Leikkeet paneroidaan kukkakaalilla huippukokin oppien mukaisesti. Kuva: Lauri Mannermaa.
Leikkeet paneroidaan kukkakaalilla huippukokin oppien mukaisesti. Kuva: Lauri Mannermaa.

Moderni kokki paneroi mehevät leikkeet huippukokki Alain Passardin tapaan kukkakaalilla. Alkuruoka valmistuu grillaillessa ja jälkiruoka lähes itsestään.

Nyt kun se grilli on joka tapauksessa kaivettu äkkihelteiden takia kellarista esille, niin kyllähän sitä pitää mahdollisimman usein käyttää. Alkuruuan halloumit grillaantuvat nopeasti, vaikka välipalamakkaroiden kypsentymisen aikana. Vesimeloni on suolaisen halloumijuuston hyvä kaveri, mutta janoa voi sammutella myös raikkaalla vehnäoluella.

Huoltoasemien klassikkoherkku, vanha kunnon leike, päivittyy 2010-luvulle, kun sen paneroi korppujauhojen sijaan murusiksi raastetulla kukkakaalilla. Dieettiruokaa eivät nämäkään schitzelit kyllä ole, sillä ne saavat lisämakua mantelirouheesta ja tietty reilulla kädellä annostelluista voinokareista. Lisukkeeksi kaipaa vain vihreää salaattia.

Vinkki kesän varalle: Valmis vaniljajäätelö muuttuu hetkessä pehmikseksi, kun siihen lisää paksua maustamatonta jogurttia ja sitruunatahnaa. Tässä ohjeessa pehmis syödään mustikkahillokkeen kanssa, mutta mikään ei estä lisäämästä sekaan vaikkapa kinuskikastiketta. Aikuiset voivat heilauttaa pehmisannoksensa päällä ehkä kermalikööripulloakin.

Reseptit ja valmistusohjeet

Halloumijuusto-melonisalaatti grillissä

Kukkakaalikuorrutetut schnitzelit

Mustikka-sitruunapehmis

Hyvää ruokahalua!

Markkinoille on tullut valtavasti uusia lonkeroita, mutta mitä niistä kannattaa ostaa?

Uusi alkoholilaki toi lonkerot kauppojen hyllyille. Tässä valmistajat näkivät hyvän tilaisuuden panostaa lonkeroihin uudella tavalla. Markkinoille on viime kuukausina tullut runsaasti uusia tuotteita, ja nyt on aika katsoa, miten ne pärjäävät vanhojen suosikkien rinnalla.
Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus maisteli tällä kertaa markettivalikoimaan kuuluvia greippilonkeroita, eli niin sanottuja “tavallisia lonkeroita”. Ensi kerralla testiin pääsevät karpalolla ja muilla aineilla kuin greipillä maustetut lonkerot.
Peruslonkeroistakin tarjotaan löytyy niin sanotusti laidasta laitaan. Testatut juomat olivat sekä luonteeltaan että laadultaan hyvin vaihtelevia. Testi suoritettiin sokkotestinä.

Voittaja:
Laitila: Gini long drink, 5,5 %, hinta 3,29 e  (0,33 l)
Lasiin kaadettaessa juoma on harmaan sameaa, ja tuoksu on mieto, ehkä hivenen greippilimua muistuttava. Maku miellyttää testaajia. Siinä tuntuu olevan mukana hieman greipin kuorta, mikä tuo mukavaa terää. Sokeria ei ole liikaa, ja gini maistuu mukavasti. Katajanmarjan aromia emme erota, mutta raati on yksimielinen: tätä joisi mielellään niin saunan jälkeen kuin terassilla. Kesähitti!

Jaetulla kakkossijalla:
Leijona: Greippi lonkero, 5,0 %, hinta 2,49 e (0,33 l)
Testin yllättäjä! Tämä on oikea valinta greipin ystävälle, sillä hedelmän maku erottuu juomasta selvästi. Ginin aromi voisi olla vahvempi, mutta testin yllättäjänä leijona on hyvin tasapainoinen ja miellyttävä juoma. Erinomainen hinta-laatu-suhde.

Jaetulla kakkossijalla:
Hartwall: Original Long Drink, 5,5 %, hinta 2,49 e (0,33 l)
Kaikkein tunnetuin lonkerobrändi pärjäsi hienosti ja selvitti tiensä jaetulle kakkossijalle. Makua moitittiin hieman laimeaksi, mutta yhtä kaikki: tasainen, varma suorittaja. Aromissa pieni katajanmarjan vivahdus, ja gini erottuu hieman. Greipin makua sen sijaan ei juurikaan ole, joten tämä sopii myös niille, jotka eivät siitä niin välitä.

Neljäntenä:
A Le Coq: Gin & grapefruit, 5,5, %, hinta 3,65 e (0, 5 l) 
Tuoksuu ja näyttää perinteiseltä lonkerolta. Maku kuitenkin yllättää: alkoholi ei maistu ollenkaan. Tätä voisi erehtyä luulemaan greippilimuksi. Pahalta juoma ei silti maistu: toimisi oikein hyvin terassilla jäiden kanssa.
“Tätä voisi juoda paljon!”

Viides sija:
Trokari salaperäinen paroni, 5 %, hinta 3,49 e (0,33 l)
Sinebrychoffin uutuus, Trokari -sarjan salaperäinen paroni on ginipohjainen gin & greippi –juoma. Vaikka gin ja greippi on Suomessa tarkoittanut erityisesti lonkeroa, Salaperäinen paroni ottaa vaikutteita cocktaileista ja on kirkas toisin kuin tähänastiset lonkerot. Testiryhmän mielestä se tuoksuu ja maistuu hieman Spritelle. Ginin makua ei juomasta tunnista. Siiderinystävän lonkero.
“Vähän kuin kuin limellä maustettu Breezer.”

Kuudes sija:
Sinebrykoff: Classic Long Drink Grapefruit, 5,5 %, hinta 1,99 e (0,33 l)
Osittain käymisteitse valmistettu suomalainen lonkero. Tällä kertaa raati ei kaipaa lisää alkoholin makua, sillä juoma sekä tuoksuu että maistuu viinalle. Ei tosin ginille, vaan vodkalle tai kenties klassisesti Koskenkorvalle. Ei erityisen lonkeromainen lonkero, mutta menisi saunan jälkeen kylmänä.

Seitsemäs sija:
New Long Drink Company: White Grapefruit Drink, 5,5 %,  hinta 2,99 e (0,33 l)
Markkinoiden uusi lonkero tulee mehubrändinä tunnetun Raikastamon tekijöiltä. Sen limumainen ulkonäkö epäilyttää testaajia. Maku yllättää: se on terävä ja vahva. Ihan kuin juomaan olisi uutettu greipin kuorta. Juoma ei miellytä suurinta osaa raadista, vaikka pullo onkin kaunis.

Kahdeksas sija:
Hartwall: Original Long Drink Light, 5,5 %, 2,49 e (0,33 l)
Hartwallin kevytversio tuoksuu ja näyttää perinteiseltä lonkerolta. Silti kokeneet ruoka- ja juomatoimittajat havaitsevat sokkotestissä aspartaamin aromin. Keinotekoinen makeutusaine tuntuu tunkkaisen makuiselta.

Yhdeksäs sija:
Pirkka: Greippi lonkero, 4,7 %, 1,72 e (0, 33 l)
Tämähän tuoksuu simalta, eräs raadin jäsen huudahtaa. Ja toden totta, siihen on luonnollinen selitys: Pirkan lonkero valmistetaan omenamehusta, käymisteitse. Valitettavasti myös jälkimaku on hiivainen. Juoma jää testin jumboksi, eikä ihme: se ei nimestä huolimatta sisällä greippiä eikä giniä.

 

Myöhemmin kesällä julkaistaan testin kakkososa, jossa maisteluun pääsevät muilla raaka-aineilla kuin greipillä maustetut lonkerot. Stay tuned!

Laulaja Mira Luodin päivä on täynnä rokkia ja vegeruokaa.

Laulaja Mira Luodin päivästä ei rokkia puutu! Sen huomaa jo siitä, miten asenteella Mira ilmoittaa lounaspöydän tarjonnan. Alkupalaksi lounaalla nautitaan appelsiini-parsakaali-pinaatti-manteli-cocktail sekä kesäkurpitsapastaa kylmällä tomaattikastikkeella. Katso kesäkurpitsaspagetin ja raa'an tomaattikastikeen ohje tästä. Pääruoaksi tarjoillaan lämmin papumuhennos avokadolla ja saksanpähkinällä, vihanneksia ja hedelmäsalaattia. Päivän kruunaa tietysti jälkiruoka: kookospallerot!

Vain elämää torstaisin ja perjantaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa. Seuraavan viikon jakson näet etukäteen maksullisesta Ruudusta aina perjantaisin. Soppa365 ja Nelonen kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.