Monessa joulupöydässä syödään vain kalaa - tai ainakin alkuruokapöytä notkuu kaloja. Maailman kalakantojen kestävyyden kannalta ei kuitenkaan ole samantekevää, mitä lajeja lautaselle nostamme.

Hyvän joulumielen takaa ympäristöystävällinen kalamenu, joka sisältää esimerkiksi silakkaa, särkeä ja haukea. Uhanalaiset lajit ja syvänmerenkalat kannattaa jättää ostoslistan ulkopuolelle.

Silakka ja silli kuuluvat joulun tuttuihin kalaherkkuihin ja ovat myös kalaoppaamme vihreällä eli suosittavien lajien listalla. Niistä voi valmistaa esimerkiksi fenkolisilliä tai joulupöydän kylmiä silakkanaposteltavia.

Jouluhauki on perinteinen rannikko- ja saaristoalueiden herkku, joka tunnetaan myös presidentinlinnassa. Korppoolaiset kalastajat ovat lahjoittaneet tasavallan presidentille jouluhauen jo Kekkosen ajoista lähtien. Hauki on viime vuosina yleistynyt kiitettävästi kalatiskeillä. Kylmän veden aikaan pyydetty hauki onkin hieno ruokakala. Joulupöytään voi valmistaa esimerkiksi haukipullia mätikastikkeella.

Lohi on monelle tärkeä joulukala, mutta lohiruokia suunnitellessa on hyvä muistaa, että monet villit lohikannat eivät vielä ole elpyneet kestävälle tasolle. Ympäristöystävällisessä kalamenussa on kasvatettua luomulohta tai kotimaista kirjolohta.

Hyvän joulumielen takaamiseksi menusta kannattaa pudottaa pois uhanalaiset kalalajit, kuten ankerias ja meritaimen. Lipeäkalan ystävien on syytä muistaa, että nykyisin tämä jouluinen perinneruoka tehdään molvasta, joka on syvänmeren laji. Varmistathan, ettei molva ole pyydetty pohjatroolaamalla, sillä tämä vahingoittaa merenpohjaa ja tuottaa suuria määriä sivusaalista.

Rauhaisaa ja maittavaa joulua Soppa365:n käyttäjille koko WWF:n toimiston väeltä!

 

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin