Vanhentunut leipä on yksi yleisimmistä kodin hävikkiruuista. Kuivunut leipä on kuitenkin hedelmällinen raaka-aine jatkojalostettavaksi monenlaisiin tähderuokiin. Oletko kokeillut esimerkiksi raikasta ja sakeaa tomaatti-leipäkeittoa?

Korppujauhot

Tyypillisimpiä tapoja hyödyntää kuivahtanut vaalea leipä on jauhaa se korppujauhoksi. Kuivat leivänkannikat voi jauhaa sellaisenaan. Isompi leipäpala kannattaa siivuttaa ja kuivattaa ilmavasti huoneenlämmössä. Kun leipä on kunnolla kuivaa ja kovaa, siirrä leipäpalat monitoimikoneeseen ja hurauta muruiksi. Myös tavallisella raastimeella voi raastaa leivän korppujauhoksi.

Kuivunut hapan- tai ruisleipä sopii myös korppujauhoksi. Sillä leivität esimerkiksi paistetut silakat tai saat jännittävä maun jauhelihamurekeeseen.

Leipätikut ja krutongit

Sekä ruisleivästä että vaaleasta leivästä valmistuu uunissa paahtamalla rapeita snack-tikkuja. Pyörittele tikuiksi leikattu leipä öljyssä ja mausteissa ja levitä leivinpaperoidulle uunipellille. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes leipätikut ovat rapeita ja saaneet hieman väriä pintaansa. Krutongit valmistuvat samaan tapaan, mutta ne paahtuvat uunissa jo viidessä minuutissa. Pienempi määrä leipätikkuja tai krutonkeja valmistuu myös pannulla öljyssä paahtaen.

Panzanella

Kuivahtanut vaalea leipä uppoaa hyvin kesäiseen toscanalaiseen panzanella-salaattiin. Revi tai kuutioi leipä  ja paahda se rapeaksi. Höystä salaatti tomaatilla, kurkulla, kapriksilla ja raikkaalla kastikkeella.

Tästä löydät panzanella-salaatin ohjeen.

Toscanalainen tomaattikeitto

Kuivan leivän voi hienontaa myös kylmän keiton joukkoon. Erityisesti tomaattikeiton joukkoon leipämuru sopii hyvin ja sakeuttaa mukavasti keiton rakennetta.

Ohje toscanalaiseen tomaattikeittoon löytyy täältä.

Leipäpaistokset

Leivästä voi valmistaa sekä suolaisia että makeita paistoksia. Paistoksissa leivän kuivuus ei haittaa lainkaan, koska se imee munamaidosta mevevyyttä kypsennyksen aikana. Suolaiseen versioon ladotaan lasagnen tapaan leipäviipaleita, täytteeksi esimerkiksi hienonnettua kinkkua tai jauhelihakastiketta ja juustoraastetta. Päälle kaadetaan munamaitoa ja vuoka paistetaan uunissa parissasadassa asteessa noin puolisen tuntia. Makea paistos valmistuu pullavanukkaan tapaan, hillolla höystettynä.

Tällä ohjeella voit valmistaa myös vaaleasta leivästä vanukkaan.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin