Valkoviini voi sopia kinkun seuraan jopa paremmin kuin punaviini.

Kinkkuviinin ei aina tarvitse olla punaista. Roseeviinit toimivat mainiosti kinkun kanssa, samoin tammikypsytetyt chardonnayt. Tammikypsytys antaa viinille runsautta, paahteisuutta ja mausteisuutta, ja tekee viinistä oivallista seuraa vaaleasta lihasta tehdyille ruuille. Kokeile esimerkiksi tätä viiniä!

Kuva: Alko

Mikä? Uusi-seelantilainen Saint Clair Pioneer Block Sawcut Chardonnay 2014, 19,99 e.

Millainen? Maussa on kypsiä sitruksia ja herkullista mausteisuutta, silattuna kermaisella ja runsaalla suutuntumalla.

Minkä kanssa? Tämä chardonnay  on aina varma valinta kanalle tai possulle. Erityisen hyvin viini säestää yrteillä, fenkolilla ja valkosipulilla täytetyn italialaisen possurullan, porchettan makua. Katso porchettan ohje täältä.

Viinisuosituksen antoi Glorian ruoka & viinin päätoimittaja Sanna Maskulin.

Katso täältä Sannan ja muiden Glorian ruoka & viinin viiniasiantuntijoiden valinnat vuoden parhaiksi viineiksi.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kermaista sienikastiketta ja paistettuja ahvenia? Valitse lasiisi kuiva ja mineraalinen valkoviini.

Mikä? La La Land Pinot Gris 2017, 13,15 e, on hapokas ja kuiva australialainen valkoviini.

Millainen? Viinin runsaassa maussa on päärynää, limettiä ja persikkaa sekä kalaruokiin istuvaa mineraalisuutta.

Minkä kanssa? Pinot gris on aromaattinen valkoinen rypäle, joka on kuin tehty runsaiden kalaruokien seuraan. Tämä viini toimii mainiosti voissa paistetun ja kermaisella sienikastikkeella silatun ahvenen, kuhan tai siian kanssa. Kalan tilalle voi vaihtaa myös possua tai kanaa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.