Venäläiseen perinteeseen kuuluu uutenavuotena salat Olivier.

Majoneesi, nyt sitä saa!

Venäläiset ja monet itäeurooppalaiset syövät perinteisesti uudenvuoden juhlissa salat Olivieria eli venäläistä salaattia, johon majoneesi kuuluu olennaisesti.

Salaatin muut raaka-aineet vaihtelevat reseptintekijän mukaan, mutta lähes aina listalla komeilevat keitetty peruna, keitetty kananmuna, herneet, kurkku tai maustekurkku. Lihansyöjät laittavat mukaan (palvi)kinkkukuutioita tai revittyä kanaa, kalanystävät kaviaaria ja ravunpyrstöjä salat Olivierin erilaiset muunnokset ovat toki tuttuja muuallakin: majoneesipohjaiset kana- ja tonnikalasalaatit ovat suosittuja myös Yhdysvalloissa, ja meillä tutuimmat majoneesisalaatit ovat italiansalaatti ja perinteinen perunasalaatti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

New York Times -lehden venäläisen salaatin kastike rakennetaan näin:

1 1/2 rkl majoneesia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 1/2 rkl vähärasvaista luonnonjugurttia

1 1/2 rkl dijonsinappia

1 1/2 rkl raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa

2 rkl siideriviinietikkaa

 

Salat Olivierin reseptin löydät täältä.

Ranskankermaiseen pohjaan tehdyn, kalalle sopivan lukijan tekemän perunasalaatin löydät täältä.

pakkasakka

Salaatin nimi tulee vallankumousta edeltäneen ajan moskovalaisen ravintola Ermitažin ranskalaisen keittiömestarin Lucien Olivier'n nimestä, eli ei sitä r-kirjainta äännetä, vaikka kirjoitetaankin. Venäläinen kirjoitusasu on äänteenmukainen: Оливье, "Oliv'je".

Toinen lähes yhtä suosittu salaatti on "šuba" ("turkki", "silliä turkin alla"), eli venäläinen kerroksellinen sillisalaatti. 

(Tuo kuva on hieman ei-venäläinen, koska tyypillisesti näitä salaatteja tehdään isot röykkiöt pöytään.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla