Suomalaiset pitävät herukoista, kertoo kysely. Kuva: Istockphoto.
Suomalaiset pitävät herukoista, kertoo kysely. Kuva: Istockphoto.

Suomalaisen työn liitto selvitti, mitä suomalaiset kasvattavat mieluiten puutarhoissaan. Nappaa talteen parhaat kotipuutarhurin reseptit!

Suomalaispuutarhoissa kasvaa melkoisesti viinimarjaa, selviää Suomalaisen työn liiton teettämästä kyselystä. Kyselyyn vastanneista 38 prosenttia kasvattaa puutarhassaan viinimarjoja.

Seuraavaksi suosituimmat puutarhan antimet ovat omenat, karviaiset ja yrtit, joita kasvattaa 29 prosenttia vastaajista.

Varsin yleisiä ovat myös salaatti, peruna, mansikka, vadelma ja tomaatti, joita kasvaa noin joka viidennessä suomalaispuutarhassa.

Puutarhaviljely kiinnostaa varttuneempaa väkeä

"Suomalaisten kasvattamien lajien monipuolisuus näkyi suosion jakaantumisena tasapuolisesti monelle eri puutarhan kasvatille. Kyselyn mukaan helppohoitoinen ja pitkäikäinen viinimarja on kuitenkin suosikki suomalaisissa puutarhoissa", sanoo tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen työn liitosta.

Kyselystä selviää, että puutarhakasvatus on erityisesti vanhemman väen ja naisten harrastus. Karviainen sen sijaan maistuu nuoremmille kotipuutarhureille.

"Naiset kasvattavat miehiä selvästi enemmän erityisesti yrttejä. Vaikka puutarhan kasvatus oli iäkkäämpien parissa kautta linjan muita ikäryhmiä suositumpaa, yllättäen karviaismarja oli sellainen laji, joka oli selvästi yleisin nuorten puutarhakasvattajien joukossa", Eljala sanoo.

Puutarhakysely oli osa Taloustutkimuksen toteuttamaa Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimusta. Kyselyyn vastasi toukokuun aikana 1 032 suomalaista kuluttajaa, jotka olivat iältään 15–79-vuotiaita.

Soppa suosittelee: Kokeile näitä reseptejä kotipuutarhasi antimista

Mustaherukkakakku

 

Punaherukka-marenkipiirakka

 

Amerikkalainen omenapiirakka

 

Basilikajäädyke

 

Cashewtahnalla täytetyt salaattiveneet

 

Kreikkalainen perunasalaatti

 

Muscovado-mansikkakakku

 

Vadelmaviinietikka

 

Tuoretomaattikastike

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.