Tavaa piirakan pintaan vihje sen täytteestä. Kuva: Riikka Kaila
Tavaa piirakan pintaan vihje sen täytteestä. Kuva: Riikka Kaila

Nyt kaikki leipovat voitaikinaan kiedottuja piiraita! Sopassakin innostuttiin paistamaan uunin täydeltä syksyn trendipiirakoita. Testiin pääsivät niin perinteiset peltipiirakat jauhelihalla ja kaalilla täytettynä sekä Youtube-videosta poikinut somehitti suklaalevypiirakka.

Peltipiirakan paluu

Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan 400 g -keittokirjan aikaansaama jauhelihapiirakkavillitys sai Sopan tuottajan Teemun haaveilemaan muhevasta peltilihiksestä jo viikko tai pari sitten. Peltilihiksestä tuli iso somehitti, kun Sivumaku-ruokablogia pitävä Jani Kinnunen kirjoitti siitä syyskuun puolivälissä. Vihdoin tällä viikolla pistimme pystyyn piirakkatehtaan.

Peltipiirakka sopii täydellisesti syksyyn. Mikä olisi tunnelmallisempaa ja turvallisempaa pimenevinä syysiltoina kuin hauduttaa höyryävä kupillinen teetä (tai vaihtoehtoisesti kaataa iso lasi kylmää maitoa, erään piirakkaa maistaneen juomasuositus!), lohkaista aimo pala päältä mureaa ja sisältä mehevää piirakkaa ja kietoa itsensä vilttiin kotisohvalle mutustelemaan lämpimäistä.

Piirakka on myös täydellinen ruokaisa tarjottava isolle porukalle esimerkiksi tupareissa tai talkoissa. Kun piirakan syrjään asetellaan kourallinen vihersalaattia, sillä kuittaa helposti myös lounaan tai illallisen.

Somessa levinnyt jauhelihapiirakka on tehty valmiiseen voitaikinaan, jonka käytöllä voi nipistää aktiivisesta leivonta-ajasta vielä viisi tai kymmenen minuuttia. Suosittelemme kuitenkin itse tehtyä rahka-voitaikinaa, joka on ihanan helppo valmistaa. Lisäksi itse tehty taikina parantaa piirakan makua. Rahka raikastaa ja keventää taikinaa ja halutessaan osan (noin desin verran) valkosista vehnäjauhoista voi korvata täysjyvävehnä- tai ruisjauhoilla.

Halusimme tarjota myös vegeversion kannellisesta piirakasta. Teimme teille klassisen, pehmeän ja hitusen makean kaalipiirakan, joka onkin oivaa kausiruokaa näin syksyllä! Voit näppärästi yhdistää myös liha- ja kaalitäytteet ja valmistaa "kaalilaatikkopiirakan". Nams!

Tästä löydät jauhelihapiirakan ohjeen.

Tästä löydät kaalipiirakan ohjeen.

Hämmentävä suklaalevypiirakka – toimii!

Kokeilimme myös samalla uunin lämmityksellä somessa villisti levinneen suklaalevypiirakan valmistamista. Kahdesta aineesta, voitaikinasta ja levyllisestä suklaata, valmistui todella helposti tuhti ja makea pitko.

Piiras ei todellakaan ole sieltä kevyemmästä päästä jälkiruokia ja pieni pala leivonnaista riittää karkoittamaan makeanhimon.

Ohjeen suklaalevypiirakkaan löydät täältä.

Päivitetty 30.9.2015 klo 15.19: Lisätty maininta Jani Kinnusen Sivumaku-blogiin tekemästä peltilihapiirakkakirjoituksesta.

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!