Monessa joulupöydässä syödään vain kalaa - tai ainakin alkuruokapöytä notkuu kaloja. Maailman kalakantojen kestävyyden kannalta ei kuitenkaan ole samantekevää, mitä lajeja lautaselle nostamme.

Hyvän joulumielen takaa ympäristöystävällinen kalamenu, joka sisältää esimerkiksi silakkaa, särkeä ja haukea. Uhanalaiset lajit ja syvänmerenkalat kannattaa jättää ostoslistan ulkopuolelle.

Silakka ja silli kuuluvat joulun tuttuihin kalaherkkuihin ja ovat myös kalaoppaamme vihreällä eli suosittavien lajien listalla. Niistä voi valmistaa esimerkiksi fenkolisilliä tai joulupöydän kylmiä silakkanaposteltavia.

Jouluhauki on perinteinen rannikko- ja saaristoalueiden herkku, joka tunnetaan myös presidentinlinnassa. Korppoolaiset kalastajat ovat lahjoittaneet tasavallan presidentille jouluhauen jo Kekkosen ajoista lähtien. Hauki on viime vuosina yleistynyt kiitettävästi kalatiskeillä. Kylmän veden aikaan pyydetty hauki onkin hieno ruokakala. Joulupöytään voi valmistaa esimerkiksi haukipullia mätikastikkeella.

Lohi on monelle tärkeä joulukala, mutta lohiruokia suunnitellessa on hyvä muistaa, että monet villit lohikannat eivät vielä ole elpyneet kestävälle tasolle. Ympäristöystävällisessä kalamenussa on kasvatettua luomulohta tai kotimaista kirjolohta.

Hyvän joulumielen takaamiseksi menusta kannattaa pudottaa pois uhanalaiset kalalajit, kuten ankerias ja meritaimen. Lipeäkalan ystävien on syytä muistaa, että nykyisin tämä jouluinen perinneruoka tehdään molvasta, joka on syvänmeren laji. Varmistathan, ettei molva ole pyydetty pohjatroolaamalla, sillä tämä vahingoittaa merenpohjaa ja tuottaa suuria määriä sivusaalista.

Rauhaisaa ja maittavaa joulua Soppa365:n käyttäjille koko WWF:n toimiston väeltä!

 

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.