Lihapullan parhaat kaverit: muusi, soosi ja puolukka. Kuva: Istockphoto.
Lihapullan parhaat kaverit: muusi, soosi ja puolukka. Kuva: Istockphoto.

Ruotsalaiset käyttäytyvät kuin olisivat keksineet lihapullat. Oikeasti lihapullia syödään lähes kaikkialla maailmassa.

Ruotsi

Ruotsalaiset käyttäytyvät kuin olisivat keksineet lihapullan. Siksi maailmalla törmää ravintolassa usein "swedish meatballseihin". Ihan merkityksettömänä ei voi pitää Ikean vaikutusta, sillä sen heikkolaatuisiksi moitittuja mutta edullisia pakastepullia myydään lähes joka puolella maailmaa. Länsinaapurit syövät pyörykkänsä puolukkahillon kanssa.

Perinteisten lihapyöryköiden makuun pääset pyörittämällä mummon lihapullia. Mausteiksi riittävät suola, maustepippuri ja sipuli.

Lähi-itä

Falafelkasvispullat ovat Lähi-idän omia pyöryköitä. Ne pyöritellään jauhetuista kikherneistä ja uppopaistetaan öljyssä. Pinnalta rapeat ja sisältä pehmeät pallurat tarjotaan usein pitaleivän välissä. Ne kuuluvat myös meze-pöytään. Israelin McDonald'silla oli muutama vuosi sitten listoilla falafelhampurilainen, mutta siitä ei syntynyt suuren yleisön suosikkia, ja valmistus lopetettiin.

Falafeltaikinaan voi vaihteeksi lisätä tuoretta punajuurta, jolloin lopputuloksena on kauniin punaisia punajuurifalafeleja. Nauti punajuurifalafelit mintturaidan ja pinaatticouscousin kanssa.

Yhdysvallat

Amerikkalaiset lihapullat ovat muhkea versio italialaisista pullista. Jenkit pyörittelevät pullista mojovan kokoisia ja kypsentävät ne mausteisessa tomaattikastikkeessa. Yhdet kuuluisimmista pyöryköistä syödään Disneyn Kaunotar ja Kulkuri -elokuvassa, jossa kaksi koiraa syö pyöryköillä höystettyä spagettia samalta lautaselta ja rakastuu.

Kokeile New Yorkin lihapullia Mutti-kastikkeella! Ne suorastaan huokuvat Kaunotar ja Kulkuri -elokuvan tunnelmaa. Treffi-iltana pullat tarjotaan tietty yhdestä vadista kahden haarukan kanssa!

Vietnam

Höyrytetyt tai mausteliemessä keitetyt broileri- tai possupullat ovat herkkua Vietnamissa. Vaaleat lihapullat syödään höyryävinä nuudelikeitossa tai haaleina banh mi -patongissa. Niitä sekoitetaan myös riisinuudelista tehtyyn salaattiin. Pullien taikinaan lisätään aina sokeria ja voimakkaasti tuoksuvaa kalakastiketta.

Katso video: Näin paistat täydellisen pyöreät lihapullat!

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.