Venäläiseen perinteeseen kuuluu uutenavuotena salat Olivier.

Majoneesi, nyt sitä saa!

Venäläiset ja monet itäeurooppalaiset syövät perinteisesti uudenvuoden juhlissa salat Olivieria eli venäläistä salaattia, johon majoneesi kuuluu olennaisesti.

Salaatin muut raaka-aineet vaihtelevat reseptintekijän mukaan, mutta lähes aina listalla komeilevat keitetty peruna, keitetty kananmuna, herneet, kurkku tai maustekurkku. Lihansyöjät laittavat mukaan (palvi)kinkkukuutioita tai revittyä kanaa, kalanystävät kaviaaria ja ravunpyrstöjä salat Olivierin erilaiset muunnokset ovat toki tuttuja muuallakin: majoneesipohjaiset kana- ja tonnikalasalaatit ovat suosittuja myös Yhdysvalloissa, ja meillä tutuimmat majoneesisalaatit ovat italiansalaatti ja perinteinen perunasalaatti.

New York Times -lehden venäläisen salaatin kastike rakennetaan näin:

1 1/2 rkl majoneesia

1 1/2 rkl vähärasvaista luonnonjugurttia

1 1/2 rkl dijonsinappia

1 1/2 rkl raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa

2 rkl siideriviinietikkaa

 

Salat Olivierin reseptin löydät täältä.

Ranskankermaiseen pohjaan tehdyn, kalalle sopivan lukijan tekemän perunasalaatin löydät täältä.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.