Löytyykö pakastimesta karpaloita? Kinuski olisi jo valmiina. Kuva iStock.
Löytyykö pakastimesta karpaloita? Kinuski olisi jo valmiina. Kuva iStock.

Kermaa, sokeria ja vähän voita. Kinuskikastikeen raaka-ainelista on lyhyt.

Helppo talveen ja jouluun sopiva jälkkäri syntyy, kun tarjoat kuumaa kinuskia jäisten karpaloiden kanssa. Sama kinuski käy myös kakun kuorrutteeksi, jäätelölle kastikkeeksi, täytteeksi suklaapiirakkaan...

Näin se syntyy. Mittaa kattilaan sokeria ja kuohukermaa samassa suhteessa, eli  jos kermaa on neljä desiä, tarvitset sokeriakin neljä desiä. Sokeriksi käy tavallinen kidesokeri ja fariinisokeri.

Keitä seosta keskilämmöllä ilman kantta 15–20 minuuttia. Muista sekoitella keitosta välillä. Noin vartissa kastikkeesta pitäisi tulla sakeaa. Mutta koska paksuuntuminen paljastuu vasta kun kastike jäähtyy, täytyy kuumalle soosille tehdä pisarakoe. Ota kylmää vettä lasiin ja tiputa siihen pisara kuumaa kinuskia. Jos se pysyy pallona eikä liukene veteen, kinuski on saavuttanut oikean kypsyyden.

Lisää kuumaan kinuskiin lopuksi nokare voita tuomaan makua ja kiiltoa. Mutta ilman voitakin kinuskista tulee hyvää.

Sen vaivalloisempaa homma ei ole. Paitsi että pitää olla varovainen, sillä kinuski on lähes yhtä kuumaa kuin piparkakkutalon liimaamiseen sulatettu sokeri.

Katso videolta, miten sokeri ja kerma muuttuvat kinuskiksi.