WWF Suomi kertoo Soppa365-vierasblogissaan, mitä kalalajeja eettisen kokkaajan kannattaa suosia. Soppalaisten iloksi WWF kehitti myös liudan herkullisia kalaruokareseptejä.

Maailman meriä on kautta historian pidetty ehtymättöminä kala-aittoina. Tilanne on kuitenkin muuttunut dramaattisesti. Kaupallisesti tärkeimpien kalakantojen on ennustettu romahtavan jo meidän elinaikanamme. Toteutuessaan kalakantojen romahdus olisi yksi suurimmista ympäristökatastrofeista ihmiskunnan historiassa.

Kalankulutus on kasvanut kolmanneksen viimeisen 20 vuoden aikana ja väestönkasvu lisää painetta kalastaa lisää. Pyyntimenetelmien kehityksen johdosta kaloille ei jää mahdollisuutta paeta.

Myös piittaamattomuus on iso ongelma. Jopa 30 prosenttia maailman merien kokonaissaaliista heitetään takaisin aaltoihin ei-toivottuna sivusaaliina. Samalla tuhoisat kalastusmenetelmät, kuten pohjatroolaus, tuhoavat myös muuta meriluontoa. Kalankasvatuskaan ei nykyisellään tarjoa ratkaisua, sillä yhden lohikilon kasvattamiseen tarvitaan yli kilo niin kutsuttua rehukalaa. Monia rehukaloja voitaisiin yhtä hyvin käyttää suoraan ihmisravinnoksi.

Kalakantojen säilymiseen on kuitenkin mahdollista vaikuttaa! Himotuimpien lajien, kuten tonnikalojen, kalastusta voitaisiin vähentää, mikäli söisimme monipuolisemmin eri kalalajeja. Esimerkiksi Suomen silakkasaaliista valtaosa menee turkiseläinten ruuaksi. Keskiverto suomalainen syö vain kaksi annosta silakkaa vuodessa.

Valitse siis ostoskoriin lajeja, joiden kalastus on biologisesti kestävää. Suosi omissa kalavalinnoissasi silakan lisäksi muitakin paikallisia lajeja: muikkua, ahventa, särkeä, lahnaa, kuhaa ja haukea. Näin myös suomalainen kalastuselinkeino säilyy ja kuljetuksesta aiheutuvat ympäristöhaitat jäävät mahdollisimman pieniksi. Tuontikalan osalta suosi MSC-sertifioituja tuotteita. Näin voit varmistaa, ettet syö ylikalastettua tai uhanalaista kalaa.

Näillä blogikirjoituksilla ja säännöllisesti julkaistavilla omilla WWF:n suosikkiresepteillämme haluamme inspiroida kaikkia Soppa365:n käyttäjiä syömään kestävää kalaa. Esimerkiksi tämä pikaisesti valmistuva kirjolohi-kesäkurpitsapasta on sorvattu juuri teitä varten. Kokeile, innostu ja inspiroidu – ekologinen kalaruoka voi olla myös näyttävää ja herkullista!

WWF:n eettiset kalareseptit löydät Kalaa à la WWF -teemasta.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.