Kurpitsa tuo syysaterialle väriä. Kuva Sami Repo.
Kurpitsa tuo syysaterialle väriä. Kuva Sami Repo.

Vanhan kansan arkiruoka saa aitiopaikan viikonlopun ruokapöydässä.

Vaikka et ehtisikään tänä syksynä silakkamarkkinoille, pääset merelliseen tunnelmaan paistamalla pellillisen silakkapihvejä. Kypsentäminen kannattaa tehdä uunissa, jotta asunto ei täyttyisi kalankärystä. Silakkapihveistä tulee meheviä niiden väliin sivellyn tuorejuuston takia, ja makua antavat tutut tilli ja persilja. Tuoreyrttien puutteessa voit käyttää myös maustettua juustoa.

Silakoiden seurana maistuu talvikurpitsasta ja maistuvista spelttihelmistä keitetty pata. Valitse spelttipataan vahva juusto, kuten gruyère, vanha gouda tai jopa tilsit. Mutta jätä tilsit kauppaan, jos olet herkkä voimakkaasti tuoksuville juustoille.

Tuhti kalapihvien ja kurpitsapadan liitto riittää kokonaiseksi ateriaksi, alkuruokaa ei kaivata. Muista aloittaa aterian valmistus kurpitsa-spelttipadasta, jotta silakkapihvit eivät joudu odottamaan lisukkeen kypsymistä.

Ennen silakkapihvien paistamista uuni varataan puolukkapaistokselle. Ranskalaista clafoutis-klassikkoa mukaileva jälkiruoka on moderni yhdistelmä pohjoismaalaisuutta ja Aasiaa, ja se saa kylkeensä pallon vaniljajäätelöä. Vaikka kookosmaito antaa jälkkärille oman arominsa, herkku onnistuu yhtä hyvin lehmänmaidosta.

Reseptit ja valmistusohjeet:

Silakkapihvit uunissa

Kurpitsa-spelttipata

Helppo puolukkapaistos

Hyvää ruokahalua!

PS. Stadin Silakkamarkkinat järjestetään Helsingin Kauppatorilla 5.–11. lokakuuta. Ohjeman löydät tämän linkin takaa.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.