Syksy on punaviinin parasta aikaa. Kuva iStockphoto
Syksy on punaviinin parasta aikaa. Kuva iStockphoto

Punaviiniaika on nyt! Mausteiset, karpaloiset, kirsikkaiset ja luumuiset punaviinit ovat juuri sopivia kylmiin loppusyksen iltoihin - katso myös ruokasuositukset.

Viininenämme Tuomas Tanttu poimi Alkon uutuuksista kolme punaviiniä: kaalikääryleiden kanssa maistuvan, edullisen kaverin possulle ja broilerille sekä tuhdin seuralaisen hirvipihville.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla


1 Maanläheinen portugalilainen

Jos kuulut niihin onnekkaisiin, joiden varastoista riittää hirven tai peuran jauhelihaa arkiruokiin, viinisi on portugalilainen Penina Touriga National 2013, 10,90 e. Maanläheisessä ja pehmeähappoisessa viinissä maistuvat kirsikka, luumu ja mustaherukat. Jälkimaussa on mausteista paahteisuutta. Nauti viini vaikkapa kaaliruokien, kuten kaalikääryleiden, tai tummasävyisten patojen kanssa. Se kestää myös uunijuuresten täyteläistä makeutta.

 

2 Edullinen chileläinen

Kun lautasella on possua tai kanaa, lasiin sopii kevyt viini. Chileläinen Viña Maipo Pinot Noir 2014, 6,99 e, maistuu karpalolta, puolukalta ja punaherukalta. Suoraviivainen viini on pehmeän hapokas, ja lyhyehkössä jälkimaussa on makeaa mausteisuutta. Vaalean lihan lisäksi viini sopii yksikertaisille liharuuille, kuten lehtipihville ja lihamurekkeelle. Kokeile myös viilennettynä uunilohen parina.

 

3 Mehukkaan tuhti argentiinalainen

Erittäin täyteläinen argentiinalainen Luigi Bosca Malbec 2012, 17,95 e, on mehukkaan tuhti punaviini. Makukerroksista löytyy tummaa kirsikkaa, luumua ja tammista mausteisuutta. Tiiviin ja tyylikkään viinin jälkimaku on savuisen lämmin. Juoma on juhlava kumppani tummalle lihalle, kuten hirvelle (erityisesti pippuriselle hirvipihville), karitsalle, porolle ja rotunaudalle. Pippurointi ja grilliraidat tuovat viinin ominaisuudet hienosti esiin. Lisäkkeenä maistuu juures- tai perunagratiini.

 

Artikkelia muokattu 6.11.2015 klo 9:08: Viña Maipo Pinot Noirin hinta muutettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla