Kevyesti höyrytettynä kesäkasvikset pääsevät oikeuksiinsa. Kuva: Panu Pälviä
Kevyesti höyrytettynä kesäkasvikset pääsevät oikeuksiinsa. Kuva: Panu Pälviä

Kesä on vihannesten kulta-aikaa. Pakkaa kori täyteen toriherkkuja.

Kesäkaali

Valitse kesäkaalikerä, joka vaikuttaa kiinteältä ja rapealta. Nahistuneen oloinen kaali ei ole enää parhaimmillaan. Käytä salaateissa, coleslaw’ssa tai wokeissa.

Kesäkaalin parhaat puolet tulevat esille nopeassa valkoviinikaalissa, joka on oiva lisuke kalaruoalle.

Retiisi

Retiisillä on kitkerä maine. Anna juurekselle kuitenkin toinen mahdollisuus. Tuoreiden kesäretiisien maku leppyy, kun pyöräytät ne pannulla. Kirpeys pehmenee myös höyryttämällä tai ryöppäämällä.

Kun retiisin pilkko ohuen ohueksi ja upottaa siivut hetkeksi jääveteen, siivuista tulee ihanan rapeita. Tavallinen vihersalaatti pääsee uudelle tasolle jääretiisien myötä!

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsaa näkee kaupoissa ympäri vuoden, mutta kesä on sen tähtihetki.  Valitse kiinteä ja mahdollisimman pieni. Älä ylikypsennä, vaan anna jäädä rapsakaksi – tai syö raakana!

Kesäkurpitsaa leikatessa kannattaa olla luova: tee siitä nauhoja kuorimaveitsellä, raastetta raastimella, ranskanperunoita muistuttavua tikkuja tai minipieniä kuutioita.

Vihreät pavut

Kotimaiset pavut ovat yleistyneet viime vuosina. Ne keitetään kokonaisina, ja vain muutama minuutti riittää. Toreilla näkyy myös violetteja papuja, mutta nekin muuttuvat keitettäessä vihreiksi. Keltaiset säilyvät vaaleina.

Pavut sujahtavat helposti ruokaisiin salaatteihin, kuten tähän kampasimpukan seuralaiseen ja tähän höyrytettyyn salaattiin.

Parsakaali

Klassikkoinhokki juhlii kesällä kulta-aikaansa. Kypsennä parsakaali kevyesti tai syö raakana. Inhokiksi se muuttuu muhjuksi kypsyttyään.

Parsakaalin voi myös ryöpätä kevyesti ja siivuttaa sitten pastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla