Monessa joulupöydässä syödään vain kalaa - tai ainakin alkuruokapöytä notkuu kaloja. Maailman kalakantojen kestävyyden kannalta ei kuitenkaan ole samantekevää, mitä lajeja lautaselle nostamme.

Hyvän joulumielen takaa ympäristöystävällinen kalamenu, joka sisältää esimerkiksi silakkaa, särkeä ja haukea. Uhanalaiset lajit ja syvänmerenkalat kannattaa jättää ostoslistan ulkopuolelle.

Silakka ja silli kuuluvat joulun tuttuihin kalaherkkuihin ja ovat myös kalaoppaamme vihreällä eli suosittavien lajien listalla. Niistä voi valmistaa esimerkiksi fenkolisilliä tai joulupöydän kylmiä silakkanaposteltavia.

Jouluhauki on perinteinen rannikko- ja saaristoalueiden herkku, joka tunnetaan myös presidentinlinnassa. Korppoolaiset kalastajat ovat lahjoittaneet tasavallan presidentille jouluhauen jo Kekkosen ajoista lähtien. Hauki on viime vuosina yleistynyt kiitettävästi kalatiskeillä. Kylmän veden aikaan pyydetty hauki onkin hieno ruokakala. Joulupöytään voi valmistaa esimerkiksi haukipullia mätikastikkeella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lohi on monelle tärkeä joulukala, mutta lohiruokia suunnitellessa on hyvä muistaa, että monet villit lohikannat eivät vielä ole elpyneet kestävälle tasolle. Ympäristöystävällisessä kalamenussa on kasvatettua luomulohta tai kotimaista kirjolohta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvän joulumielen takaamiseksi menusta kannattaa pudottaa pois uhanalaiset kalalajit, kuten ankerias ja meritaimen. Lipeäkalan ystävien on syytä muistaa, että nykyisin tämä jouluinen perinneruoka tehdään molvasta, joka on syvänmeren laji. Varmistathan, ettei molva ole pyydetty pohjatroolaamalla, sillä tämä vahingoittaa merenpohjaa ja tuottaa suuria määriä sivusaalista.

Rauhaisaa ja maittavaa joulua Soppa365:n käyttäjille koko WWF:n toimiston väeltä!

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla