WWF Suomi kertoo Soppa365-vierasblogissaan, mitä kalalajeja eettisen kokkaajan kannattaa suosia. Soppalaisten iloksi WWF kehitti myös liudan herkullisia kalaruokareseptejä.

Maailman meriä on kautta historian pidetty ehtymättöminä kala-aittoina. Tilanne on kuitenkin muuttunut dramaattisesti. Kaupallisesti tärkeimpien kalakantojen on ennustettu romahtavan jo meidän elinaikanamme. Toteutuessaan kalakantojen romahdus olisi yksi suurimmista ympäristökatastrofeista ihmiskunnan historiassa.

Kalankulutus on kasvanut kolmanneksen viimeisen 20 vuoden aikana ja väestönkasvu lisää painetta kalastaa lisää. Pyyntimenetelmien kehityksen johdosta kaloille ei jää mahdollisuutta paeta.

Myös piittaamattomuus on iso ongelma. Jopa 30 prosenttia maailman merien kokonaissaaliista heitetään takaisin aaltoihin ei-toivottuna sivusaaliina. Samalla tuhoisat kalastusmenetelmät, kuten pohjatroolaus, tuhoavat myös muuta meriluontoa. Kalankasvatuskaan ei nykyisellään tarjoa ratkaisua, sillä yhden lohikilon kasvattamiseen tarvitaan yli kilo niin kutsuttua rehukalaa. Monia rehukaloja voitaisiin yhtä hyvin käyttää suoraan ihmisravinnoksi.

Kalakantojen säilymiseen on kuitenkin mahdollista vaikuttaa! Himotuimpien lajien, kuten tonnikalojen, kalastusta voitaisiin vähentää, mikäli söisimme monipuolisemmin eri kalalajeja. Esimerkiksi Suomen silakkasaaliista valtaosa menee turkiseläinten ruuaksi. Keskiverto suomalainen syö vain kaksi annosta silakkaa vuodessa.

Valitse siis ostoskoriin lajeja, joiden kalastus on biologisesti kestävää. Suosi omissa kalavalinnoissasi silakan lisäksi muitakin paikallisia lajeja: muikkua, ahventa, särkeä, lahnaa, kuhaa ja haukea. Näin myös suomalainen kalastuselinkeino säilyy ja kuljetuksesta aiheutuvat ympäristöhaitat jäävät mahdollisimman pieniksi. Tuontikalan osalta suosi MSC-sertifioituja tuotteita. Näin voit varmistaa, ettet syö ylikalastettua tai uhanalaista kalaa.

Näillä blogikirjoituksilla ja säännöllisesti julkaistavilla omilla WWF:n suosikkiresepteillämme haluamme inspiroida kaikkia Soppa365:n käyttäjiä syömään kestävää kalaa. Esimerkiksi tämä pikaisesti valmistuva kirjolohi-kesäkurpitsapasta on sorvattu juuri teitä varten. Kokeile, innostu ja inspiroidu – ekologinen kalaruoka voi olla myös näyttävää ja herkullista!

WWF:n eettiset kalareseptit löydät Kalaa à la WWF -teemasta.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin