Kulho ei ole vain soppaa varten. Kuva: Istockphoto
Kulho ei ole vain soppaa varten. Kuva: Istockphoto

Kulhoateriat ovat nousseet villitykseksi maailmalla ja varsinkin jenkkiblogeissa. Ideana on tarjota kaikki aterian komponentit kerroksittain pienestä ja syvästä kulhosta.

Kulho on astia, mutta nyt se on myös helposti valmistuva hittiruokalaji. Annos koostuu yleensä hiilaripitoisesta pohjasta, esimerkiksi kvinoasta tai riisistä. Sitten päälle tulee vihanneksia ja proteiinin lähdettä, kuten broileria, lohta tai tofua. Koko komeus kruunataan ripotteilla, vaikkapa paahdetuilla pähkinöillä tai siemenillä, ja makumaailmaan sopivalla kastikeella.

Kulhoruoassa on jotain hirmuisen turvallista ja lohduttavaa. Ruoan voi rakennella omaan suosikkisoppa- tai murokulhoon tai kannelliseen kippoon mukaan otettavaksi luonaaksi. Juuri sopiva ruoka harmaaseen maanantaipäivään! Mikä parasta, kulhosta muodostuu usein terveellinen ateria ja samalla voit hyödyntää viikonlopun kokkailusta jääneitä tähteitä.

Kulhon voi valmistaa esimerkiksi "vihreän jumalattaren" tyyliin kvinoasta ja vihreistä kasviksista, tonnikalasta japanilaisittain tai taco-henkeen guacamolella ja salsalla höystettynä. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana kulhokokkailussa!

Donburi-kulho on varmasti tuttu japanilaisen ruuan ystäville. Aasilaiset kulhot onkin helppo rakentaa riisipedin päälle. Superfood-kulhot ovat suosittuja terveys- ja vegeblogeissa ja ne koostuvat yleensä esimerkiksi kvinoasta, linsseistä, pavuista, lehtikaalista, pinaatista, avokadosta, siemenistä ja pähkinöistä.

Aamiaskulhon voi rakentaa myös samalla menetelmällä: Pohjana toimii esimerkiksi tuorepuuro, pinnalle lohkotaan hedelmiä ja marjoja. Kulho viimeistellään mysliripauksella, hienonnetulla mintulla ja hunajalla.

Miten koostaisimme Suomi-kulhon? Voisiko karjalanpaistin tarjota kiposta perunamuusipediltä, höystää annosta juureskuutioilla ja ripotella päälle paahdettua sipulia? Kerrankin saisi lusikoitua maukkaan liemenkin kunnolla talteen.

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!