WWF Suomi kertoo Soppa365-vierasblogissaan, mitä kalalajeja eettisen kokkaajan kannattaa suosia. Soppalaisten iloksi WWF kehitti myös liudan herkullisia kalaruokareseptejä.

Maailman meriä on kautta historian pidetty ehtymättöminä kala-aittoina. Tilanne on kuitenkin muuttunut dramaattisesti. Kaupallisesti tärkeimpien kalakantojen on ennustettu romahtavan jo meidän elinaikanamme. Toteutuessaan kalakantojen romahdus olisi yksi suurimmista ympäristökatastrofeista ihmiskunnan historiassa.

Kalankulutus on kasvanut kolmanneksen viimeisen 20 vuoden aikana ja väestönkasvu lisää painetta kalastaa lisää. Pyyntimenetelmien kehityksen johdosta kaloille ei jää mahdollisuutta paeta.

Myös piittaamattomuus on iso ongelma. Jopa 30 prosenttia maailman merien kokonaissaaliista heitetään takaisin aaltoihin ei-toivottuna sivusaaliina. Samalla tuhoisat kalastusmenetelmät, kuten pohjatroolaus, tuhoavat myös muuta meriluontoa. Kalankasvatuskaan ei nykyisellään tarjoa ratkaisua, sillä yhden lohikilon kasvattamiseen tarvitaan yli kilo niin kutsuttua rehukalaa. Monia rehukaloja voitaisiin yhtä hyvin käyttää suoraan ihmisravinnoksi.

Kalakantojen säilymiseen on kuitenkin mahdollista vaikuttaa! Himotuimpien lajien, kuten tonnikalojen, kalastusta voitaisiin vähentää, mikäli söisimme monipuolisemmin eri kalalajeja. Esimerkiksi Suomen silakkasaaliista valtaosa menee turkiseläinten ruuaksi. Keskiverto suomalainen syö vain kaksi annosta silakkaa vuodessa.

Valitse siis ostoskoriin lajeja, joiden kalastus on biologisesti kestävää. Suosi omissa kalavalinnoissasi silakan lisäksi muitakin paikallisia lajeja: muikkua, ahventa, särkeä, lahnaa, kuhaa ja haukea. Näin myös suomalainen kalastuselinkeino säilyy ja kuljetuksesta aiheutuvat ympäristöhaitat jäävät mahdollisimman pieniksi. Tuontikalan osalta suosi MSC-sertifioituja tuotteita. Näin voit varmistaa, ettet syö ylikalastettua tai uhanalaista kalaa.

Näillä blogikirjoituksilla ja säännöllisesti julkaistavilla omilla WWF:n suosikkiresepteillämme haluamme inspiroida kaikkia Soppa365:n käyttäjiä syömään kestävää kalaa. Esimerkiksi tämä pikaisesti valmistuva kirjolohi-kesäkurpitsapasta on sorvattu juuri teitä varten. Kokeile, innostu ja inspiroidu – ekologinen kalaruoka voi olla myös näyttävää ja herkullista!

WWF:n eettiset kalareseptit löydät Kalaa à la WWF -teemasta.

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!