Jos haluat tehdä vaikutuksen vieraisiisi, täytä täytä pastakuoret juustotahnalla. Kuva: Elvi Rista.
Jos haluat tehdä vaikutuksen vieraisiisi, täytä täytä pastakuoret juustotahnalla. Kuva: Elvi Rista.

Syksyn alkaessa ilmat viilenevät ja ruokaan kaipaa voimakkaampia makuja. Soppa365:n tämän viikonlopun menuehdotuksessa sosekeitto aateloidaan hyppysellisellä sahramia ja pääruuaksi popsitaan makaronilaatikon mausteinen versio. Juustoa säästelemättä.

Kukkakaali on tähän aikaan vuodesta erityisen makoisaa, ja tällä kertaa kaali pyöräytetään alkuruokana tarjoiltavaksi sosekeitoksi. Soppa saa hienostuneen säväyksen pienestä sahramihyppysellisestä. Sahramiripaus tekee keitosta myös kauniin keltaista, mikä sopiikin passelisti näin ruskasesongin kynnykselle.

Pääruuan kanssa pääsee tällä kertaa helpolla! Tuhti ja mehevä tomaatti-chorizo-juustopasta on lohturuokien kuninkaan, kotoisan makaronilaatikon, muhevampi pikkuserkku, johon mausteinen chorizo tuo syksyistä potkua. Sitä paitsi kukaan ei voi kieltäytyä pastasta, jonka valmistamiseen käytetään kolmea erilaista juustoa.

Basilikajäädyke on Sopan toimituksen suursuosikki kolmesta syystä. Se on helppo valmistaa, yllättää aina herkullisuudellaan ja kaiken kukkuraksi puhdistaa ja raikastaa suun mausteisen ateriakokonaisuuden päätteeksi. Kannattaa huomioida, että jäädykettä pitää pakastaa vähintään yön yli, joten valmista jälkiruoka jo edellisenä päivänä.

Reseptit ja valmistusohjeet:

Sahramilla maustettu kukkakaalikeitto

Tomaatti-chorizo-juustopasta

Basilikajäädyke

Hyvää ruokahalua!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin