Pirtelöissä riittää nyt valinnanvaraa. Kuva: Sami Repo.
Pirtelöissä riittää nyt valinnanvaraa. Kuva: Sami Repo.

Viherpirtelöt ja smoothiet eivät ole enää vain välipaloja tai aamiaisen tykötarpeita.

Noora ja Petteri Fagerströmin Jungle Juice -baareissa tehdään nestemäistä pikaruokaa. Kaksikon mukaan smoothie on muutamassa vuodessa muuttunut välipalasta voimajuomaksi. Seuraavaksi päivän vitamiinit juodaan pieninä tehoshotteina.

”Kun perustimme mehubaarimme 3,5 vuotta sitten, juomat ostettiin herkutteluun ja veikeäksi välipalaksi. Mansikkaa, passionhedelmää ja ananasta sisältävä smoothie oli suosituin (on edelleen), viherjuomia ei kyselty. Pinaattia ja salaatinlehtiä sisältävät pirtelöt eivät maistuneet meille tekijöillekään.

Nyt juomilla on uusi merkitys. Mehusta tai smoothiesta haetaan voimaa treenaamiseen tai sillä täytetään vatsa terveellisesti työmaaruokalan makaronilaatikon sijaan. Mehu on monelle tärkeä vitamiinipommi tai aivot liikkeelle lykkäävä piriste.

Seuraavaksi suosioon nousevat pienet tehojuomat, shotit, jotka ostetaan mehun kylkeen kuin fisu oluttuopin kanssa. Inkiväärishotti on jo aika suosittu, ja pian tarjoamme tummanvihreää vehnänorasshottia. Myös meidän maku on muuttunut – nyt olemme aivan innoissamme lehtikaalijuomasta.”

  1. Voimaryypyt eli shotit ovat rantautuneet viherpirtelöiden imussa myös Suomeen. Inkivääriä, vehnänorasta tai esimerkiksi aloeta sisältävä paukku ostetaan terveysmehun kylkeen kuin näkäräinen baarissa tuopin rinnalle.
  2. Viherpirtelö kelpaa myös ruuanlaittoon. Tomi Björck puristaa Bronda-ravintolassa jälkiruuan kastikkeen selleristä ja omenasta, Erik Mansikan Kaskiksessa kalalautaselta löytyy fenkolimehua.
  3. Jos haluat tänä syksynä näyttää, että välität itsestäsi ja tunnet ruokatrendit, kulje julkisella paikalla vihersmoothie kädessäsi! Kahvimukin kanniskelu on jo nähty!

Soppa365:n smoothie-vinkit löydät tämän linkin takaa.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.