Kyllä, kirjolohipastakin on nyt eettistä ruokaa. Kuva: Sabrina Bqain/WWF
Kyllä, kirjolohipastakin on nyt eettistä ruokaa. Kuva: Sabrina Bqain/WWF

WWF Suomi julkaisee Sopassa hyvän mielen kalaruokareseptejä ja kertoo vierasblogissaan kalamaailman kuulumisia.

Soppa365 ja WWF Suomi aloittavat yhteistyön. WWF on tehnyt Soppa365:n ruuanlaittajia varten eettisiä ja houkuttelevia kalareseptejä, joita tarjoamme pikkuhiljaa syksyn kuluessa.

Reseptit on tehty noudattaen WWF:n Kuluttajan kalaopasta, joten ruuanlaittajat voivat olla varmoja, että lautasella on aina kestävän kalastuksen mukaisia kaloja. WWF:n kala-asiantuntijat kirjoittavat myös kaksi kertaa kuukaudessa kala-aiheista blogia, jota julkaisemme Uutishuoneessa.

Yhteistyön taustalla on vakava asia: maailman kaupallisesti tärkeimpien kalakantojen on ennustettu romahtavan jo meidän elinaikanamme, ellemme muuta kulutustapojamme. Jos kalakannat romahtaisivat, kyseessä olisi yksi suurimmista ympäristökatastrofeista ihmiskunnan historiassa. Soppa365 haluaa olla mukana edistämässä eettisesti kestävämpää kalaherkuttelua.

Ensimmäinen opetus olkoon, että silakan lisäksi kannattaa suosia muitakin paikallisia lajeja, kuten muikkua, ahventa, särkeä, lahnaa, kuhaa ja haukea. Tuontikalojen syömistä ei tarvitse lopettaa kokonaan.

"Jos ostat tuontikalaa, valitse MSC-sertifioituja tuotteita. Näin voit varmistaa, ettet syö ylikalastettua tai uhanalaista kalaa”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Kestävän kalastuksen kirjolohi-kesäkurpitsa-pastan reseptin löydät täältä.

WWF:n kalareseptit tunnistat jatkossa ruokakuvassa näkyvästä, pienestä pandasta.

WWF:n Kuluttajan kalaopas auttaa tekemään vastuullisia kalavalintoja. Oppaassa kalat on merkitty ympäristöperustein liikennevalojen väreillä. Vihreällä merkittyjä kaloja voi syödä hyvällä omallatunnolla, keltaisia käyttää harkiten ja punaisia välttää: wwf.fi/kalaopas

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!