Silakka on mainettaan parempi, se taipuu rullalle, keittoon tai vaikka salaatiksi.

Silakkamarkkinat ovat unohdetun silakan juhlaa. Niiden aikana viime vuosikymmenien suosikkikala pääsee viikoksi arvoiseensa asemaan – keskipisteeksi – kun tuottajat ja silakanystävät kokoontuvat Helsingin kauppatorilla. Tapahtuma on yksi vanhimmista ruokatapahtumista. Silakkaa juhlittiin markkinoiden muodossa ensi kertaa 1743. Tänä vuonna silakkamarkkinat käynnistyvät sunnuntaina 4.10. ja tapahtuma huipentuu perjantaina 9.10. toritansseihin Havis Amandan ympärillä.

Vuosisatojen ajan silakka on ollut tärkeä kala kulttuurissamme. Se on ollut ravitsemuksellisesti merkittävä osa ruokavaliotamme, silakkaa on suolattu ja säilötty. Tällä hetkellä silakkaa syödään ennätyksellisen vähän.  Syömme keskimäärin 300 g silakkaa, joka tarkoittaa noin kahta annosta vuodessa. Kulutuksen vähenemiseen on vaikuttanut  huoli Itämeren päästöistä ja silakan vierasainepitoisuuksista. Eviran suositusten mukaan voimme kuitenkin syödä silakkaa 1-2 kertaa kuussa, siis huomattavasti enemmän kuin mitä tällä hetkellä teemme.

Silakka on sillin Itämeressä elävä laji. Silakassa rasvaa on vähemmän kuin sillissä, mutta omega-3-rasvahappoja rasvaisten kalojen tapaan runsaasti. Ravintoarvoltaan silakka on loistava, sillä myös D-vtamiinin lähteenä kala on merkittävä.

Maullisesti silakasta saa monipuolista ruokaa. Sitä voidaan käyttää kuumana tai kylmänä. Ruisjauhoissa pyöräytetyt ja rapeaksi voissa paistetut silakkapihvit on klassikkoherkku, joka kuuluu suomalaisten pöytään. Uunisilakat, marinoidut maustesilakat, savusilakat ja hiilisilakat ovat saaneet rinnalleen myös päivitettyjä ohjeita. Makirullat voi täyttää etikkakylvyn raikastamilla silakoilla tai savusilakasta voi koota raikkaan salaatin punasipuli, tomaatin ja oliiviöljykastikeen ryydittämänä.

Silakkaa kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti. Pehmeäruotoinen kala on juuri nyt parhaimmillaan.

 

Näillä ohjeilla voit aloittaa silakkakokkailun:

Tästä löydät savusilakkasalaatin ohjeen.

Tästä löydät etikkaisten silakkapihvien ohjeen.

Tästä löydät uunissa valmistettujen silakkapihvien ohjeen.

Tästä löydät silakkalaatikon ohjeen.

 

Lisätietoja silakkamarkkinoista:

Helsingin silakkamarkkinat 4.10-9.10. 2015

Turun silakkamarkkinat 22.10.-25.10.2015

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin