Juhlakauden maailmanluokan pulma: millainen punaviini kinkulle? Punainen kinkkuviini tulee tänä vuonna Itävallasta, kokeile!

Punainen kinkkuviini on monille se ainoa oikea, vaikka monet punaviinit ovat hiukan hankalia yhdistettäviä possulle ja joulupöydän voimakkaille ja makeille mauille. Tässä on kuitenkin yksi itävaltalainen vaihtoehto, joka toimii joulupöydässä!

Kuva: Alko

Mikä? Itävaltalainen Kracher Blend Drei 2014, 13,89 e.

Millainen? Keskitäyteläinen ja keskitanniininen. Runsaan kirsikkainen hedelmäisyys.

Minkä kanssa? Sopii mainiosti kinkun seuraan, vaikka sinapin terävyyttä ja luumujen makeutta ei tämäkään viini onnistu täysin peittoamaan. Kokeile viilennettynä myös lohen kanssa, ja muista saman valmistajan mainio valkoviini Kracher Pinot Blanc 2015.

Viinivinkin on kirjoittanut Glorian ruoka & viinin viinikirjoittaja Tuomas Tanttu ja suositus on julkaistu lehden joulunumerossa. Katso lisää viinisuosituksia lehdestä!

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!

Itävaltalainen Grüner Veltliner on rapean raikas seuralainen salaatille ja kalaruuille.

Mikä? Rabl Grüner Veltliner 2016  (12,40 e / 0,75l ) on niin mutkattoman herkullinen ja monikäyttöinen valkoviini, että sitä kannattaisi oikeastaan aina olla jääkaapissa.

Millainen? Rapean raikkaista makukerroksista löytyy limettiä, päärynää ja aprikoosia. Jämäkkä hapokkuus herättää ruokahalun. Jälkimaussa Grüner Veltliner -rypäleelle tyypillistä lempeää pippurisuutta.

Minkä kanssa? Mainio kaveri kanacaesar-salaatille sekä erilaisille kalaruuille.

Lisää Tuomas Tantun viinivinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.