Suomalaiset pitävät herukoista, kertoo kysely. Kuva: Istockphoto.
Suomalaiset pitävät herukoista, kertoo kysely. Kuva: Istockphoto.

Suomalaisen työn liitto selvitti, mitä suomalaiset kasvattavat mieluiten puutarhoissaan. Nappaa talteen parhaat kotipuutarhurin reseptit!

Suomalaispuutarhoissa kasvaa melkoisesti viinimarjaa, selviää Suomalaisen työn liiton teettämästä kyselystä. Kyselyyn vastanneista 38 prosenttia kasvattaa puutarhassaan viinimarjoja.

Seuraavaksi suosituimmat puutarhan antimet ovat omenat, karviaiset ja yrtit, joita kasvattaa 29 prosenttia vastaajista.

Varsin yleisiä ovat myös salaatti, peruna, mansikka, vadelma ja tomaatti, joita kasvaa noin joka viidennessä suomalaispuutarhassa.

Puutarhaviljely kiinnostaa varttuneempaa väkeä

"Suomalaisten kasvattamien lajien monipuolisuus näkyi suosion jakaantumisena tasapuolisesti monelle eri puutarhan kasvatille. Kyselyn mukaan helppohoitoinen ja pitkäikäinen viinimarja on kuitenkin suosikki suomalaisissa puutarhoissa", sanoo tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen työn liitosta.

Kyselystä selviää, että puutarhakasvatus on erityisesti vanhemman väen ja naisten harrastus. Karviainen sen sijaan maistuu nuoremmille kotipuutarhureille.

"Naiset kasvattavat miehiä selvästi enemmän erityisesti yrttejä. Vaikka puutarhan kasvatus oli iäkkäämpien parissa kautta linjan muita ikäryhmiä suositumpaa, yllättäen karviaismarja oli sellainen laji, joka oli selvästi yleisin nuorten puutarhakasvattajien joukossa", Eljala sanoo.

Puutarhakysely oli osa Taloustutkimuksen toteuttamaa Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimusta. Kyselyyn vastasi toukokuun aikana 1 032 suomalaista kuluttajaa, jotka olivat iältään 15–79-vuotiaita.

Soppa suosittelee: Kokeile näitä reseptejä kotipuutarhasi antimista

Mustaherukkakakku

 

Punaherukka-marenkipiirakka

 

Amerikkalainen omenapiirakka

 

Basilikajäädyke

 

Cashewtahnalla täytetyt salaattiveneet

 

Kreikkalainen perunasalaatti

 

Muscovado-mansikkakakku

 

Vadelmaviinietikka

 

Tuoretomaattikastike

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin