eikä ympäri, se on tehtävä ajoissa.

Simassa on harmillista (tai parasta) se, että kotona tehty on ainoa, joka maistuu aidolta. Myönnettäköön, että äidin tekemä maistuu kenties vielä aidommalta.

Sima on yksinkertainen juoma, jonka maku syntyy sokerista ja sitruunasta. Hapot ovat peräisin hiivasta. Rusinat jakavat mielipiteitä, mutta ovathan ne  yksi kotitekoisen simankulmakivistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vesi kiehautetaan, sokeri ja sitruuna sekoitetaan joukkoon. Annetaan jäähtyä ja sujautetaan hiiva mukaan. Juoman annetaan käydä vuorokausi huoneenlämmössä, minkä jälkeen se pullotetaan ja annetaan tekeytyä valmiiksi jääkapissa. Teini-iän kännihakuiset hiivasekoilut kannattaa unohtaa, sillä liika hiiva räjäyttää pullot. Kurkkaa koko ohje täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos perinteinen sima tuntuu tylsälyä, tuunaa simasi näin!

1. Rosmariini ja muut yrtit

Lisää sitruunan kanssa samassa vaiheessa muutama rosmariinin oksa tai tukku minttua. Nostele pois reikäkauhalla ennen pullotusta.

2. Vaihda sitruuna limeen

Korvaa sitruunat limellä. Limeä kannattaa olla tuplasti ohjeen sitruunamäärään verrattuna. Voit kokeilla myös greippiä, veriappelsiiniä tai verigreippiä simaan!

3. Ärjympi sima inkiväärillä

Pilko inkivääriä ronskeina paloina mukaan, kun olet kiehauttanut veden. Jos tykkäät ärtsymmästä, voit antaa palojen olla pulloissa loppuun asti. Jos pelkäät liikaa poltetta, nosta palat pois ennen pullotusta.

4. Hunajasta aromikkuutta

Vähennä sokerin määrä 150 grammaan ja lisää 3/4 desi hunajaa (yllä olevan linkin simaohjeesta).

5. Marjoista väriä

Laita kiehuvan veden joukkoon pari desiä esimerkiksi herukoita tai mansikoita. Yhtä lailla voit tehdä sekoituksen pakastimen pohjalle jääneistä marjoista! Siivilöi sima, pullotuksen yhteydessä!

+ Rusinat voi jättää pois, jos niitä inhoaa. Tilalle voi livauttaa juontivaiheessa koristeeksi vaikkapa granaattiomenansiemeniä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla