Suomalaiset pitävät herukoista, kertoo kysely. Kuva: Istockphoto.
Suomalaiset pitävät herukoista, kertoo kysely. Kuva: Istockphoto.

Suomalaisen työn liitto selvitti, mitä suomalaiset kasvattavat mieluiten puutarhoissaan. Nappaa talteen parhaat kotipuutarhurin reseptit!

Suomalaispuutarhoissa kasvaa melkoisesti viinimarjaa, selviää Suomalaisen työn liiton teettämästä kyselystä. Kyselyyn vastanneista 38 prosenttia kasvattaa puutarhassaan viinimarjoja.

Seuraavaksi suosituimmat puutarhan antimet ovat omenat, karviaiset ja yrtit, joita kasvattaa 29 prosenttia vastaajista.

Varsin yleisiä ovat myös salaatti, peruna, mansikka, vadelma ja tomaatti, joita kasvaa noin joka viidennessä suomalaispuutarhassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puutarhaviljely kiinnostaa varttuneempaa väkeä

"Suomalaisten kasvattamien lajien monipuolisuus näkyi suosion jakaantumisena tasapuolisesti monelle eri puutarhan kasvatille. Kyselyn mukaan helppohoitoinen ja pitkäikäinen viinimarja on kuitenkin suosikki suomalaisissa puutarhoissa", sanoo tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen työn liitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyselystä selviää, että puutarhakasvatus on erityisesti vanhemman väen ja naisten harrastus. Karviainen sen sijaan maistuu nuoremmille kotipuutarhureille.

"Naiset kasvattavat miehiä selvästi enemmän erityisesti yrttejä. Vaikka puutarhan kasvatus oli iäkkäämpien parissa kautta linjan muita ikäryhmiä suositumpaa, yllättäen karviaismarja oli sellainen laji, joka oli selvästi yleisin nuorten puutarhakasvattajien joukossa", Eljala sanoo.

Puutarhakysely oli osa Taloustutkimuksen toteuttamaa Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimusta. Kyselyyn vastasi toukokuun aikana 1 032 suomalaista kuluttajaa, jotka olivat iältään 15–79-vuotiaita.

Soppa suosittelee: Kokeile näitä reseptejä kotipuutarhasi antimista

Mustaherukkakakku

 

Punaherukka-marenkipiirakka

 

Amerikkalainen omenapiirakka

 

Basilikajäädyke

 

Cashewtahnalla täytetyt salaattiveneet

 

Kreikkalainen perunasalaatti

 

Muscovado-mansikkakakku

 

Vadelmaviinietikka

 

Tuoretomaattikastike

Sisältö jatkuu mainoksen alla