Pirtelöissä riittää nyt valinnanvaraa. Kuva: Sami Repo.
Pirtelöissä riittää nyt valinnanvaraa. Kuva: Sami Repo.

Viherpirtelöt ja smoothiet eivät ole enää vain välipaloja tai aamiaisen tykötarpeita.

Noora ja Petteri Fagerströmin Jungle Juice -baareissa tehdään nestemäistä pikaruokaa. Kaksikon mukaan smoothie on muutamassa vuodessa muuttunut välipalasta voimajuomaksi. Seuraavaksi päivän vitamiinit juodaan pieninä tehoshotteina.

”Kun perustimme mehubaarimme 3,5 vuotta sitten, juomat ostettiin herkutteluun ja veikeäksi välipalaksi. Mansikkaa, passionhedelmää ja ananasta sisältävä smoothie oli suosituin (on edelleen), viherjuomia ei kyselty. Pinaattia ja salaatinlehtiä sisältävät pirtelöt eivät maistuneet meille tekijöillekään.

Nyt juomilla on uusi merkitys. Mehusta tai smoothiesta haetaan voimaa treenaamiseen tai sillä täytetään vatsa terveellisesti työmaaruokalan makaronilaatikon sijaan. Mehu on monelle tärkeä vitamiinipommi tai aivot liikkeelle lykkäävä piriste.

Seuraavaksi suosioon nousevat pienet tehojuomat, shotit, jotka ostetaan mehun kylkeen kuin fisu oluttuopin kanssa. Inkiväärishotti on jo aika suosittu, ja pian tarjoamme tummanvihreää vehnänorasshottia. Myös meidän maku on muuttunut – nyt olemme aivan innoissamme lehtikaalijuomasta.”

  1. Voimaryypyt eli shotit ovat rantautuneet viherpirtelöiden imussa myös Suomeen. Inkivääriä, vehnänorasta tai esimerkiksi aloeta sisältävä paukku ostetaan terveysmehun kylkeen kuin näkäräinen baarissa tuopin rinnalle.
  2. Viherpirtelö kelpaa myös ruuanlaittoon. Tomi Björck puristaa Bronda-ravintolassa jälkiruuan kastikkeen selleristä ja omenasta, Erik Mansikan Kaskiksessa kalalautaselta löytyy fenkolimehua.
  3. Jos haluat tänä syksynä näyttää, että välität itsestäsi ja tunnet ruokatrendit, kulje julkisella paikalla vihersmoothie kädessäsi! Kahvimukin kanniskelu on jo nähty!

Soppa365:n smoothie-vinkit löydät tämän linkin takaa.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin