Vegaaninen marenki huijaa helposti.
Vegaaninen marenki huijaa helposti.

Älä kaada vahingossa aquafabaa viemäriin, vaan ota se käyttöön! Sillä voi kätevästi korvata kananmunan ja kerman ruoanlaitossa ja leivonnassa. Katso kaikki vinkit ja reseptit!

Aquafaba eli "papumehu" eli säilykekikherneiden liemi on hullaannuttanut vegaanimaailman. Se ratkaisee useammankin vegaanin ongelman. Sen avulla syntyy marenkeja ja täydellistä brownieta ilman kananmunaa. Iloinen yllätys tämä on myös kananmuna-allergikoille!

Säilykekikherneistä ylijäävän liemen käyttömahdollisuudet havaitsi tiettävästi ensimmäisen kerran ranskalainen kokki Joel Roessel. Hän huomasi, että liemi vaahtoutuu vatkatessa. Hän latasi tästä huomiostaan  videon YouTubeen. Videon bongasi vegaanikokki Goose Wohlt. Hän testasi, voisiko vaahdotetusta liemestä valmistaa marenkeja ja onnistui kokeiluissaan.

Sen, miksi Roessel päätti vaahdottaa liemen, ymmärtää, kun katsoo lientä leivontakulhon pohjalla. Se nimittäin muistuttaa erehdyttävästi kananmunan valkuaista. Vaahto syntyy nopeasti ja vaivattomasti. Etenkin sokerin kanssa aquafaba kuohkeutuu jopa nopeammin kuin valkuaiset. Aquafaba vaahtoaa kauniisti ja siitä tulee valkoista ja kiiltävää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(Huom! Itse liotettujen kikherneiden lientä ei tule käyttää, ainoastaan säilykkeiden.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kermavaahtoa ja marenkia

Yksinkertaisimmillaan vaahdotettua säilykelientä voi käyttää kermavaahdon tapaan jälkiruoissa. Pelkältään raa'asta liemestä voi huomata hernekeittomaisen tuoksun, mutta sokeri peittää maun hyvin. Vaahto kestää hyvin maustamisen esimerkiksi limetin mehulla tai vaniljalla. Vaahdon joukkoon voi myös lorottaa sulanutta ja jäähtynyttä suklaata. Silloin siitä tuleekin suklaavaahtoa, joka käy jälkkäriksi sellaisenaan.

Kun vaahdotettuun säilykeliemeen lisätään sokeria, on marenkimassa valmis. Paistettuna marenkien rakenteesta tulee erehdyttävän paljon valkuaisesta tehtyjä marenkeja muistuttava ja kikherneen mausta tai tuoksusta ei ole juuri mitään jäljellä. Marenki sopii käytettäväksi ihan sellaisenaan tai siitä voi paistaa pohjat vaikkapa pavlovaan. Katso ohjeemme marenkien tekoon täältä!

Majoneesia ja leivontaa

Aquafaba ei aina vaadi vaahdotusta. Sitä käytetään myös majoneesin pohjana, jolloin siihen sekoitetaan öljyä sauvasekoittimella tai monitoimikoneella avulla. Majoneesi maustetaan tavalliseen tapaan suolalla, pippurilla, etikalla ja sinapilla. Tällä videolla näytetään, kuinka majoneesi tehdään aquafabasta.

Myös mehevä brownie syntyy aquafabasta. Taikinaan liemi lisätään sellaisenaan. Muut ainekset ovat tavallisesta browniesta tuttuja: suklaa, sokeri, jauho ja rasva. Kun browniessa käyttää rasvana öljyä, tulee leipomuksesta kokonaan vegaaninen. Katso resepti brownieen täältä.

Entä kikherneet?

Aquafaban sivutuotteena jää aina purkillinen kikherneitä, jotka onneksi ovat monipuolinen raaka-aine. Kikherneet sujahtavat sellaisenaan esimerkiksi salaattiin tai bologneseen. Kokeile myös esimerkiksi aitoa hummusta, mausteista kikhernepastaa, kikhernepihvejä tai Gwyneth Paltrown kikhernepaistosta.

Aquafaba

Miksei itse keitettyjen kikherneiden lientä voisi käyttää? Olen käyttänyt, eikä tule vatsanvänteitä.

  • ylös 19
  • alas 6
Pee

Tein juuri go greenin 290 g eko kikhernepaketista marenkia. Siitä sai juuri 1,5 dl nestettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla