Ruohoinen, marjainen ja kukkainen ovat tuttuja viiniä kuvailevia sanoja. Mutta mitäpä jos viinin valitsisi vaihteeksi tilanteen perusteella? Viinikirjoittaja Arto Koskelo kokosi Soppa365:lle sopivat viinit suomalaisen kesän jokaiseen tilanteeseen.

#TIKKAVIINI

Ruuan mennessä grilliin on hyvin aikaa heittää kierros tai kaksi mökkitikkaa. Koska tikat sinkoilevat kaikkialle muualle paitsi tikkatauluun, tikkakisaan kannattaa yhdistää tarkkapiirteinen ja hienovarainen viini. Vastakohdat täydentävät toisiaan.

Château des Poupets Juliénas 2011, Ranska, 12,95 e

#SAUNAVIINI

Kuka väittää, ettei viini toimi saunajuomana? Unohda ainainen keskiolut, sillä grillibileiden jälkeisissä löylyissä saunamajurillekin maistuu jääkylmä viini. Jos sitä vain on jäänyt jäljelle.

Deep Roots Riesling Trocken 2013, Saksa, 11,90 e

#POTTUVIINI

Uusien pottujen kanssa syödään usein silliä, mutta koska etikkainen kala ei ole paras kumppani viinille, tarjoa perunoiden kaverina grillattua kalaa. Uudet perunat, grillikala ja hapokas valkkari muodostavat keskikesän pyhän kolminaisuuden.

Quercus Rebula 2010, Slovenia, 12,74 e

#KOKKOVIINI

Köh köh, jännästi se savu seuraa sinua tyynelläkin säällä. Kaada lasiin, kuppiin tai kippoon tuhtia viiniä, josta löytyy paahteista savuisuutta. Äkkiä nokinen meininki alkaa tuntua yhtä pieneltä rasitteelta kuin keskiyöllä kajastava aurinko.

Two Oceans Shiraz 2013 hanapakkaus, Etelä-Afrikka, 29,90 e

 #MEITSIEVIINI

Meitsieviini on suunnattu ensisijaisesti kateellisille kavereille, joten sen paranee olla vähän liian kallis. Tavalliset kuolevaiset kiskovat peruskuoharia, mutta meitsieviinin juoja luottaa vuosikertasamppanjaan. Hinta merkitään kuvan alle omalla hashtagilla.

Charles Heidsieck Millésimé Brut 2000, Ranska, 65,40 e

#MANSIKKAVIINI

Mansikkakaudella marjat maistuvat päivittäin. Sehän sopii, mutta jos pääruuaksi on tuhtia grilliruokaa, jälkiruuan sopii olla kevyempää sorttia. Tuoreet mansikat ja makean tahmea, mutta raikas Moscato d'Asti hoitavat homman.

La Caliera Moscato d'Asti 2013, Italia, 7,66 e

#RUOHONLEIKKUUVIINI

Ruohonleikkuu on aina sankariteko, riippumatta pinta-alasta ja siitä, onko kyseessä päällä istuttava ruohonleikkuri vai ei. Hikoileva sankari pitää voidella huolellisesti kylmällä viinillä. Siemaile, ihaile työsi tuloksia ja anna sytytysnesteen imeytyä grillissä.

Anakena Ona Special Reserve Chardonnay Viognier Riesling 2013, Chile, 14,40 e

#TULIAISVIINI

Jos mielit tulla kutsutuksi toistekin, vie grillibileisiin pullo pykälän verran parempaa punaviiniä ja säästä kyykkyviinit omaan käyttöösi. Koska käristetty ruoka ei hissuttele, myös tuliaisviinissä on syytä olla potkua.

Villa Cafaggio Chianti Classico 2010, Italia, 19,98 e

#KARKOTUSVIINI

Farmariauto kaartaa mökin pihaan. Se voi tarkoittaa vain yhtä asiaa: sukulaisten yllätysvierailua. Kaiva esiin El Tiempo ja tarjoa se tervetuliaismaljana. Mitä muinaisempi vuosikerta, sitä varmemmin viini toimii karkottimena. Toimii myös grillikastikkeissa.

El Tiempo Tinto, Espanja, 6,68 e

 

Hetkiviini on Soppa365:n tapa käsitellä viiniä. Siinä olennaista on se, missä tilanteessa, minkälaisessa seurassa ja minkä kanssa viiniä kannattaisi nauttia. Mitkä ovat sinun hetkiviinejäsi? Osallistu keskusteluun Twitterissä ja Instagramissa hashtagilla #hetkiviini.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin