Silakka on mainettaan parempi, se taipuu rullalle, keittoon tai vaikka salaatiksi.

Silakkamarkkinat ovat unohdetun silakan juhlaa. Niiden aikana viime vuosikymmenien suosikkikala pääsee viikoksi arvoiseensa asemaan – keskipisteeksi – kun tuottajat ja silakanystävät kokoontuvat Helsingin kauppatorilla. Tapahtuma on yksi vanhimmista ruokatapahtumista. Silakkaa juhlittiin markkinoiden muodossa ensi kertaa 1743. Tänä vuonna silakkamarkkinat käynnistyvät sunnuntaina 4.10. ja tapahtuma huipentuu perjantaina 9.10. toritansseihin Havis Amandan ympärillä.

Vuosisatojen ajan silakka on ollut tärkeä kala kulttuurissamme. Se on ollut ravitsemuksellisesti merkittävä osa ruokavaliotamme, silakkaa on suolattu ja säilötty. Tällä hetkellä silakkaa syödään ennätyksellisen vähän.  Syömme keskimäärin 300 g silakkaa, joka tarkoittaa noin kahta annosta vuodessa. Kulutuksen vähenemiseen on vaikuttanut  huoli Itämeren päästöistä ja silakan vierasainepitoisuuksista. Eviran suositusten mukaan voimme kuitenkin syödä silakkaa 1-2 kertaa kuussa, siis huomattavasti enemmän kuin mitä tällä hetkellä teemme.

Silakka on sillin Itämeressä elävä laji. Silakassa rasvaa on vähemmän kuin sillissä, mutta omega-3-rasvahappoja rasvaisten kalojen tapaan runsaasti. Ravintoarvoltaan silakka on loistava, sillä myös D-vtamiinin lähteenä kala on merkittävä.

Maullisesti silakasta saa monipuolista ruokaa. Sitä voidaan käyttää kuumana tai kylmänä. Ruisjauhoissa pyöräytetyt ja rapeaksi voissa paistetut silakkapihvit on klassikkoherkku, joka kuuluu suomalaisten pöytään. Uunisilakat, marinoidut maustesilakat, savusilakat ja hiilisilakat ovat saaneet rinnalleen myös päivitettyjä ohjeita. Makirullat voi täyttää etikkakylvyn raikastamilla silakoilla tai savusilakasta voi koota raikkaan salaatin punasipuli, tomaatin ja oliiviöljykastikeen ryydittämänä.

Silakkaa kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti. Pehmeäruotoinen kala on juuri nyt parhaimmillaan.

 

Näillä ohjeilla voit aloittaa silakkakokkailun:

Tästä löydät savusilakkasalaatin ohjeen.

Tästä löydät etikkaisten silakkapihvien ohjeen.

Tästä löydät uunissa valmistettujen silakkapihvien ohjeen.

Tästä löydät silakkalaatikon ohjeen.

 

Lisätietoja silakkamarkkinoista:

Helsingin silakkamarkkinat 4.10-9.10. 2015

Turun silakkamarkkinat 22.10.-25.10.2015

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.