Niin talvi-, myski- kuin hokkaidonkurpitsakin käyvät ihaniin syysruokiin. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Niin talvi-, myski- kuin hokkaidonkurpitsakin käyvät ihaniin syysruokiin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Nyt on hyvä aika päästä eroon kurpitsapikkelssin aiheuttamista traumoista ja kokeilla kurpitsaa uusilla herkullisilla tavoilla. Tuoreesta kurpitsasta valmistuu niin lämpimät voileivät, överiherkullinen vegelasagne kuin hilpeä halloween-fonduekin.

1. Näin käsittelet kurpitsan

Halkaise kurpitsa vahvalla ja terävällä veitsellä. Jos kurpitsa mahtuu mikroon, voit kuumentaa sitä hetken, jotta se hiukan pehmenee ja muuttuu helpommin käsiteltäväksi.

Koverra kurpitsan sisällä olevat siemenet ja pehmeä rihmasto pois esimerkiksi tukevalla lusikalla tai jäätelökauhalla. Sisällä olevat siemenet ovat syötäviä, joten jos haluat ottaa ne talteen, puhdista ne ja paahda kuivalla pannulla tai uunissa.

Leikkaa kurpitsa paloiksi ja kuori palat. Joidenkin lajikkeiden kuori on niin ohut, että se irtoaa jo kuorimaveitsellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Kurpitsa rakastaa uunia

Paahtamalla kurpitsasta tulee parasta. Paahtamalla voit kypsentää niin talvikurpitsan kuin sen sukulaiset myski- ja hokkaidon-kurpitsan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perkaa, kuori ja paloittele kurpitsa, siirrä uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille. Voit halutessasi sipaista hieman öljyä kurpitsapalojen pintaan, mutta se ei ole pakollista. Paahda 200-asteisessa uunissa vajaa puoli tuntia tai kunnes kurpitsa on kypsää.

Paahda kerralla isompi satsi riittoisaa kurpitsaa ja surauta soseeksi sauvasekoittimella. Pakasta sosetta annospakkauksissa ja käytä tarpeen mukaan esimerkiksi risottoon, sosekeittoon tai kurpitsapiirakkaan.

3. Anna mausteisen ja makean kurpitsapuuron viedä sydämesi

Kokeile kurpitsasoseesta, mausteista, vaahterasiirapista ja pähkinöistä valmistuvaa kurpitsapuuroa. Soppatoimitus rakastui puuroon ensilusikallisella. Puuro sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, kun käytät puhtaita kaurahiutaleita. Kaiken kukkuraksi puuro on vegaaninen.

Ohjeen kurpitsapuuroon löydät täältä.

4. Hemaisevat lämppärit

Lämpimät voileivät sopivat vaikkapa herkulliseksi syksyiseksi iltapalaksi. Päivitä peruskinkkuleivät ja paahda kurpitsaa myös lämppäreiden päälle. Suolaisuutta leipiin tuo chorizo, mutta myös ruskistettu pekoni sopisi kurpitsan rinnalle. Kunnon kiekko vuohenjuustoa ei sekään tee huonoa muhkealle leivälle.

Kasvisversion leivistä saat korvaamalla chorizo esimerkiksi paahdetuilla kurpitsansiemenillä tai hienonnetulla aurinkokuivatulla tomaatilla.

Ohjeen kurpitsa-vuohenjuustoleipiin löydät täältä.

5. Jumalainen kurpitsalasse

Syysruuista parhain on vanha kunnon lasagne, tuo lämmittävä lohturuoka. Kurpitsa sopii myös muhevan vegelasagnen väliin joko paloiteltuna tai soseutettuna.

Hienonna kurpitsan kumppaniksi lasseen lehtikaalia ja kuorruta komeus vuohenjuustolla, mozzarellalla ja kurpitsansiemenillä. Tälle lasagnelle on tiettävästi menettäneet sydämensä myös vannoutuneet lihansyöjät.

Ohjeen kurpitsalasagneen löydät täältä.

6. Kerää kaverit kurpitsafonduen äärelle

Katso videolta, miten kurpitsasta voi kaivertaa ja kypsentää hauskan ja herkullisen halloween-fonduen!

Täältä löydät myös kirjallisen ohjeen kurpitsafondueen.

7. Ekologinen salaatti- tai keittokulho

Kaiverretusta ja paahdetusta kurpitsasta voi fonduen lisäksi tarjota arkisempiakin ruokia. Juustoinen kurpitsakeitto näyttää upealta kurpitsakulhossa ja vihreän salaatin voi laittaa tarjoille näyttävästi myskikurpitsanpuolikkaista.

Katso ohje kurpitsasalaattiin täältä.

Kurpitsakeiton ohjeen löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla