Vanhentunut leipä on yksi yleisimmistä kodin hävikkiruuista. Kuivunut leipä on kuitenkin hedelmällinen raaka-aine jatkojalostettavaksi monenlaisiin tähderuokiin. Oletko kokeillut esimerkiksi raikasta ja sakeaa tomaatti-leipäkeittoa?

Korppujauhot

Tyypillisimpiä tapoja hyödyntää kuivahtanut vaalea leipä on jauhaa se korppujauhoksi. Kuivat leivänkannikat voi jauhaa sellaisenaan. Isompi leipäpala kannattaa siivuttaa ja kuivattaa ilmavasti huoneenlämmössä. Kun leipä on kunnolla kuivaa ja kovaa, siirrä leipäpalat monitoimikoneeseen ja hurauta muruiksi. Myös tavallisella raastimeella voi raastaa leivän korppujauhoksi.

Kuivunut hapan- tai ruisleipä sopii myös korppujauhoksi. Sillä leivität esimerkiksi paistetut silakat tai saat jännittävä maun jauhelihamurekeeseen.

Leipätikut ja krutongit

Sekä ruisleivästä että vaaleasta leivästä valmistuu uunissa paahtamalla rapeita snack-tikkuja. Pyörittele tikuiksi leikattu leipä öljyssä ja mausteissa ja levitä leivinpaperoidulle uunipellille. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes leipätikut ovat rapeita ja saaneet hieman väriä pintaansa. Krutongit valmistuvat samaan tapaan, mutta ne paahtuvat uunissa jo viidessä minuutissa. Pienempi määrä leipätikkuja tai krutonkeja valmistuu myös pannulla öljyssä paahtaen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Panzanella

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuivahtanut vaalea leipä uppoaa hyvin kesäiseen toscanalaiseen panzanella-salaattiin. Revi tai kuutioi leipä  ja paahda se rapeaksi. Höystä salaatti tomaatilla, kurkulla, kapriksilla ja raikkaalla kastikkeella.

Tästä löydät panzanella-salaatin ohjeen.

Toscanalainen tomaattikeitto

Kuivan leivän voi hienontaa myös kylmän keiton joukkoon. Erityisesti tomaattikeiton joukkoon leipämuru sopii hyvin ja sakeuttaa mukavasti keiton rakennetta.

Ohje toscanalaiseen tomaattikeittoon löytyy täältä.

Leipäpaistokset

Leivästä voi valmistaa sekä suolaisia että makeita paistoksia. Paistoksissa leivän kuivuus ei haittaa lainkaan, koska se imee munamaidosta mevevyyttä kypsennyksen aikana. Suolaiseen versioon ladotaan lasagnen tapaan leipäviipaleita, täytteeksi esimerkiksi hienonnettua kinkkua tai jauhelihakastiketta ja juustoraastetta. Päälle kaadetaan munamaitoa ja vuoka paistetaan uunissa parissasadassa asteessa noin puolisen tuntia. Makea paistos valmistuu pullavanukkaan tapaan, hillolla höystettynä.

Tällä ohjeella voit valmistaa myös vaaleasta leivästä vanukkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla