Tanakorn "Boom" Maneedam tietää, miten lohesta saa karkkimaisen herkullista. Kuva: Panu Pälviä.
Tanakorn "Boom" Maneedam tietää, miten lohesta saa karkkimaisen herkullista. Kuva: Panu Pälviä.

"Home made -ruokaa vietynä ravintolatasolle", kuvailee Glorian Ruoka & Viinin lukija Aino Karjalainen helsinkiläiskahvila The Boom Roomin teriyakilohta. Kahvilan omistaja Tanakorn "Boom" Maneedam neuvoo, miten japanilainen klassikkoruoka valmistuu kotona.

Helmikuussa 2013 Iso Roobertinkadulle avattu The Boom Room, kavereiden kesken "Boomila", on kahvinystävien suosiossa. Hyvän kahvin lisäksi Boomilaan houkuttaa edullinen aasialainen ruoka. Paikan omistaja, thaimaalaissyntyinen Tanakorn "Boom" Maneedam, tarjoilee pikkuisessa kahvilassaan omia suosikkejaan. Ruokia, joiden valmistusvälineiksi riittävät riisinkeitin ja keittolevy.

"Alun perin tarkoituksena oli keskittyä kahviin, sillä olen enemmän barista kuin kokki. Ruuan suosio yllätti", Boom kertoo.

Lounaalla tarjoillaan päivittäin sushia, sashimisalaattia sekä tietenkin teriyakilohta. Perjantaisin Boom keittää vietnamilaisen pho-keiton, ja aina silloin tällöin tarjolla on Boomin äidin valmistamia thaimaalaisia herkkuja, kuten tom kha gai -keittoa.

Japanilainen teriyakilohi on täydellinen suolaisen ja makean liitto. Lohi paistetaan pannussa teriyakikastikkeessa. Kun kastikkeessa oleva sokeri paahtuu pannussa, lohi saa rapean karamellipinnoituksen. Inkivääri tuo annokseen syvyyttä ja hieman potkua. Tulisuutta annokseen saa pirskottelemalla sriracha-chilikastiketta kalan päälle.

"Teriyakilohiannos kootaan suoraan kulhoon salaatin ja riisin kanssa. 'Saketeriyaki don' tarkoittaakin teriyakilohta kulhossa", Boom kertoo.

Kaikkein tärkeintä on, että kala on tuoretta.

"Lohi on parasta, jos se on pyydetty kaksi päivää ennen valmistusta. Silloin sen voi jättää sisältä meheväksi ja läpikuultavaksi. Jos annokseen käyttää vakuumiin pakattua lohta, se on syytä paistaa läpikypsäksi."

Teriyakilohiannos on itsessään kuin karkki. Siksi jälkkärikahvin kylkeen kannattaakin kokeilla raikasta raakakakkua, joka Boom Roomissa on usein Boomin Elina-vaimon reseptillä valmistettu.

Teriyakilohen tarkan reseptin saat klikkaamalla tästä!

Syö ravintolassa, kokkaa kotona -juttusarjassa kokit paljastavat, miten lukijoiden suosikkiannokset valmistetaan. Ilmianna Twitterissä tai Instagramissa kiinnostava annos, jonka reseptin haluaisit! Käytä hashtagia #syöravintolassa ja tägää mukaan myös @glorianruokajaviini. Voit ilmoittaa lempiravintola-annoksesi mukaan myös tämän linkin kautta.

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!