Tämän valkosipulikeiton ripotteena on kurkku-omenapikkelsiä. Kuva: Elvi Rista.
Tämän valkosipulikeiton ripotteena on kurkku-omenapikkelsiä. Kuva: Elvi Rista.

Ripote ole pelkkä visuaalinen elementti vaan tuo ruokaan rakennetta ja makua.

Sosekeitto kuuluu monen kotikokin perusreseptipakettiin. Eikä ihme, sillä sopat valmistuvat vikkelästi ja niihin voi käytännössä nakella, mitä kaapissa sattuu kulloinkin olemaan.

Jos sosekeittoon haluaa vaihtelua, kannattaa turvautua ripotteisiin. Ne ovat vähän kuin koristeita, mutta tuovat soppaan enemmän makua ja luonnetta kuin pelkkä keiton päälle saksittu persilja. Ripotteissa on asennetta. Ne eivät ole pelkkä visuaalinen elementti.

Yksi erilaisia ripotteita yhdistävä asia on rouske. Sosekeitot tuppaavat yleensä olemaan rakenteeltaan melko yllätyksettömiä, joten ripotteista on hyvä löytyä tekstuuria. Rapsakkuutta, rousketta ja joskus paistopintaakin.

Tomaattipohjaisten keittojen kanssa maistuvat ripotteina esimerkiksi klassiset leipäkrutongit, etenkin jos ne on maustettu valkosipulilla ja yrteillä. Meksikolaishenkisen tomaattikeiton pinnalle voi murentaa maissilastuja. Rohkea voi kokeilla popcorniakin, yllytyshullu maustettua popcornia!

Lempeämmät sosekeitot, esimerkiksi purjo-perunasosekeitto, saavat makua ja rousketta erilaisista siemenistä, manteleista ja pähkinöistä. Siemenistä ja pähkinöistä tulee maukkaampia, kun ne paahtaa pikaisesti paistinpannulla ennen sopan päälle ripottelemista. Pikaisesti paahdetut mantelit ovat muuten erityisen hyvänmakuisia lempeän valkosipulisosekeiton päällä. Ja nyt kun sipuli tuli puheeksi, niin paahdettu sipuli on täydellinen ripotevalinta sinulle, joka et jaksa hörssätä paistinpannun kanssa.

Myös kasviksista löytyy kelpo vaihtoehtoja sosekeittoripotteiksi. Rapeat retiisit siivuina tai hakkeluksena rouskuvat mukavasti suussa ja tuovat kielelle kipakkuutta. Sama koskee paprikahakkelusta. Kylmien sosekeittojen, kuten jogurtti-avokadokeiton, kanssa maistuu kurkkusilppu. Granaattiomenan siemeniäkin kannattaa kokeilla sopan päällä.

Ripotteiden suhteen kannattaa luottaa omaan makuun ja mielitekoihin. Mikään uusi keksintöhän sopparipotteet eivät ole, sillä kukapa meistä ei olisi syönyt pinaattikeittoa kananmunan kanssa.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin