Itävaltalainen kympin punaviini toimii kuin hillo karjalanpaistin raikastajana.

Kuva: Alko

Mikä? Itävaltalainen punaviini Loos Blaufränkisch 2013, 9,99 e.

Millainen? Keskitäyteläinen punaviini maistuu metsämarjoilta, kirsikoilta ja karpaloilta. Mausteinen jälkimaku.

Minkä kanssa? Viinin ja ruuan yhdistämisessä pätee usein sääntö, että kannattaa yhdistää paikallista ruokaa paikalliseen viiniin. Itävallassa syödään paljon pataruokia ja kypsää possunlihaa. Siinä on hyvä syy kokeilla itävaltalaista punaviiniä karjalanpaistin parina. Loos Blaufränkisch toimii hillon tai hyytelön tapaan runsasmakuisen liharuuan raikastajana. Sen jälkimaku säestää mukavasti karjalanpaistin perisuomalaista maustepippurin aromia.

Viinivinkin on kirjoittanut Glorian ruoka & viinin viiniasiantuntija Tuomas Tanttu. Katso lisää pataruuille sopivia viinisuosituksia tammikuun 2017 numerosta!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kermaista sienikastiketta ja paistettuja ahvenia? Valitse lasiisi kuiva ja mineraalinen valkoviini.

Mikä? La La Land Pinot Gris 2017, 13,15 e, on hapokas ja kuiva australialainen valkoviini.

Millainen? Viinin runsaassa maussa on päärynää, limettiä ja persikkaa sekä kalaruokiin istuvaa mineraalisuutta.

Minkä kanssa? Pinot gris on aromaattinen valkoinen rypäle, joka on kuin tehty runsaiden kalaruokien seuraan. Tämä viini toimii mainiosti voissa paistetun ja kermaisella sienikastikkeella silatun ahvenen, kuhan tai siian kanssa. Kalan tilalle voi vaihtaa myös possua tai kanaa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.