Etsi viisi virhettä kuvasta (tai ainakin kolme). Kuva: Istockphoto
Etsi viisi virhettä kuvasta (tai ainakin kolme). Kuva: Istockphoto

Täyteen ahdettu pakastin ei suoraan sanoen inspiroi uuden kauden säilöntäpuuhiin. Mitä aikaisemmin aloitat pakastimen tyhjennysviikot, sitä varmemmin pakastin on kesällä ihanan tyhjä ja valmis haukkaamaan sisäänsä uuden sadon. Hoida myös pakastimen sulatus tyhjennystalkoiden jälkeen, niin pakastin kiittää ja on entistä ehompana valmiina säilöntähommiin.

Onko pakastimesi täpötäysi?

Jos vastaat kyllä, on se yleensä tiettyjen tuotteiden vika. Useimmiten pakastin pullistelee marjoista, kasvispakasteista, lihasta ja kalasta sekä pakastetaikinoista, leivonnaisista ja tietty jäätelöstä.

Uusi satokausi on pian ovella, villiyrtit ja korvasienet putkahtavat maan pinnalle kuukauden tai parin kuluessa, joten pakastimeen on syytä tehdä tilaa tämän vuoden herkuille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavassa vinkkejä ja ruokaohjeita pakastettujen raaka-aineiden hyödyntämiseen jokapäiväisessä ruoanlaitossa ja leipomisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marjat

Marjat säilyvät pakastimessa hyvin pakattuna vuoden tai kauemminkin. Uusi sato painaa kuitenkin päälle kesän ja mansikkakauden koittaessa. Marjoja on helppo nauttia puuron, myslin ja jogurtin päällä, sekoittaa niistä smoothieita tai keittää kiisseleitä.

Näillä ohjeilla käyt maukkaasti viime kesän marjojen kimppuun:

Kuningatarsmoothie

Marja-pähkinäpaistos

Gluteenitomat marjamuffinit

Kasvikset

Kasvikset säilyvät marjojen tapaan pidempiäkin aikoja. Toisaalta niitä kertyy joko itse pakastetuna tai puolivalmisteina helposti pakastimen nurkkiin. Pyttipannut, paistokset, uunivuoat, keitot ja piirakat ovat hyviä ruokia pakastekasvisten hävitykseen.

Parsakaali-palsternakkagratiiniin pakastekasvikset käyvät mainiosti.

Tofuwokki valmistuu vielä nopeammin pakastekasviksista.

Sienet

Löytyykö pakastimestasi myös säilöttyjä sieniä? Pakastettuja sieniä voi lisäillä monien ruokien joukkoon ja niistä saa mukavasti makua esimerkiksi jauhelihakastikkeeseen, kasviswokkiin ja tietenkin kastikkeisiin sekä risottoihin.

Maukkaita sieniruokia pakastimen tyhjentäjälle (huomioi, että esikäsiteltyjä pakastesieniä tarvitset vähemmän kuin tuoreita):

Metsäsienipannari

Peruna-sienipiirakka

Pakastetaikinat

Jouluksi hamstrataan voi- ja piparitaikinaa, joka jää sitten kummittelemaan pakastelokeroon koko loppukevääksi, pahimmillaan jopa seuraavaan torttukauteen. Pakastetaikinoissa on yleensä kohtuullisen pitkät parasta ennen -suositukset, mutta rasvaisina tuotteina niiden maku alkaa vähitellen muuttua tunkkaiseksi. Juuri nyt onkin sopiva aika käyttää valmistaikinat pois pakastimen kätköistä!

Mitä leipoisin valmistaikinoista?

Lammaspasteijat

Puffipizza

Leivonnaiset

Äiti on opettanut, että vierasvaraa on hyvä olla pakastimessa. Leivonnaiset säilyvät useita kuukausia, mutta jos pakastimeesi on tapana kertyä sekalaisia leipä- ja pullanyssyköitä, voi niitäkin tehokäyttää esimerkiksi pullavanukkaassa, köyhissä ritareissa tai pappilan hätävarassa.

Pakastepullan ja kumppaneiden uusi elämä löytyy näistä ruuista:

Pullavanukas

Trifle

Liha, kala

Nyt olemme kategoriassa, jonka ei toivota kansoittavan pakastinta pitkiä aikoja. Lihan ja kalan säilyvyyteen vaikuttaa suuresti tuotteen rasvapitoisuus. Rasvaisimmat kalat ja jauheliha suositellaan käytettäväksi noin kuukauden tai parin sisään. Naudan ja karitsan vähärasvainen liha taasen voi säilyä jopa yli puoli vuotta.

Pakastetun lihan ja kalan sulatuksessa on oltava suunnitelmallinen: Ne kannattaa nostaa jääkaappiin sulamaan päivää ennen ruoanvalmistusta. Kylmässä tuotteet sulavat hitaamminja hygieenisemmin ja pysyvät mehukkaampina.

Arki-illan jauhelihalaatikko, johon uppoaa myös pakastevalkosipuliperunat!

Gratinoituun kalapataan sopii myös pakastimeen unohtunut seiti.

Ekstra: Jäätelö

Jäätelö harvemmin on pakastimen ongelmahävitettävä. Jos jäätelöpaketti on kuitenkin hautautunut muiden pakkausten taakse ja päässyt vanhenemaan, voit valmistaa siitä kolmen aineen ihmemuffineita.

Jäätelömuffinien ohje

Sisältö jatkuu mainoksen alla