Omenainen tarte tatin. Pala taivasta jokaisessa suupalassa. Kuva: Tuomas Kolehmainen.
Omenainen tarte tatin. Pala taivasta jokaisessa suupalassa. Kuva: Tuomas Kolehmainen.

Syksy on tunnetusti sadonkorjuun aikaa, joten jälkiruuissakin käytetään tuoreita ja maukkaita raaka-aineita.

Jos syksyn makea maku pitäisi tiivistää yhteen raaka-aineeseen, moni varmasti nimeäisi omenan. Nyt jo toimintansa lopettanut ravintola Postres tarjosi omenat suorastaan järisyttävän hyvän tarte tatinin muodossa. Torttu on itse asiassa yllättävän helppo tehdä, eikä raaka-ainelistakaan ole pitkä. Postres teki jokaisen tatinin erikseen, mutta kotikeittiössä lienee helpointa paistaa yksi iso, josta riittää neljälle. Tai siis neljälle nopeimmalle, koska tämä herkku hupenee hetkessä.

Saat tarte tatinin ohjeen klikkaamalla tästä.

 

Näin syksyllä porkkanat ovat ihanan meheviä. Niinpä ne sopivatkin täydellisesti trendikkäisiin raakaleivonnaisiin. Nämä porkkanamuffinit ovat sukua perinteiselle porkkanakakulle. Muffineita ei kypsennetä, ja leivonnaisten makeuskin on peräisin kuivatuista aprikooseista ja taateleista. Kuorrutus puolestaan surautetaan tehosekoittimella cashewpähkinöistä ja appelsiinimehusta. Toimii myös perinteisen porkkanakakun päällä!

Porkkanamuffinit valmistuvat tällä reseptillä.

 

Metsä on tarjonnut tänä vuonna mustikoita erinomaisen paljon. Saat mustikoista helposti pirteän jälkiruokaherkun, kun keität niistä viiden minuutin pikahillokkeen, ja tarjoat sen kanssa vaniljajäätelöä. Luonnetta annokseen tuovat sitruunainen lemon curd ja paksu turkkilainen jogurtti, joiden ansiosta jälkiruoka ei ole äkkimakea vaan täydellinen yhdistelmä makeaa ja raikasta.

Mustikkapehmis valmistuu tällä ohjeella.

 

Upeasti hehkuvalla punajuurella on paikkansa myös makeissa ruuissa kuten intialaisessa punajuurihalvassa. Paista ohueksi siivutetut punajuuret voissa. Lisää vähän kermaa, kardemummaa ja sokeria, niin juuresten makeus pääsee kunnolla esille. Karamellisoituneiden punajuurten maistuvat vaniljarahka ja cashewpähkinät.

Intialainen punajuurihalva tehdään näin.

 

Suolaisen ja makean ystävät ihastuvat hauskoihin päärynäpiiraisiin! Ne valmistuvat vikkelästi, sillä taikina on kaupan pakastealtaasta. Uunissa pehmenneet päärynäpiiraat viimeistellään muhevalla mascarpone-sinihomejuustotahnalla ja pähkinöillä. Kannattaa panna tämä päärynäjälkiruoka korvan taakse myös joulupöytää ajatellen!

Päärynäpiiraiden reseptin saat tästä!

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.