Ruohoinen, marjainen ja kukkainen ovat tuttuja viiniä kuvailevia sanoja. Mutta mitäpä jos viinin valitsisi vaihteeksi tilanteen perusteella? Viinikirjoittaja Arto Koskelo kokosi Soppa365:lle sopivat viinit suomalaisen kesän jokaiseen tilanteeseen.

#TIKKAVIINI

Ruuan mennessä grilliin on hyvin aikaa heittää kierros tai kaksi mökkitikkaa. Koska tikat sinkoilevat kaikkialle muualle paitsi tikkatauluun, tikkakisaan kannattaa yhdistää tarkkapiirteinen ja hienovarainen viini. Vastakohdat täydentävät toisiaan.

Château des Poupets Juliénas 2011, Ranska, 12,95 e

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

#SAUNAVIINI

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuka väittää, ettei viini toimi saunajuomana? Unohda ainainen keskiolut, sillä grillibileiden jälkeisissä löylyissä saunamajurillekin maistuu jääkylmä viini. Jos sitä vain on jäänyt jäljelle.

Deep Roots Riesling Trocken 2013, Saksa, 11,90 e

#POTTUVIINI

Uusien pottujen kanssa syödään usein silliä, mutta koska etikkainen kala ei ole paras kumppani viinille, tarjoa perunoiden kaverina grillattua kalaa. Uudet perunat, grillikala ja hapokas valkkari muodostavat keskikesän pyhän kolminaisuuden.

Quercus Rebula 2010, Slovenia, 12,74 e

#KOKKOVIINI

Köh köh, jännästi se savu seuraa sinua tyynelläkin säällä. Kaada lasiin, kuppiin tai kippoon tuhtia viiniä, josta löytyy paahteista savuisuutta. Äkkiä nokinen meininki alkaa tuntua yhtä pieneltä rasitteelta kuin keskiyöllä kajastava aurinko.

Two Oceans Shiraz 2013 hanapakkaus, Etelä-Afrikka, 29,90 e

 #MEITSIEVIINI

Meitsieviini on suunnattu ensisijaisesti kateellisille kavereille, joten sen paranee olla vähän liian kallis. Tavalliset kuolevaiset kiskovat peruskuoharia, mutta meitsieviinin juoja luottaa vuosikertasamppanjaan. Hinta merkitään kuvan alle omalla hashtagilla.

Charles Heidsieck Millésimé Brut 2000, Ranska, 65,40 e

#MANSIKKAVIINI

Mansikkakaudella marjat maistuvat päivittäin. Sehän sopii, mutta jos pääruuaksi on tuhtia grilliruokaa, jälkiruuan sopii olla kevyempää sorttia. Tuoreet mansikat ja makean tahmea, mutta raikas Moscato d'Asti hoitavat homman.

La Caliera Moscato d'Asti 2013, Italia, 7,66 e

#RUOHONLEIKKUUVIINI

Ruohonleikkuu on aina sankariteko, riippumatta pinta-alasta ja siitä, onko kyseessä päällä istuttava ruohonleikkuri vai ei. Hikoileva sankari pitää voidella huolellisesti kylmällä viinillä. Siemaile, ihaile työsi tuloksia ja anna sytytysnesteen imeytyä grillissä.

Anakena Ona Special Reserve Chardonnay Viognier Riesling 2013, Chile, 14,40 e

#TULIAISVIINI

Jos mielit tulla kutsutuksi toistekin, vie grillibileisiin pullo pykälän verran parempaa punaviiniä ja säästä kyykkyviinit omaan käyttöösi. Koska käristetty ruoka ei hissuttele, myös tuliaisviinissä on syytä olla potkua.

Villa Cafaggio Chianti Classico 2010, Italia, 19,98 e

#KARKOTUSVIINI

Farmariauto kaartaa mökin pihaan. Se voi tarkoittaa vain yhtä asiaa: sukulaisten yllätysvierailua. Kaiva esiin El Tiempo ja tarjoa se tervetuliaismaljana. Mitä muinaisempi vuosikerta, sitä varmemmin viini toimii karkottimena. Toimii myös grillikastikkeissa.

El Tiempo Tinto, Espanja, 6,68 e

 

Hetkiviini on Soppa365:n tapa käsitellä viiniä. Siinä olennaista on se, missä tilanteessa, minkälaisessa seurassa ja minkä kanssa viiniä kannattaisi nauttia. Mitkä ovat sinun hetkiviinejäsi? Osallistu keskusteluun Twitterissä ja Instagramissa hashtagilla #hetkiviini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla