Etsi viisi virhettä kuvasta (tai ainakin kolme). Kuva: Istockphoto
Etsi viisi virhettä kuvasta (tai ainakin kolme). Kuva: Istockphoto

Täyteen ahdettu pakastin ei suoraan sanoen inspiroi uuden kauden säilöntäpuuhiin. Mitä aikaisemmin aloitat pakastimen tyhjennysviikot, sitä varmemmin pakastin on kesällä ihanan tyhjä ja valmis haukkaamaan sisäänsä uuden sadon. Hoida myös pakastimen sulatus tyhjennystalkoiden jälkeen, niin pakastin kiittää ja on entistä ehompana valmiina säilöntähommiin.

Onko pakastimesi täpötäysi?

Jos vastaat kyllä, on se yleensä tiettyjen tuotteiden vika. Useimmiten pakastin pullistelee marjoista, kasvispakasteista, lihasta ja kalasta sekä pakastetaikinoista, leivonnaisista ja tietty jäätelöstä.

Uusi satokausi on pian ovella, villiyrtit ja korvasienet putkahtavat maan pinnalle kuukauden tai parin kuluessa, joten pakastimeen on syytä tehdä tilaa tämän vuoden herkuille.

Seuraavassa vinkkejä ja ruokaohjeita pakastettujen raaka-aineiden hyödyntämiseen jokapäiväisessä ruoanlaitossa ja leipomisessa.

Marjat

Marjat säilyvät pakastimessa hyvin pakattuna vuoden tai kauemminkin. Uusi sato painaa kuitenkin päälle kesän ja mansikkakauden koittaessa. Marjoja on helppo nauttia puuron, myslin ja jogurtin päällä, sekoittaa niistä smoothieita tai keittää kiisseleitä.

Näillä ohjeilla käyt maukkaasti viime kesän marjojen kimppuun:

Kuningatarsmoothie

Marja-pähkinäpaistos

Gluteenitomat marjamuffinit

Kasvikset

Kasvikset säilyvät marjojen tapaan pidempiäkin aikoja. Toisaalta niitä kertyy joko itse pakastetuna tai puolivalmisteina helposti pakastimen nurkkiin. Pyttipannut, paistokset, uunivuoat, keitot ja piirakat ovat hyviä ruokia pakastekasvisten hävitykseen.

Parsakaali-palsternakkagratiiniin pakastekasvikset käyvät mainiosti.

Tofuwokki valmistuu vielä nopeammin pakastekasviksista.

Sienet

Löytyykö pakastimestasi myös säilöttyjä sieniä? Pakastettuja sieniä voi lisäillä monien ruokien joukkoon ja niistä saa mukavasti makua esimerkiksi jauhelihakastikkeeseen, kasviswokkiin ja tietenkin kastikkeisiin sekä risottoihin.

Maukkaita sieniruokia pakastimen tyhjentäjälle (huomioi, että esikäsiteltyjä pakastesieniä tarvitset vähemmän kuin tuoreita):

Metsäsienipannari

Peruna-sienipiirakka

Pakastetaikinat

Jouluksi hamstrataan voi- ja piparitaikinaa, joka jää sitten kummittelemaan pakastelokeroon koko loppukevääksi, pahimmillaan jopa seuraavaan torttukauteen. Pakastetaikinoissa on yleensä kohtuullisen pitkät parasta ennen -suositukset, mutta rasvaisina tuotteina niiden maku alkaa vähitellen muuttua tunkkaiseksi. Juuri nyt onkin sopiva aika käyttää valmistaikinat pois pakastimen kätköistä!

Mitä leipoisin valmistaikinoista?

Lammaspasteijat

Puffipizza

Leivonnaiset

Äiti on opettanut, että vierasvaraa on hyvä olla pakastimessa. Leivonnaiset säilyvät useita kuukausia, mutta jos pakastimeesi on tapana kertyä sekalaisia leipä- ja pullanyssyköitä, voi niitäkin tehokäyttää esimerkiksi pullavanukkaassa, köyhissä ritareissa tai pappilan hätävarassa.

Pakastepullan ja kumppaneiden uusi elämä löytyy näistä ruuista:

Pullavanukas

Trifle

Liha, kala

Nyt olemme kategoriassa, jonka ei toivota kansoittavan pakastinta pitkiä aikoja. Lihan ja kalan säilyvyyteen vaikuttaa suuresti tuotteen rasvapitoisuus. Rasvaisimmat kalat ja jauheliha suositellaan käytettäväksi noin kuukauden tai parin sisään. Naudan ja karitsan vähärasvainen liha taasen voi säilyä jopa yli puoli vuotta.

Pakastetun lihan ja kalan sulatuksessa on oltava suunnitelmallinen: Ne kannattaa nostaa jääkaappiin sulamaan päivää ennen ruoanvalmistusta. Kylmässä tuotteet sulavat hitaamminja hygieenisemmin ja pysyvät mehukkaampina.

Arki-illan jauhelihalaatikko, johon uppoaa myös pakastevalkosipuliperunat!

Gratinoituun kalapataan sopii myös pakastimeen unohtunut seiti.

Ekstra: Jäätelö

Jäätelö harvemmin on pakastimen ongelmahävitettävä. Jos jäätelöpaketti on kuitenkin hautautunut muiden pakkausten taakse ja päässyt vanhenemaan, voit valmistaa siitä kolmen aineen ihmemuffineita.

Jäätelömuffinien ohje

Hylkää vanhentuneet opit marinoinnista ja ota haltuun jälkimarinointi. Saat lihoihin ja kasviksiin monin verroin enemmän makua.

Grilliruoka ja marinadi kuuluvat yhtä kiinteästi yhteen kuin juhannus ja koivut. Harva pysähtyy miettimään, pitääkö raaka-aineet todella marinoida jo ennen kypsentämistä. Jälkimarinointi on helppo tapa saada kunnolla makua lihaan, kalaan ja kasviksiin. Nimensä mukaisesti raaka-aineet marinoidaan vasta kypsennyksen jälkeen sen sijaan, että niitä kylvetettäisiin marinadissa tuntitolkulla. Jälkimarinoinnin voi hoitaa vielä nopeammin vain sivelemällä kypsää lihaa makeahkolla, kiiltävällä mauste- eli glaseerauskastikkeella.

1. Liha ei hyödy lilluttamisesta

Yön yli marinoinnissa ei ole kyse vain grillaajien pinttyneestä tavasta ja tottumuksesta, vaan meidät on opetettu, että marinointi pehmentää lihaa. On totta, että marinadin happo, kuten etikka tai sitruunamehu laskee lihan ph:ta ja rikkoo sen rakennetta. Todellisuudessa prosessi on kuitenkin hyvin hidas ja useimmiten vaikutus jää vain pinnalle, muutaman millimetrin syvyyteen. Kaiken lisäksi; jos happoisassa marinadissa innostuu kelluttamaan lihaa kovin pitkiä aikoja, sen pinnasta tulee helposti muhjuinen, pehmeän sijaan. Perinteinen marinadi toimiikin parhaiten ohuille suikaleille ja pienille paloille, joihin se pääsee tunkeutumaan.

2. Kuuma kasvis imee makua

Jälkimarinointi on verraton tapa maustaa myös kasviksia, sillä esimerkiksi keitetty tai grillattu peruna imee lämpimänä hyvin makua. Nopea kesäpasta syntyy niin, että paahdat tai grillaat ensin ronskiksi paloiksi leikattuja kasviksia ja annat maustua jälkimarinadissa sillä aikaa, kun pasta kiehuu.

3. Grillin putsaaja kiittää

Jos lihan pinnassa on kovin paljon kosteaa marinadia, se ei paistu kunnolla rapeaksi ja tarraa vain grilliin kiinni. Koska jälkimarinadi levitetään vasta grillaamisen jälkeen, on selvä, että grillikin pysyy siistimpänä.

 

Yhdistä parhaat puolet

Paras lopputulos syntyy yhdistämällä vanhaa ja uutta. Tee kostea marinadi vasta kypsennyksen jälkeen, mutta kuivamarinoi liha mausteseoksessa, eli rubissa ennen grillaamista. Kuivamausteet kannattaa hieroa kunnolla lihan pintaan niin, että se hieman rikkoutuu. Näin saat taatusti kaikki maut talteen ja esille.

 

Helppoakin helpompi marinointiopas tarjoaa luottomarinadit eri grilliherkuille.    

 

 

 

Jos mökiltä löytyy uuni, kulho, sekoitusväline ja pari vuokaa, voit leipoa melkein mitä vain: piirakoita, sämpylöitä ja muffineja. Poimi ideat talteen mökkilomaa varten! Ohjeet toimivat myös silloin, kun haluat leipoa kesän herkut vähän helpommin.

Leivo sekoittamalla

Sekoittamalla valmistuvat taikinat ovat mökillä ihan parhaita. Vaikka sähkövatkain kuuluisikin mökin varustukseen, yksinkertainen taikina vähentää tiskiä ja työvaiheita. Parhaassa tapauksessa vuoka toimii taikinan sekoitusastiana, kuten tässä reseptissä. Voit vaihdella marjoja sen mukaan, mitä satut saamaan.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kesän helpoin mustikkapiirakka
Resepti
Kesän helpoin mustikkapiirakka

 

Myös muffinitaikinan voi valmistaa sekoittamalla. Tärkeintä on notkistaa rasva hyvin pehmeäksi. Sen voi tehdä vaikkapa unohtamalla voin pöydälle pariksi tunniksi ja aloittamalla leipomisen vasta sitten. Jos mökille ei sattunut mukaan muffinipeltiä, voit paistaa muffinit tukevissa paperisissa muffinivuoissa. Maailman helpoin kuorrutus on valmiiksi karamellisoitu maitotiiviste eli dulce de leche, jota löytyy useimpien kauppojen säilykehyllyiltä. Näihin muffineihin sopivat vadelmien lisäksi yhtä hyvin mustikat tai raparperipalat.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vadelma-toffeemuffinit
Resepti
Vadelma-toffeemuffinit

 

Mansikkakakku on mökkikauden ehdoton herkku. Myös sen taikina onnistuu yksinkertaisimmillaan yhdistämällä ainekset. Jos kesäpaikkakuntasi kaupasta ei löydy hasselpähkinäjauhetta, voit vaihtaa sen mantelijauheeseen. Muscovadosokerin tilalla voi käyttää fariinisokeria eikä maku kärsi, jos lakritsijauheen jättää pois. Päälle ranskankermaa ja mansikoita, ja kesän ihanin mökkikakku on valmis.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Muscovado-mansikkakakku
Resepti
Muscovado-mansikkakakku

 

Sekoittamalla valmistuva sämpylätaikina kohoaa yön aikana jääkaapissa. Tarvitset taikinaan yksinkertaisimmillaan vain puurohiutaleita, vehnäjauhoja, kuivahiivaa, suolaa, vettä ja öljyä. Muuntele taikinan aineksia sen mukaan, mitä jauhokaapistasi löytyy. Aamulla jääkaapissa odottaa taikina, joka on valmiina lusikoitavaksi pellille. Tämä sämpyläohje on hyvä pitää mielessä myös silloin, kun leipä sattuu mökiltä loppumaan ennen seuraavaa kauppareissua.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Superhelpot aamiaissämpylät
Resepti
Superhelpot aamiaissämpylät

 

Leivo valmistaikinasta

Valmiit muro- ja kauramurotaikinat ovat mökillä käytännöllisiä. Paketillinen taikinaa sulaa leivontavalmiiksi puolessa tunnissa. Voit taputella sen suoraan piirasvuoan (Ø 26–28 cm) pohjalle ja reunoille, sillä rasvainen taikina irtoaa vuoasta helposti. Päälle voit tehdä seoksen mamman marjapiirakan tyyliin: purkillinen kermaviiliä, yksi muna, 3/4 dl sokeria ja vaniljasokeria. Sekoita joukkoon muutama desi saamiasi marjoja, levitä piirakan päälle ja paista uunin alaosassa 25–30 minuuttia.

Valmismurotaikinaan voi myös sekoittaa makuaineita, kuten tässä raparperipiirakan ohjeessa. Siinä raparperit ovat kauniina riveinä piirakan päällä, mutta idea on yhtä simppeli.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Pistaasi-raparperipiirakka
Resepti
Pistaasi-raparperipiirakka

 

Kesän helpoin piirakka voi olla myös pullataikinapohjainen, jos käyttää valmista, pakasteena myytävää pullataikinaa. Pirkka-tuotteena löytyvä pakastepullataikina on gluteenitonta. Jos käytät kaulimiseen gluteenitonta jauhoseosta, piirakka sopii myös keliaakikoille. Piirakan ideana on korvapuustin maku, joka saadaan käärimällä taikinan täytteeksi kanelia ja leikkaamalla rulla paloiksi vuoan pohjalle. Paista piirakka uunin alaosassa, jotta pohja paistuu kypsäksi siinä ajassa missä täytekin. Mehevään täytteeseen voit käyttää edellisen vuoden pakastemustikat tai pari mukillista tuoreita mustikoita. Pakastemustikoista täyte saa kauniin violetin sävyn, tuoreet mustikat taas pilkuttavat vaalean täytteen hauskasti.

 

PS Jos mökilläsi ei ole kunnon uuniakaan, muista valmiit kakkupohjat. Parhaita ovat kaupan leipäosastolta löytyvät marenkipohjat, joista voi kasata kermavaahdon ja marjojen kanssa vaivatta herkullisen kakun. Myös valmis reunallinen torttupohja on helppo elvyttää kostuttamalla se kunnolla esimerkiksi laimennetulla, kevyesti sokeroidulla sitruunamehulla. Kerma-rahkatäyte ja marjat saavat valmispohjaankin tehdyn tortun maistumaan ihanalta. 

Kuva: Anna Huovinen.