Tämän valkosipulikeiton ripotteena on kurkku-omenapikkelsiä. Kuva: <span class="photographer">Elvi Rista.</span>
Tämän valkosipulikeiton ripotteena on kurkku-omenapikkelsiä. Kuva: Elvi Rista.

Ripote ole pelkkä visuaalinen elementti vaan tuo ruokaan rakennetta ja makua.

Sosekeitto kuuluu monen kotikokin perusreseptipakettiin. Eikä ihme, sillä sopat valmistuvat vikkelästi ja niihin voi käytännössä nakella, mitä kaapissa sattuu kulloinkin olemaan.

Jos sosekeittoon haluaa vaihtelua, kannattaa turvautua ripotteisiin. Ne ovat vähän kuin koristeita, mutta tuovat soppaan enemmän makua ja luonnetta kuin pelkkä keiton päälle saksittu persilja. Ripotteissa on asennetta. Ne eivät ole pelkkä visuaalinen elementti.

Yksi erilaisia ripotteita yhdistävä asia on rouske. Sosekeitot tuppaavat yleensä olemaan rakenteeltaan melko yllätyksettömiä, joten ripotteista on hyvä löytyä tekstuuria. Rapsakkuutta, rousketta ja joskus paistopintaakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tomaattipohjaisten keittojen kanssa maistuvat ripotteina esimerkiksi klassiset leipäkrutongit, etenkin jos ne on maustettu valkosipulilla ja yrteillä. Meksikolaishenkisen tomaattikeiton pinnalle voi murentaa maissilastuja. Rohkea voi kokeilla popcorniakin, yllytyshullu maustettua popcornia!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lempeämmät sosekeitot, esimerkiksi purjo-perunasosekeitto, saavat makua ja rousketta erilaisista siemenistä, manteleista ja pähkinöistä. Siemenistä ja pähkinöistä tulee maukkaampia, kun ne paahtaa pikaisesti paistinpannulla ennen sopan päälle ripottelemista. Pikaisesti paahdetut mantelit ovat muuten erityisen hyvänmakuisia lempeän valkosipulisosekeiton päällä. Ja nyt kun sipuli tuli puheeksi, niin paahdettu sipuli on täydellinen ripotevalinta sinulle, joka et jaksa hörssätä paistinpannun kanssa.

Myös kasviksista löytyy kelpo vaihtoehtoja sosekeittoripotteiksi. Rapeat retiisit siivuina tai hakkeluksena rouskuvat mukavasti suussa ja tuovat kielelle kipakkuutta. Sama koskee paprikahakkelusta. Kylmien sosekeittojen, kuten jogurtti-avokadokeiton, kanssa maistuu kurkkusilppu. Granaattiomenan siemeniäkin kannattaa kokeilla sopan päällä.

Ripotteiden suhteen kannattaa luottaa omaan makuun ja mielitekoihin. Mikään uusi keksintöhän sopparipotteet eivät ole, sillä kukapa meistä ei olisi syönyt pinaattikeittoa kananmunan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla