Vaikka tekisit bataattiburgerista vegeversion, se on täyttävää ruokaa.
Vaikka tekisit bataattiburgerista vegeversion, se on täyttävää ruokaa.

Uusi some-ruoka bataattiburgeri sopii viljaa välttäville. Puolen tunnin tuhdissa herkussa on "sämpylöinä" bataattiviipaleet.

Instagramiin ja Facebookiin on tupsahdellut viime aikoina kuvia bataattiburgerista, purilaisesta, joka täytetään sämpylöiden sijaan uunissa paistettujen bataattiviipaleiden väliin.

Bataattiburgeri onkin mahtiruoka erityisesti viljaa välttäville tai gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Testasimme hittiburgerin vegeversion, jonka täytteenä on paistettu tofupihvi, kasviksia, cheddaria ja fetakastiketta.

"Tosi hyvää! Ehkä paras burgeri, jonka olen syönyt, jytky ja ruokaisa", 26-vuotias nainen kommentoi.

"Potentiaalia on, mutta jauhispihvillä olisi parempi", poikaystävä lisäsi.

Bataattiburgerin alkuperäisessä versiossa täytteenä onkin karitsanjauhelihapihvi. Ohje on peräisin Emmi-Liia Sjöholmin Torkkuja & Nokkosia -blogista. Burgerin vegeversio päätyi myös hänen vasta julkaistuun Viljaton kattaus -keittokirjaansa.

Bataattiburgeri syntyy puolessa tunnissa.

Gluteenittoman bataattiburgerin reseptin löydät täältä.

Kesäkurpitsaa tulvii ovista ja ikkunoista! Tuttu tilanne? Kokosimme yhteen suosituimmat ohjeemme, joiden avulla voit käydä sadon kimppuun yksi kesäkurpitsa kerrallaan.

Grillaa

Napakat, pienet kesäkurpitsat sopivat mainiosti grillattaviksi. Pienimmät kannattaa halkaista pitkittäin, jolloin niitä on helppo käännellä grillissä. Isommat voi leikata viipaleiksi, sivellä kevyesti öljyllä ja maustaa suolalla, pippurilla ja yrteillä ennen grillausta. Grillatut kesäkurpitsat sopivat melkein minkä vain grilliruoan lisäkkeeksi, ja sekä kylmiin että lämpimiin salaatteihin. Yhdä hyvin voit pariloida kesäkurpitsat kauniin raidallisiksi pannulla.

 

Täytä ja paahda

Muistatko, miten hyvältä maistuvat täytetyt kesäkurpitsat? Täytettäviksi sopivat sekä pienet että isommat kesäkurpitsat. Juustokuorrutus ja jauhelihatäyte pitävät huolen, että nämä herkut maistuvat yhtä hyviltä kuin äidin tekemät. Mitä enemmän koverrat kesäkurpitsoja, sitä nopeammin ne kypsyvät uunissa ja sitä enemmän täytettä mahtuu kyytiin.

Jos kaipaat täyttämiseen uutta ideaa, viillä kesäkurpitsaan taskut hörsteille uunimakkaran tapaan. Astetta hauskempi uunikesäkurpitsa on vartissa valmis uuniin. 

 

Paista tai raasta pastan joukkoon

Pähkinöitä, yrttejä, vuohenjuustoa ja sitruunaa. Tämä pasta kokoaa kesäkurpitsan parhaat makuparit samalle lautaselle. Kokeile! Ekstraherkullinen kesäkurpitsapasta (pääkuvassa) on loppukesän kausiruokaa ihanimmillaan.

Vielä helpomman pastan kesäkurpitsasta raastamalla sen minttupeston joukkoon. Tämä feta-kesäkurpitsapastan kastike valmistuu samassa ajassa kuin keität pastan.

 

Kätke vuokaan

Kerrostele kesäkurpitsaviipaleita lampaan jauhelihasta valmistetun kastikkeen ja valkokastikkeen kanssa vuokaan. Kesäkurpitsamoussaka onnistuu tavallisen moussakan tapaan, kun valitset kerrosten väliin jauhoisia perunoita, jotka kypsyessään imevät osan kesäkurpitsoista irtoavasta nesteestä. Tämän vuoan voit tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoamista, sillä vetäytyminen tekee hyvää sen rakenteelle.

Kuvat: Reetta Pasanen, Sami Repo, Arto Vuohelainen ja Tuomas Kolehmainen.