Kevyesti höyrytettynä kesäkasvikset pääsevät oikeuksiinsa. Kuva: Panu Pälviä
Kevyesti höyrytettynä kesäkasvikset pääsevät oikeuksiinsa. Kuva: Panu Pälviä

Kesä on vihannesten kulta-aikaa. Pakkaa kori täyteen toriherkkuja.

Kesäkaali

Valitse kesäkaalikerä, joka vaikuttaa kiinteältä ja rapealta. Nahistuneen oloinen kaali ei ole enää parhaimmillaan. Käytä salaateissa, coleslaw’ssa tai wokeissa.

Kesäkaalin parhaat puolet tulevat esille nopeassa valkoviinikaalissa, joka on oiva lisuke kalaruoalle.

Retiisi

Retiisillä on kitkerä maine. Anna juurekselle kuitenkin toinen mahdollisuus. Tuoreiden kesäretiisien maku leppyy, kun pyöräytät ne pannulla. Kirpeys pehmenee myös höyryttämällä tai ryöppäämällä.

Kun retiisin pilkko ohuen ohueksi ja upottaa siivut hetkeksi jääveteen, siivuista tulee ihanan rapeita. Tavallinen vihersalaatti pääsee uudelle tasolle jääretiisien myötä!

Kesäkurpitsa

Kesäkurpitsaa näkee kaupoissa ympäri vuoden, mutta kesä on sen tähtihetki.  Valitse kiinteä ja mahdollisimman pieni. Älä ylikypsennä, vaan anna jäädä rapsakaksi – tai syö raakana!

Kesäkurpitsaa leikatessa kannattaa olla luova: tee siitä nauhoja kuorimaveitsellä, raastetta raastimella, ranskanperunoita muistuttavua tikkuja tai minipieniä kuutioita.

Vihreät pavut

Kotimaiset pavut ovat yleistyneet viime vuosina. Ne keitetään kokonaisina, ja vain muutama minuutti riittää. Toreilla näkyy myös violetteja papuja, mutta nekin muuttuvat keitettäessä vihreiksi. Keltaiset säilyvät vaaleina.

Pavut sujahtavat helposti ruokaisiin salaatteihin, kuten tähän kampasimpukan seuralaiseen ja tähän höyrytettyyn salaattiin.

Parsakaali

Klassikkoinhokki juhlii kesällä kulta-aikaansa. Kypsennä parsakaali kevyesti tai syö raakana. Inhokiksi se muuttuu muhjuksi kypsyttyään.

Parsakaalin voi myös ryöpätä kevyesti ja siivuttaa sitten pastaan.

Täyteläinen punaviini on hinta-laatusuhteeltaan oikea aarre.

Mikä? Nederburg The Winemasters Shiraz 2016 on eteläafrikkalainen punaviini, joka ihastuttaa monikäyttöisyydellään ja hinta-laatusuhteellaan (11,50 e).

Millainen? Täyteläisen ja kohtuullisen tanniinisen viinin maussa tuntuvat ensisiemauksella tummat kypsät metsämarjat ja kirsikat, ja jälkimaussa savuinen tammiaromi.

Minkä kanssa? Hyvä yleisviini grillatulle naudanlihalle ja pihveille, olipa kypsyysaste kypsä tai medium. Pidä mielessä myös syksyn hirvikautta varten.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Glorian ruoka & viini sekä Soppa365 ovat julkaisseet jälleen runsaan reseptilehden, joka keskittyy hullunhyvään kasvisruokaan.

Miten tehdään maalaissalaatti, joka ei jätä nälkäiseksi? Mitkä vegeruuat pelastavat, kun aikaa on vähän ja ainekset täytyy löytää lähikaupasta? Miten kasviksia grillataan ja mitä ihmettä onkaan nyhtösieni?

Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastaukset Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin erikoisjulkaisusta. Se sisältää yli 60 toimituksen testaamaa reseptiä. Lehti sopii sinulle, joka rakastat kasvisruokaa ja etsit uusia ideoita kokkailuun. Yhtä mainiosti se passaa kuitenkin myös vegeilynoviisin hyppysiin – erityisesti, jos kaipaat helppoja reseptejä, joilla lähteä kokeilemaan. Vege julkaistiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja lehdet loppuivat kaupasta ennen aikojaan. Nyt rakastettu Vege on taas täällä – entistä houkuttelevampien ohjeiden ja ideoiden kera. Julkaisun ohjeista noin puolet ovat vegaanisia ja loput lakto-ovovegetaristeille sopivia. Yli 20 reseptiä valmistuu alle puoleen tuntiin!

Vege-erikoisjulkaisun löydät lehtihyllystä hyvin varustelluista liikkeistä.

#täyttävegeä eteenpäin!