Tavaa piirakan pintaan vihje sen täytteestä. Kuva: Riikka Kaila
Tavaa piirakan pintaan vihje sen täytteestä. Kuva: Riikka Kaila

Nyt kaikki leipovat voitaikinaan kiedottuja piiraita! Sopassakin innostuttiin paistamaan uunin täydeltä syksyn trendipiirakoita. Testiin pääsivät niin perinteiset peltipiirakat jauhelihalla ja kaalilla täytettynä sekä Youtube-videosta poikinut somehitti suklaalevypiirakka.

Peltipiirakan paluu

Hanna Gullichsenin ja Joonas Laurilan 400 g -keittokirjan aikaansaama jauhelihapiirakkavillitys sai Sopan tuottajan Teemun haaveilemaan muhevasta peltilihiksestä jo viikko tai pari sitten. Peltilihiksestä tuli iso somehitti, kun Sivumaku-ruokablogia pitävä Jani Kinnunen kirjoitti siitä syyskuun puolivälissä. Vihdoin tällä viikolla pistimme pystyyn piirakkatehtaan.

Peltipiirakka sopii täydellisesti syksyyn. Mikä olisi tunnelmallisempaa ja turvallisempaa pimenevinä syysiltoina kuin hauduttaa höyryävä kupillinen teetä (tai vaihtoehtoisesti kaataa iso lasi kylmää maitoa, erään piirakkaa maistaneen juomasuositus!), lohkaista aimo pala päältä mureaa ja sisältä mehevää piirakkaa ja kietoa itsensä vilttiin kotisohvalle mutustelemaan lämpimäistä.

Piirakka on myös täydellinen ruokaisa tarjottava isolle porukalle esimerkiksi tupareissa tai talkoissa. Kun piirakan syrjään asetellaan kourallinen vihersalaattia, sillä kuittaa helposti myös lounaan tai illallisen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Somessa levinnyt jauhelihapiirakka on tehty valmiiseen voitaikinaan, jonka käytöllä voi nipistää aktiivisesta leivonta-ajasta vielä viisi tai kymmenen minuuttia. Suosittelemme kuitenkin itse tehtyä rahka-voitaikinaa, joka on ihanan helppo valmistaa. Lisäksi itse tehty taikina parantaa piirakan makua. Rahka raikastaa ja keventää taikinaa ja halutessaan osan (noin desin verran) valkosista vehnäjauhoista voi korvata täysjyvävehnä- tai ruisjauhoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Halusimme tarjota myös vegeversion kannellisesta piirakasta. Teimme teille klassisen, pehmeän ja hitusen makean kaalipiirakan, joka onkin oivaa kausiruokaa näin syksyllä! Voit näppärästi yhdistää myös liha- ja kaalitäytteet ja valmistaa "kaalilaatikkopiirakan". Nams!

Tästä löydät jauhelihapiirakan ohjeen.

Tästä löydät kaalipiirakan ohjeen.

Hämmentävä suklaalevypiirakka – toimii!

Kokeilimme myös samalla uunin lämmityksellä somessa villisti levinneen suklaalevypiirakan valmistamista. Kahdesta aineesta, voitaikinasta ja levyllisestä suklaata, valmistui todella helposti tuhti ja makea pitko.

Piiras ei todellakaan ole sieltä kevyemmästä päästä jälkiruokia ja pieni pala leivonnaista riittää karkoittamaan makeanhimon.

Ohjeen suklaalevypiirakkaan löydät täältä.

Päivitetty 30.9.2015 klo 15.19: Lisätty maininta Jani Kinnusen Sivumaku-blogiin tekemästä peltilihapiirakkakirjoituksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla