Oltermannin luomuversio on Suomen paras kypsytetty juusto. Kuva: Valio.
Oltermannin luomuversio on Suomen paras kypsytetty juusto. Kuva: Valio.

Suomessa on pantu juustoja paremmuusjärjestykseen jo yli sadan vuoden ajan.

Suomen parhaat juustot 2014 on valittu. Parhaaksi kypsytetyksi juustoksi nousi Valion Oltermanni-juuston luomuversio.

Erikoisjuustojen sarjan voitti Ålands Kastelholm 50+. Homejuustojen sarjan voiton vei Valion Aura Gold. Parhaan kevytjuuston tunnustuksen puolestaan sai Valion Edam 17 %.

Juustoportin laktoositon leipäjuusto on vuoden paras maustamaton tuorejuusto. Maustettujen tuorejuustojen sarjan voitti Valion valkosipulilla maustettu Mustapekka.

Valtakunnallisen juustojen laatukilpailun järjestivät yhteistyössä Suomen Juustonvalmistajain yhdistys ry, Suomen Pienjuustolayhdsitys ry ja Juustonvalmistajain säätiö. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 19 valmistajaa 136 juustolla.

Ensimmäinen Suomen Juustonvalmistajain yhdistyksen laatukilpailu järjestettiin vuonna 1912, joten Suomessa on pantu juustoja paremmuusjärjestykseen jo yli sadan vuoden ajan.